Ανάδοχη αγκαλιά: Ανάδοχος πατέρας μοιράζεται την ιστορία του με το star.gr

«Αν υπάρχει χώρος στην καρδιά μας, υπάρχει και στο σπίτι μας»

πατουσες

Ο Γιάννης και η Γιώτα Κοντοζιδάκη είναι παντρεμένοι εδώ και πολλά χρόνια και είναι γονείς δύο αγοριών, 26 και 23 χρόνων αντίστοιχα. Αυτό όμως δε στάθηκε εμπόδιο στην απόφαση τους να δώσουν αγάπη σε παιδιά που βρίσκονται με εισαγγελική εντολή στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» και να γίνουν ανάδοχοι γονείς, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του ιδρύματος «πρώτη ανάδοχη αγκαλιά».

Ο Γιάννης και η Γιώτα Κοντοζιδάκη

Συνάντησα τον Γιάννη στο γραφείο του και δέχθηκε να μας μιλήσει για το μεγαλείο της αναδοχής, το οποίο ανακάλυψαν αυτός και η σύζυγος του πριν από 2 χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι ανάδοχοι γονείς στο τρίτο κατά σειρά παιδί. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το πώς μπορούν να γίνουν ανάδοχοι, βρήκαν πληροφορίες και απευθύνθηκαν στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», όπου μετά από χρονοβόρες και απαιτητικές διαδικασίες, οι οποίες κράτησαν πάνω από έναν χρόνο, επιλέχθηκαν να γίνουν ανάδοχοι γονείς για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018.

Στην αρχή, όπως λέει: «Εγώ είχα τις ενστάσεις μου, λόγω της αντρικής μου φύσης περισσότερο, των ευθυνών, παίρνεις μια ανθρώπινη ζωή στο σπίτι, που ουσιαστικά δεν είναι δική σου, δεν είναι το παιδί σου. Όμως εν τέλει με τα επιχειρήματα και την επιμονή της γυναίκας μου, πείστηκα».

Η πρώτη νύχτα με το μωρό στο σπίτι

«Ήταν κάτι το συγκλονιστικό!», περιγράφει και το πρόσωπο του φωτίζεται. «Ξαναζείς, ξανανιώθεις. Περιττό να σας πω ότι ξενυχτήσαμε το πρώτο βράδυ και για ακόμα πολλά μετέπειτα. Σε κάθε κλάμα του μωρού με έπιανε φόβος, πανικός για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό. Εσείς οι γυναίκες είστε εκ φύσεως έτοιμες, εμείς οι άντρες θέλουμε χρόνο».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά από την πρώτη αναδοχή, όπως λέει, ζήτησε συγγνώμη από τον πρωτότοκο γιο του για λόγους… ανεπάρκειας. «Τότε από άγνοια δεν ήξερα πώς να μεγαλώσω το παιδί μου, τώρα καταλαβαίνω».

Το πρώτο παιδάκι, βρέφος ακόμα 30 ημερών, ήταν κοριτσάκι, όπως και τα άλλα δύο. Ήταν λαϊκή απαίτηση του ιδίου, όπως λέει χαριτολογώντας, το μόνο αρσενικό μες στο σπίτι να είναι αυτός. Έτσι προτίμησαν να πάρουν μόνο κορίτσια.

Υιοθεσία και αναδοχή παιδιών χωρίς καθυστερήσεις

Στην αρχή ήταν να σαν είχε γεννήσει η γυναίκα του. «Με τα ξενύχτια, τα τρεξίματα στους γιατρούς και ό,τι συνεπάγεται με ένα βρέφος μες στο σπίτι», εξομολογείται στο star.gr. Το πρώτο παιδάκι έκατσε μαζί τους 6 μήνες και μετά υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι στην Αθήνα. Μετά από 4 μήνες στην οικογένεια ήρθε και το δεύτερο κοριτσάκι, 2 μηνών, από μαμά Αφγανή, το όποιο και αυτό μετά από 5 μήνες παραμονής στο σπίτι τους, υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Χιώτες. Τώρα φιλοξενούν το τρίτο κατά σειρά παιδί, μόλις 4 μηνών, το οποίο και αυτό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα πάρει τον δρόμο της υιοθεσίας.

Δύσκολος ο αποχωρισμός…

Στα φυλλάδια του «ΜΗΤΕΡΑ» συναντάς συχνά ένα ρητό: «Αν υπάρχει χώρος στην καρδιά μας, υπάρχει και στο σπίτι μας». Η αγάπη, τελικά, δημιουργεί το χώρο κι όσοι ασχολούνται με την αναδοχή το ξέρουν. Η «αναπληρωματική» μάνα, πρέπει να διαθέτει μια γενναία, μεγάλη καρδιά. Αυτό είναι το τίμημα της προσφοράς.

