Brain drain: Πόσο εύκολος είναι ο επαναπατρισμός των χιλιάδων επιστημόνων

«Δεν είναι αρκετά τα κίνητρα» λένε στο star.gr Έλληνες γιατροί στη Γερμανία

Όλα όσα είπε ο Αλέξης Θεοδώρου, χειρουργός και πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων γιατρών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

«Η Ελλάδα αλλάζει» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Έλληνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται εκτός χώρας. Την ίδια ώρα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την αναστροφή του brain drain που καταγράφηκε τα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση με νομοθετική πρωτοβουλία προσφέρει σειρά κινήτρων προκειμένου να δελεάσει το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, που κατά πλειοψηφία είναι εξειδικευμένο και διαθέτει πολλά προσόντα, να επιστρέψει στην πατρίδα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προβλέπεται μείωση κατά 50% στο φόρο εισοδήματος για τα επόμενα επτά χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα, είτε αν επιστρέψει κάποιος ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως μισθωτός σε άλλη επαγγελματική απασχόληση στη χώρα.

Μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος για όσους επιστρέψουν από το εξωτερικό

Tι δείχνουν οι αριθμοί

Υπολογίζεται ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες αναζήτησαν καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας «Brain Drain & Gain» που παρουσίασε η KPMG το 2019:

  • Oι χώρες προορισμού που βρίσκονται πρώτες ανάμεσα στις επιλογές τους είναι: η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σουηδία και η Ελβετία.
  • Σχεδόν 6 στους 10 ανέφεραν ότι δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τη χώρα που μετακινήθηκαν.
  • Οι κλάδοι στους οποίους απορροφήθηκαν κυρίως οι απόδημοι Έλληνες είναι των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (17,1%), της τεχνολογίας (4%), των Υπηρεσιών Υγείας (10,5%), των Καταναλωτικών Προϊόντων (6,5%), καθώς επίσης και ο Ακαδημαϊκός (12%) και Κατασκευαστικός κλάδος (5,2%).

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω web η δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων

Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης δείχνει, ότι σχεδόν έξι στους δέκα (58%) Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ως αιτία, το 70% αυτών δήλωσε την ποιότητα ζωής στη χώρα μας, αλλά και την επιθυμία να είναι κοντά στις οικογένειές τους (42%).

Τι σκέφτονται οι γιατροί στη Γερμανία 

Ο Αλέξης Θεοδώρου έφυγε πριν από 10 χρόνια για τη Γερμανία. Σήμερα είναι χειρουργός και πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων γιατρών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

«Τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης σίγουρα κινούνται σε μία σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εκτιμώ ότι δεν επαρκούν και θα χρειαστούν σίγουρα παραπάνω κίνητρα για να είναι και αποτελεσματικά», είπε στο star.gr σχολιάζοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία για την αναστροφή του brain drain.

Ο Αλέξης Θεοδώρου, χειρουργός και πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων γιατρών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Όπως εξήγησε, πέρα από το μισθολογικό και το θέμα της φορολογίας, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που απασχολούν αρκετούς από τους Έλληνες του εξωτερικού και ειδικότερα όσους εργάζονται στον τομέα της Υγείας, είναι το θέμα των προοπτικών.

«Πολλοί έφυγαν γιατί αισθάνονταν αποκλεισμένοι από το ελληνικό σύστημα και δεν έβλεπαν μία μακροχρόνια προοπτική για να κάνουν την καριέρα τους και να οργανώσουν την υπόλοιπη σταδιοδρομία και τη ζωή τους γύρω από αυτή», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που τους λείπει είναι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός που θα τους επιτρέψει να πάρουν την απόφαση να γυρίσουν στην Ελλάδα και να αφήσουν τη ζωή τους, η οποία έχει πάρει μία συγκεκριμένη ροή και έχει στρωθεί στο εξωτερικό.

Κορωνοϊός Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι 10 Ιανουαρίου

«Οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να επιστρέψουν για να εργαστούν στο ΕΣΥ»

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιατρικό κλάδο, τα μέτρα που θα πρότειναν οι Έλληνες που απασχολούνται στο εξωτερικό, αφορούν στη διευκόλυνση της εισόδου τους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Σίγουρα ο καθένας μπορεί να κατέβει στην Ελλάδα και να ανοίξει ένα ιατρείο, οι περισσότεροι όμως θα προτιμούσαν να δουλέψουν σε μία δομή του ΕΣΥ, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να ανοίξει ή δεν έχει ανοίξει έτσι, ώστε να μπορούμε να ενσωματωθούμε», είπε.

e-ΕΦΚΑ: 100.000 νέες θέσεις εργασίας - Πώς θα γίνει η επιδότηση εισφορών

Αυτό εξήγησε έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως με την αναγνώριση ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, αλλά και με τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση στο δημόσιο σύστημα υγείας με μακροπρόθεσμη προοπτική.  

«Ίσως χρειάζεται να ξεκινήσουν πιο ευέλικτα μοντέλα εργασίας, όπως αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Βρούτσης: Από τις πιο αποτελεσματικές η Ελλάδα σε προστασία θέσεων εργασίας

«Η φορολογία στη Γερμανία»

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου η φορολογία στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Γερμανία είναι σίγουρα υψηλή, ωστόσο κυρίως για τους εργαζόμενους σε ένα νοσοκομείο, αποτελεί ένα θέμα που δε φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα. Αυτό όπως εξήγησε ισχύει γιατί αντίστοιχες με τους φόρους, είναι και οι παροχές που προσφέρονται από το κοινωνικό κράτος.

