Κορωνοϊός: Μετρημένες στα δάκτυλα ενός χεριού οι κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ

«Δραματικές οι στιγμές όσων νοσηλεύονται» λένε οι εργαζόμενοι στο star.gr


Όλα όσα είπε ο Χαράλαμπος Κοροξενός, πρ. των εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Χωρίς έλεγχο είναι η πανδημία τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Καθημερινά εκατοντάδες διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό και δεκάδες χρήζουν νοσηλείας, φέρνοντας τα νοσοκομεία της πόλης στα όριά τους. Στο ΑΧΕΠΑ το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς covid που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μόνο εχθές έγιναν 86 εισαγωγές ασθενών. Σήμερα από τις 32 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ελεύθερες είναι οι πέντε.  

Κορωνοϊός: Κατέληξαν 19 ασθενείς μέσα σε λίγες ώρες

«Δεχόμαστε ένα τεράστιο όγκο θετικών ασθενών. Σήμερα καταγράψαμε 210 ασθενείς οι οποίοι φιλοξενούνται στα τμήματα covid με ελαφρά ή λίγο βαρύτερα συμπτώματα. Από αυτούς οι 27 έχουν μπει στη ΜΕΘ για διασωλήνωση», είπε στο star.gr ο πρ. των εργαζομένων του νοσοκομείου Χαράλαμπος Κοροξενός.

Κορωνοϊός: «Βράζει» η Θεσσαλονίκη - Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά

Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε πάνω από 150 μέλη του προσωπικού έχουν βρεθεί θετικοί από την έναρξη του δεύτερου κύματος.

«Από αυτά, τα 25 με 30 μέλη νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο μας τις τελευταίες ημέρες με σοβαρά συμπτώματα, ενώ σήμερα σε καραντίνα είναι γύρω στα 60 με 70 άτομα», είπε και τόνισε τη δυσκολία που υπάρχει σε ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο να αντικαταστήσει το προσωπικό του όταν νοσεί.

Κορωνοϊός: Μεγαλύτερη η διασπορά σε εστιατόρια, καφέ, γυμναστήρια

«Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν για να νιώσουν καλύτερα οι ασθενείς τους»

Ο κ. Κοροξενός χαρακτήρισε «δραματικές» τις στιγμές που περνούν όσοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό και περιέγραψε τις σχέσεις που αναπτύσσουν με το προσωπικό των νοσοκομείων.

«Οι διασωληνωμένοι δεν καταλαβαίνουν ούτε πού βρίσκονται. Οι υπόλοιποι βλέπουν το προσωπικό πίσω από μάσκες, από ποδιές, από καπέλα, από γυαλιά. Δε βλέπουν πρόσωπα, ούτε μάτια», είπε.

Κορωνοϊός: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V

Όπως πρόσθεσε, όσοι βρίσκονται στους θαλάμους covid, είναι απομονωμένοι και δεν μπορούν να μιλήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

«Θυμάστε το πανό που έβαλαν τα παιδάκια μιας ασθενούς. Ήταν μία πραγματικά πολύ συγκινητική εικόνα, τόσο συγκινητική που πιστεύαμε ότι ίσως να ήταν πλαστή ή πλασματική. Ότι κάποιος την έβαλε εκεί μόνο και μόνο για να φωτογραφηθεί», συμπλήρωσε.

Κορωνοϊός: 1 στους 5 ασθενείς θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή

Από την πλευρά τους, οι  γιατροί και οι νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο και τη μοναξιά των ασθενών τους. 

«Όσοι βρίσκονται κοντά τους, δίνουν όλο τους τον εαυτό με αστεία, με χαμόγελα που δε φαίνονται πίσω από τις μάσκες, με χαϊδέματα και προσπαθούν να τους κάνουν να νιώσουν λίγο καλύτερα», είπε.

«Το δεύτερο κύμα μας βρήκε κουρασμένους και ταλαιπωρημένους»

Σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό το νοσοκομείο ως «ξενοδοχειακή υποστήριξη» αν και βρίσκεται στα όριά του, αντέχει ακόμη. Αυτό το οποίο δεν αντέχει όμως όπως είπε, είναι το προσωπικό. 

Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν γνωρίζω πόσο θα αντέξουν ακόμη. Στους διαδρόμους βλέπω στα μάτια τους την απόγνωση. 

Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι γύρω στα 50 έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν. 

«Το προσωπικό είναι γηρασμένο και κουρασμένο. Έδωσε τα πάντα στο πρώτο κύμα, που δεν είχε αυτή τη σφοδρότητα. Το δεύτερο κύμα μας βρήκε ταλαιπωρημένους και πιεσμένους», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Ποια είναι η συνεισφορά των Ελλήνων ερευνητών στη μελέτη του ιού

«Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει ρεπό τις τελευταίες 10 ημέρες»

Περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας στο ΑΧΕΠΑ, ο κ. Κοροξενός σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι ξυπνούν για να πάνε στη δουλειά τους το πρωί και δε γνωρίζουν σε ποιο τμήμα θα δουλέψουν. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί 100% προκειμένου να μη κολλήσουν, ενώ στο πλαίσιο αυτό όσοι εργάζονται σε θαλάμους covid, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Φορούν αυτές τις πιεστικές ποδιές, οι οποίες δεν σε αφήνουν να αναπνεύσεις, να πάρεις αέρα και να κινηθείς.

Όπως πρόσθεσε, σε αυτές τις συνθήκες εργασίας είναι πολύ δύσκολο να αντέξει κάποιος για 8 ώρες καθημερινά, πόσο μάλλον όταν το τελευταίο διάστημα δεν παίρνει και ρεπό.

«Υπάρχουν εργαζόμενοι που τις τελευταίες 10 ημέρες δεν έχουν ξεκουραστεί καμία», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top