Κορωνοϊός: Ποιες οι προϋποθέσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Απαραίτητος ο μηδενισμός των κρουσμάτων

Τα στοιχεία για την πατρίδα μας είναι πολύ ενθαρρυντικά σχετικά με τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και ήδη γίνεται λόγος για σταδιακή άρση των περιορισμών από το τέλος του μήνα και μετά. Ποιες, όμως, είναι οι προϋποθέσεις για αυτό και πώς ξέρουμε ότι δε θα υπάρξει πισωγύρισμα;

Χαρδαλιάς: Τα «ναι» και τα «όχι» για την ημέρα του Πάσχα

O καθηγητής γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας και επικεφαλής της επιτροπής που θα εκτιμήσει τα τεστ αντισωμάτων, Εμμανουήλ Δερμιτζάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τις προϋποθέσεις άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Απαραίτητος ο μηδενισμός των κρουσμάτων

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης, το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση της πανδημίας στη χώρα μας είναι να συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι και να τηρούμε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να παραμείνουν τα επίπεδα των κρουσμάτων χαμηλά και φυσικά να συνεχίζουν να χαμηλώνουν και τελικά να μηδενιστούν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ανακοινώνεται χαλάρωση των μέτρων μετά το Πάσχα

Ο εκμηδενισμός των κρουσμάτων θα είναι η απόδειξη ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, ώστε να αρχίσει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο ρόλος των τεστ αντισωμάτων 

Στην πορεία για επιστροφή στην κανονικότητα θα παίξουν ρόλο και τα τεστ αντισωμάτων, όπως αναφέρεται. Ωστόσο η αξιοπιστία τους δεν είναι εγγυημένη.

Κορωνοϊός: Τι είναι το τεστ αντισωμάτων- Αμφίβολη η αξιοπιστία του

Όπως αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης, τα εν λόγω τεστ επειδή αναπτύχθηκαν πρόσφατα δεν είναι αξιόπιστα, καθώς εάν η ακρίβειά τους ειναι χαμηλή μπορεί να δώσει αποτελέσματα δύσκολα διαχειρίσιμα, σχετικά με την ανοσία του ασθενή.

Επίσης, η διεξαγωγή των τεστ αντισωμάτων σε μεγάλη κλίμακα παγκοσμίως είναι μία ακόμη δυσκολία, καθώς υπάρχουν χώρες σε μεγάλη κρίση, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν και την οικονομική δύναμη.

Προβληματισμός για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Μεγάλος λόγος γίνεται και για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς και κατά πόσο βοηθά η ανοσία της κοινωνίας στην «εξάλειψη» της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τα επόμενα δύο χρόνια - Σε 12 μήνες το εμβόλιο

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, για να υπάρξει ανοσία στον κορωνοϊό πρέπει να νοσήσει τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού μια κοινωνίας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός αγγίζει μόλις το 1% ενώ άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο παρουσιάζουν μόλυνση μόλις στο 10%, αποδεικνύοντας σε αυτή τη φάση ότι καμία χώρα δεν έχει ανοσία στον ιό.

Κορωνοϊός: Νέα πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων σε συνεργασία με τον Τσιόδρα

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα να δημιουργηθεί ανοσία το επόμενο διάστημα, αλλά τονίζεται για ακόμη μια φορά η ανάγκη απομόνωσης, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εισαγωγή στα νοσοκομεία και να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top