Τις δραματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στο χώρο των Κέντρων Πολιτισμού και Επιστημών αποτυπώνει μελέτη που εκπόνησε το επιστημονικό και τεχνολογικό κέντρο NEMO, το οποίο έλαβε στοιχεία από 650 Μουσεία μέχρι τις 3 Απριλίου, από συνολικά 41 χώρες.
Σύμφωνα με την έρευνα, 9 στα 10 μουσεία είναι κλειστά λόγω της πανδημίας, με εξαίρεση τα μουσεία σε Σουηδία, Αλβανία και Αυστρία. Μάλιστα, για πολλούς από αυτούς του χώρους δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία επαναλειτουργίας.
Για έλλειψη σχεδίου στον τουρισμό κατηγορεί ο Τσίπρας την κυβέρνηση
«Έως και 600.000 ευρώ την εβδομάδα μπορεί να φτάσει η απώλεια στα έσοδα των μουσείων, από εισιτήρια, καταστήματα, καφετέριες και άλλες υπηρεσίες», είπε στο star.gr ο Αθανάσιος Κοντονικολάου Γενικός Διευθυντής του «ΝΟΗΣΙΣ» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το πρώτο σε επισκεψιμότητα τεχνολογικό Μουσείο στη Ν.Α. Ευρώπη.
Άκουσε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κοντονικολάου στη νέα σειρά podcast του star.gr
Από τα μουσεία που παρέχουν στοιχεία, 3 στα 10 χάνουν έως και 1.000 ευρώ την εβδομάδα, το 25% των μουσείων χάνουν μέχρι 5.000 ευρώ, το 13% χάνουν έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ υπάρχει και ένα 5% που χάνει πάνω από 50.000 ευρώ την εβδομάδα.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Κοντονικολάου, στο «ΝΟΗΣΙΣ» από τις 13 Μαρτίου που έκλεισε με υπουργική απόφαση όπως όλα τα μουσεία της χώρας, οι απώλειες αγγίζουν το 40% του ετήσιου προϋπολογισμού, που μεταφράζεται σε 300.000-340.000 ευρώ.
«Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη βιωσιμότητά μας, αν όχι από τη θερινή περίοδο, τότε από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο γιατί πάντα το καλοκαίρι ήταν μια περίοδος με δραστική μείωση των εσόδων μας αφού είναι κλειστά τα σχολεία που μας επισκέπτονται», είπε.
Στις τουριστικές περιοχές τα μουσεία αντιμετωπίζουν έκτακτη απώλεια εισοδήματος 75-80% λόγω της πλήρους διακοπής του τουρισμού και της πιθανής συνέχισης των περιορισμών τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με τη μελέτη της ΝΕΜΟ.
Τα μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες - Ανοίγουν θερινά σινεμά και μουσεία
Συμβάσεις εργασίας σε αναστολή στα Μουσεία- Διακόπτονται εθελοντικά προγράμματα
Η πλειοψηφία των μουσείων σύμφωνα με τη μελέτη, δεν χρειάστηκε ακόμα να απολύσει προσωπικό. Περίπου 7 στα 10 μουσεία αναφέρουν ότι έχουν αλλάξει καθήκοντα προσωπικού προκειμένου να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες ανάγκες. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός μουσείων έχουν θέσει σε αναμονή τις συμβάσεις τους με ελεύθερους επαγγελματίες και τα περισσότερα έχουν σταματήσει εντελώς τα εθελοντικά τους προγράμματα.
Όσον αφορά στις εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, πολλά μουσεία αναφέρουν την τρέχουσα ή μελλοντική πρόσβαση σε εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως την κάλυψη των μισθών ή/και των χαμένων εισοδημάτων.
Την ίδια ώρα, μουσεία από 12 χώρες αναφέρουν ότι συζητούν για ένα ταμείο επείγουσας κουλτούρας, μουσεία από 8 χώρες δηλώνουν ότι το ταμείο έκτακτης ανάγκης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ενώ μουσεία από 15 χώρες λένε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο πρόγραμμα χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης στη χώρα τους.
Γερμανικά ΜΜΕ: Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές
Αυξήθηκε η διαδικτυακή παρουσία τους μέσα στην πανδημία
Περισσότερο από το 60% των μουσείων αναφέρουν ότι έχουν αυξήσει την διαδικτυακή τους παρουσία μετά την αναστολή λειτουργίας τους λόγω μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ μόνο το 13,4 % έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό τους για τις διαδικτυακές δραστηριότητες.Τα περισσότερα αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από πριν, κάνοντας χρήση hashtags. Παράληλλα, αύξηση καταγράφουν τόσο οι διαδικτυακές εκθέσεις, όσο και οι εικονικές περιηγήσεις, ενώ ένας υπολογίσιμος αριθμός μουσείων εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν πιο δραστήρια με παραγωγή podcasts, ζωντανού περιεχόμενου και δημιουργία παιχνιδιών.
Κορωνοϊός: Ποια μουσεία μπορούμε να επισκεφθούμε διαδικτυακά
Οι Έλληνες επισκεπτόμαστε τα μουσεία;
Αν και στη χώρα μας έχουμε περισσότερα από 100 μουσεία, οι Έλληνες δεν θέτουν ως προτεραιότητα την επίσκεψη σε αυτά.
«Βρισκόμαστε σαν χώρα στην 18η θέση ανάμεσα στις 27 της Ευρώπης, αναφορικά με την επισκεψιμότητα σε μουσεία. Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι η διάθεση του Έλληνα μεγαλώνει όταν επισκέπτεται μουσεία του εξωτερικού ως τουρίστας. Είναι ο πρώτος στόχος όταν επισκέπτεται μία χώρα. Εκεί ανεβαίνουμε στην 4η θέση», είπε ο κ. Κοντονικολάου.