Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα επτά μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Παππάς), όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη.
Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε και στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.
Αντίθετα αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μπούκουρα και Αλεξόπουλο (μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς), Μίχο (ειλικρινούς μεταμέλειας) και Αρβανίτη (πρότερου σύννομου βίου).
Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν και σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν στους:
- Δήμου και Σκάλκο, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς
- Αναδιώτη, Χρυσαφίτη και Τσιακανίκα, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαριά, Παπαδόπουλο, Χατζιδάκη της μετεφηβικής ηλικίας
Τώρα μένει να αποφασιστεί το πλαίσιο των ποινών, που θα επιβληθούν στην ηγετική ομάδα και τα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.
Νέα εμπλοκή με τη σύνθεση του δικαστηρίου μετά το αίτημα εξαίρεσης από Λαγό
Στη σημερινή διαδικασία παραβρέθηκε και ο - καταδικασμένος ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης - ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.
Ο κ. Λαγός κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλου του δικαστηρίου, που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, πλην της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, και το δικαστήριο διέκοψε, ώστε να εξεταστεί το αίτημα από νέα σύνθεση.
Ωστόσο, προέκυψε… εμπλοκή με τη νέα σύνθεση δικαστών, που ανέβηκε στην έδρα για να κρίνει το αίτημα εξαίρεσης των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που δικάζει τη Χρυσή Αυγή.
Ο λόγος είναι ότι η πρόεδρος της νέας σύνθεσης, Μαρία Βετούλα- Σιμιτζή δήλωσε κώλυμα, καθώς - όπως τόνισε - είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση της υπόθεσης.
Πλέον, το κώλυμα της προέδρου θα πρέπει να κριθεί από νέα σύνθεση δικαστηρίου, το οποίο σημαίνει και νέα καθυστέρηση στην απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.
Η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε, πάντως, την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης.
«Δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα, αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Η αίτηση είναι αόριστη απαράδεκτη και ασκείται καταχρηστικά» είπε κυρία Οικονόμου, ζητώντας την απόρριψη του αιτήματος του Γιάννη Λαγού
Λαγός μετά τη νέα αλλαγή σύνθεσης: Ένας- ένας αποχωρεί
«Άλλη έδρα έρχεται, δεν μπορεί ούτε η δεύτερη. Όλοι αυτοί για τα εγκλήματα, που έκαναν, θα πάνε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και φοβούνται. Το υποσχέθηκα, θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν. Εκμεταλλεύτηκαν 67 αθώες ψυχές και τις οικογένειάς μας. Ένας – ένας αποχωρεί από την έδρα», βγήκε και δήλωσε ωρυόμενος ο κ. Λαγός, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης για νέα αλλαγή έδρας.
«Ένας – ένας αποχωρεί από την έδρα», άρχισε να φωνάζει ωρυόμενος ο Γιάννης Λαγός, μόλις έγινε γνωστή η νέα αλλαγή της έδρας
Στη συνέχεια, μιλώντας στον δημοσιογράφο του star.gr, Ανέστη Συμεωνίδη και άλλους παριστάμενους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για παρατυπίες και για «όργια» εις βάρος τους.
«Να ξέρετε ότι τα αιτήματα μας είναι απολύτως δεκτά, δεν τα είχαμε διεκδικήσαμε μέχρι σήμερα. Δεν κάνω τίποτα παράνομο, το δίκιο μου προσπαθώ να βρω. Έχω συστήσει ομάδα νομικών από 8 κράτη της Ευρώπης. Η κα Λεπενιώτη και οι άλλοι θα κριθούν για τα αίσχη, που έχουν κάνει. Τώρα δε θα τους κρίνει ο Δένδιας, ο Αθανασίου και ο Σαμαράς, θα τους κρίνουν διεθνή ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αυτό το παραμύθι, που έστησαν, ακόμη κι αν μας πάνε φυλακή για ένα μικρό χρονικό διάστημα, θα γυρίσει εις βάρος τους», είπε, την ώρα που στο φόντο ακούγονταν ομάδες, που φώναζαν «φασίστες».
