Εκλογές 2023: Η ιστορική ψήφος του απόδημου ελληνισμού

Ψηφίζουν πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους

Μετά από προτάσεις και σχεδιασμούς δεκαετιών έλαβε σήμερα σάρκα και οστά το διαχρονικό αίτημα του απόδημου ελληνισμού για συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. Έτσι για πρώτη φορά συμμετείχαν στις εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Εκλογές 2023: Πού θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι κάλπες στην Ευρώπη έκλεισαν, ενώ σε μερικές ώρες αναμένεται να κλείσουν και στην Αμερική. 

Η ψηφοφορία για τις εκλογές 2023 αφορούσε 22.816 απόδημους Έλληνες απ' άκρη σε άκρη του πλανήτη. Σε 35 χώρες, από την Αυστραλία μέχρι την Αφρική κι από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, για πρώτη φορά άνοιξαν οι κάλπες για τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό 

Εκτός από συγκίνηση οι απόδημοι εκφράζουν και τα παράπονά τους για τα αυστηρά προβλεπόμενα κριτήρια.

Η καταμέτρηση σε κάθε εκλογικό τμήμα που θα κλείνει με πρώτα αυτά στην Αυστραλία, δεν θα γίνεται επί τόπου αλλά θα αποσταλούν με αεροπλάνο στην Αθήνα για να καταλήξουν στο Εφετείο μέχρι το πρωί της Δευτέρας. 

Για καφέ και τσιπουράκι οι αρχηγοί λίγο πριν τις κάλπες

Ομαλά η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ

Ομαλά και χωρίς παρατράγουδα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία από το πρωί με τους ομογενείς να καταφθάνουν από τις κοντινές πολιτείες για να ψηφίσουν.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές εως και τις 2 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει μεγάλη συγκίνηση αφού για πρώτη φορά ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. 

H ανταπόκριση του Δημήτρη Σουλτογιάννη για την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ

 Οι ομογενείς εκφράζουν πάντως τον προβληματισμό τους για τους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει η ισχύουσα νομοθεσια αναφορικά με το ποιος μπορεί να ψηφίσει. 

Όταν κλείσουν οι κάλπες, δικαστικοί  αντιπρόσωποι θα συνοδεύουν τους σάκους με τις ψήφους στο αεροδρόμιο όπου θα αναχωρήσουν αύριο Κυριακή με εμπορική πτήση για την Ελλάδα έτσι ώστε να παραδοθούν την Δευτέρα το πρωί στο Εφετείο.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού χρησιμοποιούν τα ψηφοδέλτια της Εκλογικής Περιφέρειας Επικρατείας.

Ο εκλογέας δεν εκφράζει προτίμηση μεταξύ των υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας και δε σημειώνει σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top