«Υπάρχει και πρόβλεψη για φορολογικές ελαφρύνσεις σε πράγματα που σχετίζονται με την εργασία, όπως η αγορά βιβλίων, τα εργασιακά ταξίδια, οι μετεκπαιδεύσεις», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Μείωση φορολογίας, εισφορών και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

«Αντίθετα με την Ελλάδα, στη Γερμανία η γραφειοκρατία έχει μία λογική»

Περιγράφοντας τη ζωή των Ελλήνων στο εξωτερικό, ο κ. Θεοδώρου αναγνώρισε ότι η γραφειοκρατία δεν είναι έννοια άγνωστη.

«Υπάρχει παντού και κανένας μας δεν μπορεί να ξεφύγει. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι σε πολλά πράγματα η γραφειοκρατία στη Γερμανία έχει μία λογική από πίσω της και γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις μία διαδικασία πόσο θα διαρκέσει και τι ακριβώς θα σου ζητηθεί», είπε. 

Ελληνικό Δημόσιο: Πώς ένα στυλό των 30 λεπτών φτάνει να κοστίζει 70 ευρώ

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που εκλείπει στο εξωτερικό είναι «η αβεβαιότητα» που επικρατεί πολλές φορές στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα της γραφειοκρατίας και της σχέσης του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες. 

«Αυτό είναι κάτι που σίγουρα χρειάζεται δουλειά και θα διευκολύνει πάρα πολύ όσους αποφασίσουν να κάνουν το βήμα να επιστρέψουν και να ξεκινήσουν μία εργασιακή δραστηριότητα. Να γνωρίζουν δηλαδή από πριν τι θα τους περιμένει», πρόσθεσε.

Βρετανία: Επιχείρηση «Πανάκεια» για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού

«Καλύτερες οι συνθήκες εργασίας στη Γερμανία»

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στον δικό του τον κλάδο, τόσο τα ωράρια, όσο και τα ρεπό μετά τις εφημερίες στη Γερμανία είναι πολύ ξεκάθαρα, ανέφερε ο κ. Θεοδώρου.

«Υπάρχει ανώτατο όριο στις εφημερίες και τις ώρες εβδομαδιαίας εργασίας που επιτρέπεται να κάνει κάποιος. Και αυτές όταν τις υπερβεί ανταποδίδονται και αντίστοιχα, είτε με επιπλέον ελεύθερο χρόνο, είτε με χρηματικές απολαβές», είπε.

Κορωνοϊός: «Χρήσιμος ένας ψυχίατρος στη διαμόρφωση των μέτρων»

Αντίθετα πρόσθεσε, ότι στη χώρα μας αν και επίσημα υπάρχουν τα ρεπό, δεν παίρνονται πάντα και σίγουρα όχι την επόμενη ημέρα, όπως θα έπρεπε.

«Καμιά φορά αν δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό τα ρεπό χάνονται, οι υπερωρίες δεν εμφανίζονται πουθενά και δεν μπορείς να τις πάρεις, ούτε ως ελεύθερο χρόνο, ούτε ως επιπλέον αμοιβή. Δεν υπάρχει και η εργασιακή προστασία με την έννοια που υπάρχει εδώ έξω», συμπλήρωσε.

Τα έξι νομοσχέδια που συζητήθηκαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο 

«Ζητάμε μία αξιοπρέπεια και μία αξιοτιμία στην εργασία μας και τίποτε παραπάνω»

Ερωτώμενος κάτω από ποιες συνθήκες θα επέστρεφε, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι θα το έκανε εάν έβλεπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσει στη χώρα μας, αυτό που κάνει τώρα στο εξωτερικό.

«Να μπορώ να κάνω με την ίδια ευκολία και εκτίμηση, αυτό το οποίο έχω εκπαιδευτεί και προσφέρω στην κλινική αυτή τη στιγμή. Δηλαδή να μην αισθάνομαι ότι θα πρέπει να βάλω πολύ νερό στο κρασί μου και να υπομείνω πράγματα, τα οποία ίσως δε θα ήθελα, προκειμένου να εργαστώ στην Ελλάδα», είπε. 

Όπως πρόσθεσε, αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει και για όλους τους συναδέλφους του. 

Ζητούν μία αξιοπρέπεια και μία αξιοτιμία στην εργασία τους και τίποτα παραπάνω.

«Αυξημένο το ενδιαφέρον Ελλήνων του εξωτερικού, για τις νέες θέσεις εργασίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη»

Την ίδια ώρα, στην πρωτοβουλία της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer να δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, με δυνατότητα διπλασιασμού τους, αναφέρθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες.

Μπουρλά: Δύο κέντρα της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με 600 νέες θέσεις εργασίας

Ο ίδιος μίλησε για «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας, η οποία σηματοδοτεί και την αναστροφή του brain drain».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15% έως 20% των αιτήσεων που δέχθηκε η εταιρεία για τις θέσεις εργασίας, προέρχεται από Έλληνες που μετανάστευσαν και είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να βρουν δουλειά όπου θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top