Η Υγεία.. νοσεί: Χωρίς ιατρούς, ασθενοφόρα και ΜΕΘ οι τουριστικές περιοχές

Έρευνα-καταπέλτης της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για τραγική κατάσταση από την υποστελέχωση των νοσοκομείων

Χωρίς ιατρούς, ασθενοφόρα και ΜΕΘ οι τουριστικές περιοχές

Νησιά που υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες αλλά δεν διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καρδιολόγο ή παιδίατρο. Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας χωρίς ασθενοφόρα. Ασθενόφορα χωρίς διασώστες για να τα οδηγήσουν αλλά και χωρίς βενζίνη για να κινηθούν. Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που συντηρείται με δωρέες. Γυναίκες που πρέπει να φύγουν από το νησί τους για να γεννήσουν.

Αυτή είναι η νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με μεγάλη έρευνά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως επισημαίνει, οι Κυκλάδες έχουν μείνει χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δημοφιλείς νησιωτικοί ή ηπειρωτικοί έχουν μείνει χωρίς καρδιολόγο ή παιδίατρο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση, σε πολλές περιοχές της χώρας, που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, καθώς κατακλύζονται από χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι, υπάρχει μόνο ένας γιατρός ανά ειδικότητά.

Μάλιστα, σε πολλά νησιά δεν γίνονται καθόλου τοκετοί και οι έγκυες πρέπει να γεννήσουν αλλού. Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ, στο star.gr, το πρόβλημα δημιουργείται είτε από την παντελή έλλειψη γυναικολόγου (Λήμνος) είτε από την ύπαρξη μόνο ενός γυναικολόγου (Νάξος, Σαντορίνη), αφού - όπως τονίζει - «ένας ίσως κανένας».

Παράλληλα, επισημαίνει πως σε πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας ακόμη και ο ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός είναι είτε απαρχαιωμένος, είτε… απουσιάζει! Όσον αφορά τις «τυχερές» περιοχές, στις οποίες ο εν λόγω εξοπλισμός λειτουργεί, συχνά αυτό οφείλεται σε εράνους και δωρεές από εκκλησίες, φαρμακευτικούς συλλόγους και δημοτικές αρχές.

Η ΠΟΕΔΗΝ μιλά και για μεγάλη πρόβλημα στα ασθενοφόρα και τους διασώστες, επισημαίνοντας πως παρατηρούνται ελλείψεις σε όλα τα νησιά, ενώ πολλές φορές δεν υπάρχουν χρήματα ούτε... για τη βενζίνη!

 

Τι συμβαίνει σε Νοσοκομεία- Κέντρα Υγείας - ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές

Τα νησιά των Κυκλάδων δεν έχουν καμία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Τα Δωδεκάνησα έχουν μόνο 6 ΜΕΘ, στη Ρόδο.

Δεν γίνονται τοκετοί (ούτε καν φυσιολογικοί) σε αρκετά νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη κ.α.), αφού είτε δεν υπάρχει γυναικολόγος είτε υπάρχει ένας μόνο γυναικολόγος και δεν επαρκεί.

Το Νοσοκομείο στην Κω είναι χωρίς καρδιολόγο.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της Ηγουμενίτσας είναι 18 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο μέσα σε χωματόδρομο, χωρίς γιατρούς και προσωπικό.

Το Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης δεν έχει καρδιολόγο, ενώ έχει έλλειψη σε ασθενοφόρο και σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες.

Σε πολλές τουριστικές περιοχές ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.

Το Νοσοκομείο Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο και ενδοκρινολόγο.

Η Νάξος έχει μείνει χωρίς Αξονικό Τομογράφο.

Χωρίς καρδιολόγο τα Κέντρα Υγείας Πάρου και Άνδρου.

Στα Κέντρα Υγείας Μήλου, Αμοργού και Ίου υπηρετεί μόνος ένας Γενικός Ιατρός.

Σε κανένα Κέντρο Υγείας και νοσοκομείο του Αιγαίου Πελάγους δεν υπάρχει φύλαξη. Ως αποτέλεσμα έχουμε πολλές βίαιες επιθέσεις και τραυματισμένους Ιατρούς, Νοσηλευτών από άτομα με παραβατική συμπεριφορά.

Η καθαριότητα των Κέντρων Υγείας είναι ανύπαρκτη, λόγω έλλειψης μπάτζετ για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας. Καθαρίζουν οι Νοσηλευτές και οι γιατροί, όσο μπορούν.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, οι υποδομές στα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε κακά χάλια λόγω έλλειψης συντήρησης. Οι υπάλληλοι κάνουν έρανο μεταξύ τους οι υπάλληλοι για να αγοράζουν υγειονομικό υλικό ή απευθύνονται για δωρεές στη Δημοτική αρχή, στα φαρμακεία των πόλεων, στους συλλόγους, την εκκλησία. 

Πολλά Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των ασθενοφόρων, καθότι χρωστάνε στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση.

Δεν υπάρχει παιδίατρος στη Σίφνο και τη Σάμο, ενώ η Νάξος και η Μυτιλήνη εξυπηρετούνται από έναν παιδίατρο

Σοβαρότατο πρόβλημα στο νοσοκομείο στην Κω: Το κτίριο είναι από το 1922 και παρουσιάζει πολλά προβλήματα, ενώ λόγω των μεταναστών, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι προσελεύσεις ασθενών, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το προσωπικό.

 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top