To star.gr σε δομή φιλοξενίας προσφύγων: Εκεί όπου μικρά παιδιά ονειρεύονται και ζωγραφίζουν ένα πιο λαμπερό αύριο

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

To star.gr σε δομή φιλοξενίας προσφύγων

Απόγευμα Δευτέρας και το βανάκι φτάνει στην νέα δομή φιλοξενίας του Solidarity Now στην Παιανία, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που από το 2013 έχει βοηθήσει μέσα από τις ανοιχτές δομές της, περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και έχει προσφέρει στέγη σε πάνω από 3.700 πρόσφυγες.

 

Το κλίμα είναι εορταστικό μιας και γιορτάζεται η έναρξη της λειτουργίας της νέας δομής με αφορμή κιόλας το τέλος του Ραμαζανίου και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που ήταν στις 20 Ιουνίου.

Παντού βλέπεις προσφυγόπουλα -κυρίως από τη Συρία-, να παίζουν σχοινάκι και μπάλα, να χορεύουν με τους εθελοντές παραδοσιακούς χορούς, να ζωγραφίζουν… Τα μάτια τους λάμπουν από χαρά. Οι μυρωδιές από τα λαχταριστά ανατολίτικα εδέσματα που έφτιαξαν γυναίκες φορώντας μπούργκα, σου «σπάνε» τη μύτη.

Την προσοχή μου τραβά ένα τοίχος καλυμμένος από ζωγραφιές προσφυγόπουλων.

Πλησιάζω και με τη βοήθεια της παιδαγωγού της δομής, Ευτυχίας Κατελανάκη, προσπαθώ να μπω στον ψυχισμό των μικρών ταλαιπωρημένων καλλιτεχνών.

Από αριστερά: Η  Μαρία Καρρά, ιδρυτικό μέλος της Emfasis, η Βάλια Σαββίδου, Υπεύθυνη Τύπου και Εκδηλώσεων / Press & Event Officer του Solidarity Now και  (δεξιά) η δημοσιογράφος του star.gr Μαρία Κυπραίου.

 

«Μια μέρα είπα στα παιδιά να ζωγραφίσουν βασιζόμενα σε δύο θέματα: 1. Μια μέρα στην Ελλάδα και 2. Πώς φαντάζομαι τον εαυτό μου σε δέκα χρόνια. Τους είπα να μου δώσουν μια χαρούμενη και μια λυπημένη εκδοχή», λέει η παιδαγωγός.

Αυτό που αναγράφεται σημαίνει Συρία μητέρα όλων και η σημαία αυτή είναι των αντικαθεστωτικών, κατά του Άσαντ. Το παιδάκι που έκανε τη ζωγραφιά είναι ο 13χρονος Μάνο και θέλει να γίνει γιατρός, μιας και πέρασε πολλές στιγμές μέσα σε νοσοκομεία.

Στη ζωγραφία αυτή ο 13χρονος Τζεμίλ, ζωγράφισε μια κουρδική σημαία γιατί σκεφτόταν το Κουρδιστάν που του λείπει αλλά δεν θα ξαναγύριζε.

 

Η 13χρονη Μαγιαμίν, ζωγράφισε ξαπλώστρες σε κάποια παραλία της Ελλάδας, ενώ ο 15χρονς Σαμπρ, ζωγράφισε μια σκηνή από πάρτι, αφού για εκείνον μια ημέρα στην Ελλάδα είναι σαν γιορτή!

Αυτό που προκαλεί πάντως μεγάλη εντύπωση, είναι όπως λέει η παιδαγωγός, ότι τα παιδιά είναι τόσο εξοικειωμένα με τα νοσοκομεία, λόγω όλων όσων έχουν περάσει, που το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι να παίζουν τον γιατρό και τον ασθενή.

«Μια μέρα θυμάμαι που παίζαμε και ένα παιδάκι έκανε τον τραυματιοφορέα. Ένα άλλο παιδάκι που έκανε τον γιατρό θυμόταν όλες τις κινήσεις που κάνουν οι γιατροί όταν παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον τραυματία», λέει χαρακτηριστικά η Ευτυχία Κατελανάκη.

Στη δομή της Παιανίας φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 40- 50 ανήλικα παιδιά και περίπου 80 ενήλικες.

Τα παιδιά κάθε πρωί ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μαθαίνουν Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Αραβικά. Παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών και αραβικών παραδοσιακών χορών, ενώ κάνουν και σεμινάρια φωτογραφίας ή ζωγραφίζουν.

Όπως μας εξηγεί ο υπεύθυνος της δομής, ο 29χρονος Γιάννης Κοντογιαννάκης, «έχουν γίνει όλες οι κινήσεις για να εγγραφούν τα παιδιά σε δημόσια σχολεία  από τον Σεμπτέμβρη, καθώς στόχος είναι η ένταξη και η κοινωνικοποίησή τους, ειδικά για αυτά που θα μείνουν στην Ελλάδα. Εκτός από τη στέγαση και την τροφή, τους παρέχουμε και νομική και ψυχολογική υποστήριξη. Επιπλέον ο κάθε ένας από τους πρόσφυγες έχει μια χρεωστική κάρτα όπου πιστώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ένα ποσό για την κάλυψη των αναγκών τους. Στη δομή μας κάθε οικογένεια μένει σε διαφορετικό δωμάτιο, ενώ υπάρχουν κοινόχρηστα πλυντήρια-στεγνωτήρια και κοινόχρηστη κουζίνα. Κουζίνα και ψυγείο βέβαια έχει και κάθε μικρό διαμέρισμα. Στόχος μας είναι να τους προσφέρουμε μια κανονική καθημερινότητα. Να τους κάνουμε να νιώσουν και πάλι ασφαλείς».

Στη μέση ο 29χρονος Γιάννης Κοντογιαννάκης

«Με τη συνεργασία της Unicef, έχουμε κινητές μονάδες σε περισσότερα από 11 σημεία σε όλη την Ελλάδα υποστηρίζοντας κυρίως τις μητέρες και τα παιδιά. Πιο πρόσφατη είναι η λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί ως ανοιχτός χώρος υποδοχής ανθρώπων με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών», τονίζει στην συνέχεια η Βάλια Σαββίδου, Υπεύθυνη Τύπου και Εκδηλώσεων / Press & Event Officer του Solidarity Now.

Η οργάνωση, από το 2013 μέχρι σήμερα, έχει διαθέσει 14,4 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει συνολικά 73 προγράμματα, από τα οποία τα 45 αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα, ενώ 10 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για να υλοποιηθούν 25 προγράμματα για την αντιμετώπιση της κρίσης που συνδέεται με τη μετανάστευση και το προσφυγικό.

Τέλος, όπως αποκάλυψε στο star.gr η υπεύθυνη του προγράμματος στέγασης του Solidarity Now, κυρία Φαίη Κουτζούκου, είναι στα σκαριά και ένα πιλοτικό πρόγραμμα στέγασης με ιδιωτική χρηματοδότηση, το οποίο θα έχει σκοπό να προσφέρει βοήθεια και σε Έλληνες που το έχουν ανάγκη…

Να σημειωθεί ότι τα σεμινάρια θεραπευτικής φωτογραφίας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Solidarity Now με την οργάνωση Emfasis.

Σίγουρα μετά από ένα τέτοιο ρεπορτάζ νιώθεις γεμάτος από συναισθήματα... και θυμάσαι εκείνη τη ζωγραφιά με τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή:

 

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

 

 

*Οι φώτο χωρίς το logo του star.gr είναι του φωτογράφου από την Emfasis: @Solonas Malkas.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top