Νόσησε, φόρεσε τσιπάκι και πήρε μέρος σε πρόγραμμα για τον κορωνοϊό

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου περιγράφει στο star.gr την εμπείρια του

Όλα όσα είπε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου

Πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός συντάκτης του Star Γιάννης Ευσταθίου πέρασε την πύλη του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, όχι για τις ανάγκες κάποιου ρεπορτάζ, αλλά στο πλαίσιο του προγράμματος του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη δημιουργία πλάσματος αντισωμάτων στο οποίο μετέχει ως εθελοντής. Ήταν η τρίτη φορά που ανέβηκε τα σκαλιά έως τον 5ο όροφο του νοσοκομείου, προκειμένου να δώσει αίμα για να εξεταστεί ο αριθμός των αντισωμάτων του, σχεδόν 9 μήνες αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο ίδιος μίλησε στο star.gr για το πρόγραμμα και την εμπειρία του.  

«Δήλωσα εθελοντής μόλις ξεπέρασα τον κορωνοϊό και επέστρεψα στη δουλειά και την κοινωνία. Με κάλεσαν στις αρχές Ιουνίου καθώς έπρεπε να περάσει ένα διάστημα κάποιων ημερών», είπε στο star.gr. 

Θετικός στον κορωνοϊό δημοσιογράφος περιγράφει στο star.gr την εμπειρία του

Κάθε τρεις μήνες κατά τη διάρκεια του τεστ αντισωμάτων ο ίδιος δίνει 15 φιαλίδια με αίμα. Κάποια από αυτά μένουν στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, κάποια αποστέλλονται στο Πολυτεχνείο το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο διαθέτει ένα εξαιρετικό χημικό εργαστήριο, ενώ άλλα πηγαίνουν στο Ινστιτούτο Παστέρ και τα υπόλοιπα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα παρατήρησης και καταγραφής, όπου οι εθελοντές υποβαλλόμαστε σε συνολικές εξετάσεις. Μας ελέγχουν το αίμα και συγκρίνουν την πορεία του αριθμού των αντισωμάτων, συσχετίζοντας τα αποτελέσματα με το φύλο, την ηλικία και την ομάδα αίματος» εξήγησε.

Κορωνοϊός: Μια νοσοκόμα στη Νέα Υόρκη η πρώτη που εμβολιάστηκε στις ΗΠΑ

«Φόρεσε το περίφημο τσιπάκι»

Όταν ο κ. Ευσταθίου μπήκε στο πρόγραμμα υπήρχαν 100 εθελοντές, ενώ σήμερα συμμετέχουν περίπου 180. Όπως μάλιστα ανέφερε, για διάστημα 8 ημερών ο ίδιος φόρεσε και το περίφημο τσιπάκι, μέσα από το οποίο η επιστημονική ομάδα ψάχνει για πιθανές διαταραχές στον οργανισμό.

«Το τσιπάκι είναι ένα κομπιούτερ ας πούμε, το οποίο δεν το βάζουμε μέσα στο σώμα μας όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά προσαρμόζεται στο πόδι με λευκοπλάστ. Αυτό καταγράφει οτιδήποτε αφορά στον οργανισμό και τις μεταβολές σε αυτόν, ανά πάσα ώρα και στιγμή», είπε.

Ο Γιάννης Ευσταθίου φορώντας το τσιπάκι.

Όπως συμπλήρωσε, για να έχει επιτυχία η μέτρηση πρέπει αυτός που το φέρει να σημειώνει για 8 ημέρες αναλυτικά τι τρώει και πόσες θερμίδες, πόσο περπατάει, αν γυμνάζεται, αν νιώθει κόπωση και ποια είναι η συναισθηματική του κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση για τις ανάγκες του προγράμματος συνεργάζονται όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων φτάνουν σε όλα τα τμήματα, όπως το καρδιολογικό, το πνευμονολογικό, το διαβητολογικό και το παθολογικό προκειμένου κάθε ένα να τα μελετήσει, να καταγράψει τυχόν μεταβολές και να πράξει ανάλογα.

Κορωνοϊός: «Σώσε με γιατρέ, έχω παιδιά να μεγαλώσω»

«Ο αριθμός των αντισωμάτων για τον κορωνοϊό μειώνεται με το χρόνο»

Σε αντίθεση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο είναι μία τεχνητή κατασκευή όπου σου χορηγούν αντισώματα, οι εθελοντές που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα για τη δημιουργία πλάσματος αντισωμάτων, έχουν ήδη αντισώματα μετά την ανάρρωσή τους.

Την πρώτη φορά που έκανε τεστ αντισωμάτων τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Ευσταθίου είχε αντισώματα σχεδόν 14 φορές πάνω από το όριο. Τρεις μήνες μετά, το Σεπτέμβριο το τεστ έδειξε ότι είχε πέσει στο 12,97, ενώ σήμερα έχει αντισώματα περίπου 8 φορές πάνω από το όριο.