Αλλάζουν τα πάντα στις υιοθεσίες: Τέλος οι χρονοβόρες διαδικασίες

Γνωρίζεις εξ αρχής ποιος είναι ο ρόλος σου. «Έχεις να ζεστάνεις και να δώσεις χαρά σε ένα παιδί», μας λέει. Όταν τον ρωτάω αν έκλαψε την ώρα του πρώτου αποχωρισμού, συγκινείται. «Έκλαψα και μάλιστα πολύ. Το ξέραμε όμως εξ αρχής ότι αυτό θα συνέβαινε. Είναι άλλωστε η φυσική ροή των πραγμάτων». Αυτό, όπως λέει, συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις απομακρύνσεις των «παιδιών μας».

Για τον Γιάννη και τη Γιώτα η ιδέα της υιοθεσίας έχει αποκλειστεί από το μυαλό τους, καθώς όπως λένε υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά στα ιδρύματα, τέτοια τεράστια αναμονή να συνεισφέρεις και να δώσεις αγκαλιά και σε άλλα παιδιά που το έχουν ανάγκη, που θα ήταν εγωιστικό από μέρους τους να σταματήσουν εδώ την προσπάθεια. Εκτός αυτού, «ο βιολογικός μου χρόνος δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος για το κατά πόσο έχω τη δυνατότητα να στηρίξω ένα παιδί εφ’ όρου ζωής», λέει ο Γιάννης.

Ο θεσμός της αναδοχής

Κύριος στόχος και των δύο είναι να αποτελέσουν παράδειγμα για τους γύρω τους και προπαντός για τους δύο ενήλικους γιούς τους, ώστε κάποια στιγμή να θελήσουν και αυτοί να κάνουν το ίδιο, δίνοντας αγάπη και φροντίδα σε μικρές αθώες ψυχές που το χρειάζονται. Παρότι η αναδοχή παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη έννοια στο ευρύ κοινό, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια στην Ελλάδα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη διαδικασία και αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Η αναδοχή δε λογίζεται ως υιοθεσία, δηλαδή το παιδί δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς, χωρίς να αποκλείεται όμως η υιοθεσία του από αυτούς ως εξέλιξη της σχέσης τους, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή παιδικής προστασίας αναγνωρισμένης από το κράτος. «Όποιος έχει το ψυχικό σθένος, τη δυνατότητα, τον χρόνο, την αγάπη, θα του πρότεινα να πάρει σπίτι του να φροντίσει ένα παιδί, μια ανθρώπινη ψυχή, χωρίς να υποτιμώ καμία άλλη ζωντανή ύπαρξη που υπάρχει πάνω σε αυτόν τον πλανήτη», λέει.

Πώς μπορεί κανείς να γίνει ανάδοχος γονιός;

Στη σημερινή εποχή, περισσότερο από ποτέ, η φροντίδα και η προστασία των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας, εάν έχουμε τη δύναμη να διαθέσουμε λίγο από τον περίσσιο χώρο της καρδιάς μας και της αγάπης μας.

Φιλοξενώντας ένα βρέφος στο σπιτικό μας για μικρό χρονικό διάστημα, ως ανάδοχος γονιός, του δίνουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί φυσιολογικά, καλύπτοντας τις βασικές του ανάγκες, την προσωπική φροντίδα και αγκαλιά που εχει στερηθεί.

Ανάδοχοι γονείς μπορούν να γίνουν όσοι έχουν τη  διάθεση για την ανιδιοτελή προσφορά σε ένα βρέφος προκειμένου να διασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη του και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται έως την τελική οικογενειακή αποκατάσταση του, επιστροφή στη φυσική του οικογένεια δηλαδή ή υιοθεσία.

 

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν 

- άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών
- όσοι  έχουν οικογένεια με παιδιά ή όχι
- μονογονεϊκές οικογένειες
- συγγενικές οικογένειες
- μεμονωμένα άτομα.

Από σήμερα τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς

Το «ΜΗΤΕΡΑ» για κάθε παιδί που είναι τοποθετημένο σε ανάδοχη οικογένεια παρέχει:

- μηνιαίο επίδομα κλιμακούμενο ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του παιδιού
- πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη
- κάλυψη ειδικών θεραπειών
- κάλυψη ένδυσης, υπόδησης, ιματισμού και ειδών πρώτης εγκατάστασης του παιδιού στην οικογένεια
- κάλυψη σχολικών δαπανών.

Το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» ξεκίνησε το πρόγραμμα πρώτη ανάδοχη αγκαλιά τον Μάρτιο του 2016. Αυτή τη στιγμή 153 συνολικά παιδιά φιλοξενούνται στο «Μητέρα» και τα διάφορα παραρτήματα του. Από αυτά όσα πληρούν τις κατάλληλες προυποθέσεις σύμφωνα με τον νόμο, θα πάνε σε ανάδοχες οικογένειες, για όσα βρεθεί οικογένεια θα υιοθετηθούν, ενώ παιδιά με επιβεβαιωμένα σοβαρά προβλήματα υγείας θα βοηθηθούν από άλλα ιδρύματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top