Παράλληλα, ο δικηγόρος του κ. Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, δήλωσε πως «δε γίνεται δίκη ιδεών, αλλά ποινικών πράξεων. Όποιοι χρυσαγίτες έχουν κάνει παράνομες πράξεις, να πάνε φυλακή».
Όπως μετέδωσε ο Κωνσταντίνος Γεώργιζας, ο Κ. Πλεύρης είπε εντός δικαστηρίου: «Έχουμε υπόνοιες ότι υπήρξαν παρεμβάσεις. Όταν οι βουλευτές λένε μέσα στη Βουλή «δεν είναι αθώοι», αυτό δεν παρέμβαση στο δικαστήριο σας; Ανέχθηκε το δικαστήριο αυτό τον επηρεασμό. Έρχονταν εδώ μάρτυρες και μιλάγανε εδώ για το φασισμό και για κρεμάλες. Έπρεπε το δικαστήριο να τους είχε διακόψει. Εδώ δεν δικάζονται ιδέες, μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους. Σήμερα τους αποκαλούσανε τέρατα. Υπήρξαν εφημερίδες που επαινούσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου. Δε δικάζει ο λαός, έχουμε Σύνταγμα και νόμους. Έχουμε παρέμβαση όλων των πολιτικών όλων των ΜΜΕ στη δίκη. Έχουμε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας».
Και πρόσθεσε: «Δε μπορώ να δεχθώ ότι οι δικαστές που ακούνε όλα αυτά κατά των κατηγορουμένων από τους πολιτικούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα τολμήσουν να βγάλουν διαφορετική απόφαση. Φυσικά πάει και η σταδιοδρομία τους, αν κάνουν διαφορετικά. Θα γίνουμε και στη Δικαιοσύνη ρεζίλι όταν θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υπάρχει και η μητέρα του Κατσίφα, υπάρχουν και οι δυο νέοι της Χρυσής Αυγής που δολοφονήθηκαν και αυτοί δεν είχαν μανάδες;
Εδώ δεν έγινε δίκη προσώπων, αλλά δίκη ιδεών. Να εξαιρεθεί το δικαστήριο γιατί για όλους αυτούς τους λόγους παρέβη το νόμο».
Τι ισχυρίστηκε ο Γιάννης Λαγός πριν υποβάλλει το αίτημα εξαίρεσης
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος φτάνοντας στο Εφετείο είπε πως δε μετανιώνει για τίποτα, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι υπάρχει προκατάληψη και καταπατήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας.
Υποστήριξε, παράλληλα, ότι υπήρξε άμεση ή έμμεση παρέμβαση και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι πίεσε τους δικαστές.
Ο κ. Λαγός είχε απευθύνει την Κυριακή και κάλεσμα για συγκέντρωση σε συμπαράσταση του έξω από το Εφετείο.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε, ωστόσο, στην απαγόρευση συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.
ΕΛ.ΑΣ.: Απαγορεύει τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της.
Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.
Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.
Ένταση ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και διαδηλωτές
Παρά την απαγόρευση, έχουν συγκεντρωθεί σε δρόμους γύρω από το Εφετείο περίπου 30 χρυσαυγίτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και μία πρώην βουλευτίνα της Χρυσής Αυγής.
Η αστυνομία προσήγαγε σε μικρή κλούβα τους συγκεντρωμένους οπαδούς της ΧΑ, εξαιτίας της μη τήρησης της εντολής που έχει βγει για την συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής. Η πρώην βουλευτίνα της ΧΑ προσήχθη ξεχωριστά με περιπολικό.
Από την άλλη μεριά, λαμβάνει χώρα μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και αντιφασιστικών ομάδων, οι οποίες φωνάζουν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και έχουν αναρτήσει πανό.
Λίγο μετά τις 9 σημειώθηκε ένταση ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και διαδηλωτές, που κατέβαιναν την λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν ύβρεις και οι χρυσαυγίτες κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών, ωστόσο επενέβησαν τα ΜΑΤ και η περαιτέρω ένταση αποφεύχθηκε.
Στο Εφετείο έφτασε και η Μάγδα Φύσσα, η οποία καταχειροκροτήθηκε, όταν πέρασε μπροστά από τους διαδηλωτές.