Κικίλιας: Μπορούμε να δούμε την αρχή του τέλους της πανδημίας

«Το όριο που δείχνει ότι σίγουρα δεν έχεις αντισώματα είναι από 0 μέχρι 0,8. Από το 0,9 έως το 1,1 είναι το όριο αμφιβολίας, ενώ από το 1,2 και πάνω θεωρείται ότι έχεις αντισώματα, δεν νοσείς και προστατεύεσαι», εξήγησε.

Η πτωτική πορεία που καταγράφεται στον αριθμό των αντισωμάτων όσων έχουν νοσήσει, σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται σε όλους τους εθελοντές και κρίνεται λογική από τους επιστήμονες.

Γνώριζε για το πρόγραμμα από τους συμμαθητές του στο Βαρβάκειο, τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Πέτρο Σφηκάκη, καθηγητές παθολογίας και οι δύο.

Πρέπει να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν και διαθέτουν αντισώματα;

Ο κ. Ευσταθίου δεν έχει συζητήσει ακόμα με τους γιατρούς το θέμα του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς για την ώρα διαθέτει αρκετά αντισώματα. Ωστόσο, όπως ανέφερε η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να συμφωνεί ότι οφείλουν να το κάνουν όλοι, έτσι κι αλλιώς για λόγους ασφαλείας.

Βέβαια επειδή ακριβώς έχω αντισώματα, δε θα είμαι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

Οι παρενέργειες του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται τακτικά δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δε φαίνεται να του άφησε κάποιες εμφανείς παρενέργειες. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε γνωρίζει περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με ελαφρά πνευμοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή ή έχουν εμφανίσει καρκινοπάθειες.

Κορωνοϊός: «Ούτε Απόκριες, ούτε Πάσχα θα κάνουμε με κανονικές συνθήκες»

«Δε σημαίνει ότι ενοχοποιείται ο κορωνοϊός. Εξετάζονται όλες οι παράμετροι αν τυχόν ο κορωνοϊός επιδεινώνει, αν δημιουργεί ή  εάν δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Είναι ένα πρόγραμμα παρατήρησης και καταγραφής. Γι' αυτό κάνουν συγκρίσεις, για να δουν αν τα αντισώματα αυτά που μας προστατεύουν, μπορούν να προστατεύσουν το γενικότερο πληθυσμό», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Τα φαρμακεία θα συμμετάσχουν στον εθνικό εμβολιασμό

«Μετά τον κορωνοϊό αισθάνεσαι την ανάγκη να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου»

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Ευσταθίου, ο ίδιος ήταν από τους τυχερούς που δεν νόσησε βαριά. 

«Εκτός από τον πυρετό που έκανα σε τρεις φάσεις, είχα ένα μικρό πόνο στην πλάτη από την 5η έως την 7η ημέρα, ο οποίος όμως γενικώς δεν ήταν αφόρητος και μία απίστευτη κόπωση τη 10η με 11η ημέρα. Επίσης είχα και δεν είχα μία δύσπνοια πάλι μεταξύ της 5ης και 7ης ημέρας, όπου ένιωσα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά», θυμήθηκε.

 Παγώνη: Επιστροφή στην κανονικότητα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Σχεδόν εννέα μήνες μετά από την περιπέτεια του κορωνοϊού, ο ίδιος προσπαθεί να βλέπει τη θετική πλευρά. 

Μετά τον κορωνοϊό αισθάνεσαι την ανάγκη να βελτιώσεις τη διατροφή, τον τρόπο ζωής σου και να αυξήσεις την άσκηση.

Όπως πρόσθεσε, σήμερα έχει περιορίσει στις απολύτως απαραίτητες τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, κάνει περισσότερους περιπάτους με τη σκυλίτσα του και κατόπιν συνεννόησης με βιοπαθολόγους έχει αλλάξει ριζικά τις διατροφικές του συνήθειες, προκειμένου να διατηρεί ανεβασμένο το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Με σειρά προτεραιότητας ο εμβολιασμός - Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου

«Έχω βάλει στη διατροφή μου πολλά όσπρια, πολλά λαχανικά, έχω μειώσει τα γαλακτοκομικά, τρώω τζίντζερ, κουρκουμά, κρόκο Κοζάνης, λεμόνια, μέλι εφόσον είναι αγνό ελάτης ή θυμαρίσιο, ενώ πίνω και πολύ νερό, δηλαδή 8 ποτήρια μίνιμουμ», είπε. 

Όπως πρόσθεσε, το πιο σημαντικό είναι να θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό μας κόντρα στον ιό, καθώς και «να μη νιώθουμε φόβο, γιατί ο φόβος ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου η μεγαλύτερη αγωνία του ήταν μήπως έχει κολλήσει συναδέλφους τεχνικούς, κατά τη διάρκεια των ρεπορτάζ.

«Ευτυχώς, με πρωτοβουλία του STAR έκαναν μοριακό τεστ 14 συνάδελφοι, με τους οποίους ήμασταν μαζί τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν εκδηλώσω πυρετό κι ευτυχώς όλα βγήκαν αρνητικά!! Έτσι ανακουφίστηκα...», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top