Πυξίδα γνώσης για την αντισεισμική τεχνολογία

Το βιβλίο του καθηγητή ΕΜΠ Κωνσταντίνου Σπυράκου

γκρεμισμένο σπίτι από τον σεισμό στη Λέσβο

Χρειάζονται σαράντα δευτερόλεπτα για να «ανεβάσει» το Google 30.500.000 links με αναφορά σε 2 λέξεις – κλειδιά « Ελλάδα - σεισμός». Κόντρα σε αυτό το θολό τοπίο αμφιλεγόμενης διαδυκτιακής αξιοπιστίας και fake news έρχεται η επίσημη βιβλιογραφία. 

Σε περίοπτη θέση συναντάμε το βιβλίο του Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, Κωνσταντίνου Σπυράκου: «Κατασκευές από τοιχοποιία. Αποτίμηση και επεμβάσεις για σεισμικά φορτία». 

Η συγγραφική «περιπέτεια» ξεκίνησε όταν o έγκριτος καθηγητής - συγγραφέας με την πολυετή θητεία στο Κεντρικό Αρχαιολογικού Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, παρατήρησε «αστοχίες και καταρρεύσεις σε κατασκευές από τοιχοποιία ύστερα από σεισμό». 

Στις 600 σελίδες του βιβλίου αναπτύσσεται η αποτίμηση - επέμβαση σε κατασκευές από τοιχοποιία με πολυποίκιλες μεθόδους (παραδοσιακές, επικρατέστερες και τις σύγχρονες πειραματικές). Επιπλέον αναλύεται η σεισμική συμπεριφορά ναών, μοναστηριών αλλά και κτηρίων σε ιστορικά κέντρα. 

Ο αναγνώστης θα γνωρίσει το επιστημονικό «ταξίδι» του Κωνσταντίνου Σπυράκου όταν ήταν δυναμικό μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ που αποκατέστησε το εμβληματικό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Στα επιστημονικά ενδιαφέροντα του και η προστασία από τον εγκέλαδο και των αντικειμένων που στεγάζονται στα κτήρια. Σε αυτό το πεδίο γράφει για τη μεθοδολογία στήριξης αντικειμένων με παραδείγματα εκθεμάτων παγκόσμιων μουσείων, άλλωστε έχει διατελέσει: σύμβουλος, ελέγχων μηχανικός και μελετητής σε έργα όπως το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου –Ντάμπι.

Η φροντισμένη έκδοση (είναι το τέταρτο σύγκραμα του) αποτελεί εργαλείο - γνώσης που «χτίζει» αντισεισμικό διάλογο πολιτικών μηχανικών με αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους, τοπογράφους ακόμα και με τον ενημερωμένο πολίτη!

της Έλγκας Νταϊφά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top