Επαναληπτικές εκλογές 2023: Το ποσοστό που θέλει η ΝΔ για αυτοδυναμία

Πώς λειτουργεί η ενισχυμένη αναλογική με το bonus των εδρών

Η πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου

Η απλή αναλογική αποτελεί πλέον παρελθόν για τη χώρα μας και τον λόγο παίρνει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η ενισχυμένη αναλογική, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Εκλογές 2023: Πώς λειτουργεί η απλή αναλογική – Πώς κατανέμονται οι έδρες

Σύμφωνα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει bonus 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε συν μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού bonus είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μέγιστο των πενήντα εδρών.

Δημοσκόπηση: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ στις δεύτερες κάλπες

Ωστόσο, η αυτοδυναμία για το πρώτο σε ψήφους κόμμα δεν είναι δεδομένη, καθώς το ποσοστό του bonus διαφοροποιείται ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ: Στόχος η αυτοδυναμία

Ενδεικτικά, αν τα εκτός Βουλής κόμματα έχουν αθροιστικά ποσοστό 10%, το πρώτο κόμμα κατακτά αυτοδυναμία με 37,5%. Σχηματικά, για κάθε μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων μειώνεται κατά 0,3%-0,4% ο πήχυς αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Γράφημα της εφημερίδας «Καθημερινή» δείχνει το ποσοστό του bonus που παίρνει το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. 

Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό του 40,79% που πήρε η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ακόμη και με ποσοστό 0% για τα κόμματα εκτός Βουλής, η ΝΔ θα κατακτούσε την αυτοδυναμία αν ίσχυε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μητσοτάκης: «Πολιτικός σεισμός. Οι πολίτες θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση»

Τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του 16% στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τρία κόμματα (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25) έφθασαν πολύ κοντά στο 3%, αλλά δεν κατάφεραν να το ξεπεράσουν. Με ένα τέτοιο ποσοστό για τα εκτός Βουλής κόμματα, το πρώτο κόμμα μπορεί να πετύχει αυτοδυναμία έχοντας το ίδιο ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top