Κορωνοϊός: Ποια είναι η συνεισφορά των Ελλήνων ερευνητών στη μελέτη του ιού

1.660 Έλληνες ερευνητές δημοσίευσαν 947 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά

Σημαντική η αξία του ελληνικού ερευνητικού έργου για τον Covid

Από την πρώτη εμφάνιση του covid-19 στην πόλη Oυχάν της Κίνας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιστημονική κοινότητα ήταν η έλλειψη σχετικής βιβλιογραφίας. Κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά για τον νέο κορωνοϊό, πώς μεταδίδεται, πόσο διαρκεί η επώασή του ή ποια είναι τα ακριβή συμπτώματα των ασθενών covid.

Καθώς ο φονικός ιός εξαπλωνόταν αστραπιαία στον πλανήτη, ερευνητές από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν εντατικά τη μελέτη του SARS-CoV-2 για να τον αντιμετωπίσουν. Στη δύσκολη αυτή μάχη ρίχθηκαν και οι Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη καταγράψει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο με αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Από τις αρχές του έτους έως το τέλος Οκτωβρίου 1.660 Έλληνες ερευνητές δημοσίευσαν 947 σχετικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Από αυτές οι περισσότερες αποτελούν πρωτότυπα ερευνητικά άρθρα. 

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), οι περισσότερες μελέτες ανήκουν στην ευρεία θεματική περιοχή των επιστημών υγείας και προέρχονται από μεγάλα δημόσια Πανεπιστήμια ή Νοσοκομεία.

Χρησιμοποιούνται στοιχεία από το σύνολο δεδομένων COVID-19 Dataset of Global Research της βιβλιογραφικής βάσης Dimensions και τα εργαλεία BigQuery και DataStudio της Google. Η αναφορά παρήχθη στις 31/10/2020 από το Παράρτημα του ΣΕΑΒ για την Επιστημονική Επικοινώνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με περισσότερες από 300 σχετικές εργασίες στο ενεργητικό του.

Κορωνοϊός: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V

Το πιο παραγωγικό διάστημα δημοσιεύσεων υπήρξε από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με την αναφορά του ΣΕΑΒ.

Γράφημα της αναφοράς του ΣΕΑΒ που δείνει την εξέλιξη των δημοσιεύσεων μέσα στο χρόνο.

Την απήχηση που είχαν οι ελληνικές μελέτες μέσα στο λίγο χρονικό διάστημα από τη δημοσίευσή τους, μαρτυρά ο μέσος όρος των αναφορών που έχουν δεχτεί (7,84). Αρκετές εργασίες μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένες που έχουν τριψήφιο αριθμό αναφορών. Ενδεικτά, η μελέτη με τίτλο «Οι ασθενείς με υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19;», η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet μετρά ήδη 947 αναφορές.

Σύμφωνα με την αναφορά του ΣΕΑΒ, οι περισσότερες δημοσιεύσεις για τον κορωνοϊό ανήκουν στον καθηγητή λοιμωξιολογίας  Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει 33 μελέτες στο ενεργητικό του, ενώ ακολουθεί ο Θάνος Δημόπουλος καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, με 32. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top