Η ελληνική κυβέρνηση απαντά σε FIFA και UEFA

Για τις απειλές περί κυρώσεων σχετικά με τη διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας

Με μακροσκελή επιστολή απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στις απειλές της FIFA και της UEFA περί κυρώσεων, σε περίπτωση που δεν ανατραπεί η απόφαση διακοπής του κυπέλλου Ελλάδας.

Στο επίσημο έγγραφο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή του να μην κάνει πίσω, ενώ παράλληλα εκφράζεται απορία για το γεγονός ότι οι παγκόσμιες ποδοσφαιρικές αρχές ζητούν να παρέμβει η Πολιτεία για μια υπόθεση η οποία έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στις δύο διεθνείς Συνομοσπονδίες αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Με ιδιαίτερη προσοχή μελετήσαμε την από 21.03.2016 κοινή επιστολή σας και τα διαλαμβανόμενα σ? αυτήν, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί επί χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον σας αυτό γνωρίζουμε ότι είναι ειλικρινές, λαμβάνοντας υπ? όψιν την προ έτους εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε για την ψήφιση του νόμου 4326/2015 και την εξ ολοκλήρου αποδοχή τού περιεχομένου του από εσάς μετά την ψήφισή του από την Ελληνική Βουλή.

Ο προαναφερόμενος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 13η Μαΐου 2015 και μεταξύ των άλλων παρέχει την δυνατότητα στον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υπουργό, να αποφασίσει την προσωρινή ή οριστική διακοπή επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών αθλητικών διοργανώσεων, όχι ως μέσο εφαρμογής πειθαρχικών μέτρων, αλλά προληπτικά, για την αποφυγή επεισοδίων βίας και χουλιγκανισμού.

1.Είμαι εξάλλου βέβαιος ότι γνωρίζετε, πως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, έχει ήδη προσφύγει ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ελλάδας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της από 03.03.2016 απόφασής μου, περί οριστικής διακοπής της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

2. Επιπροσθέτως είναι αναγκαίο να σας αναφέρουμε, ότι πέραν του ανωτέρω δικαιώματος, δηλαδή της υποβολής αιτήσεως ακυρώσεως της από 03.03.2016 απόφασής μου, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είχε την εκ του νόμου δυνατότητα, να υποβάλει ενώπιον μου αίτηση θεραπείας-ένσταση, δηλαδή να ζητήσει την κατάργηση ή την μεταρρύθμιση της αποφάσεως που εξέδωσα, δικαίωμα το οποίο ουδέποτε άσκησε.

3. Με ιδιαίτερη προσοχή μελετήσαμε τους νομικούς ισχυρισμούς σας, σχετικά με τις αμφιβολίες που σας γεννήθηκαν, εάν η απόφασή μου είναι σύμφωνη με την «αρχή της αναλογικότητας», αρχή η οποία διαλαμβάνεται και στο Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 25,παρ.1).

Για την άρση κάθε αμφιβολίας θέλουμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

- �� ισχυρισμός περί παραβίασης της συνταγματικής «αρχής της αναλογικότητας» είναι αν όχι ο κύριος, σίγουρα ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στην δίκη της 29ης Μαρτίου. Πιστεύουμε ότι κι εσείς συμφωνείτε, πως δεν είναι καθόλου παραγωγικό κι εποικοδομητικό, να αναλωθούμε σε θεωρητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις περί συνταγματικών ζητημάτων, την στιγμή που αυτά θα επιλυθούν με τρόπο αυθεντικό και αμετάκλητο από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ελλάδας, στο οποίο έχει προσφύγει η ΕΠΟ. Ας αναμένουμε την απόφασή του και ας σεβαστούμε την κρίση του, χωρίς να εμφιλοχωρήσει οποιαδήποτε άλλη άγονη και αλυσιτελή αντιπαράθεση.

- Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για το γεγο��ός ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε, ότι η από 03.03.2016 εκδοθείσα απόφαση περί οριστικής διακοπής της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας της τρέχουσας αθλητικής περιόδου, εκδόθηκε δυνάμει του νόμου 4326/2015, ήταν δηλαδή νόμιμη. Πλην όμως εκφράζετε τις αμφιβολίες σας για την τήρηση της «αρχής της αναλογικότητας» και μάλιστα προτείνετε άλλα, λιγότερο επαχθή μέτρα, όπως η διεξαγωγή των υπολοίπων αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας χωρίς την παρουσία θεατών. Επιθυμούμε να γνωρίζετε, ότι την απόφαση αυτή την πήραμε μετά από στάθμιση όλων των δεδομένων και ενδεχομένων. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση και γι? αυτό το λόγο ανακοινώθηκε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 03.03.2016, διαδικασία που από μόνη της μαρτυρά την σοβαρότητα της κατάστασης.

- Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, στις αγωνιστικές σεζόν 2014-5 και 2015-6, τόσο η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, όσο και σημερινή, υποχρεώθηκαν να λάβουν αυστηρότατα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας: δύο (2) φορές διεκόπησαν προσωρινά τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (01-06.10.2014 και 28.2-02.03.2015) και στη συνέχεια επεβλήθη και το μέτρο της διεξαγωγής των αγώνων του επαγγελματικού πρωταθλήματος «κεκλεισμένων των θυρών» επίσης για 2 (δύο) αγωνιστικές (07-09.03.2015 και 14-15.03.2015). Στη δε διάρκεια της περιόδου 2015-16, στο πλαίσιο διοικητικών μέτρων, έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα και τρίμηνος αποκλεισμός κερκίδων (19.01.2016). Ως εκ τούτου αποδεικνύεται κατά τρόπο σαφή και εμπεριστατωμένο, ότι δεν οδηγηθήκαμε αμέσως στην λήψη αυστηρών μέτρων, αλλά επί ένα έτος -με διοικητικά μέτρα και αποφάσεις- προσπαθούμε να ελέγξουμε το απαράδεκτο φαινόμενο της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Συναφώς, τηρήθηκε κατά γράμμα και η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, με κατάθεση γνώμης από την ΕΠΟ. Η οριστική διακοπή της διοργάνωσης του κυπέλλου, αποτελεί ένα ακόμη προληπτικό μέτρο, που αποσκοπεί στην προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης, και ουδόλως τιμωρητικό, το οποίο είναι μεν ιδιαιτέρως σοβαρό, πλην όμως δεν είναι και το έσχατο, αφού ο νόμος προβλέπει ακόμη και την διακοπή του πρωταθλήματος, εάν κριθεί το τελευταίο αναγκαίο.

4. Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό, εκ των ανωτέρω, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ουδεμία παρέμβαση ασκεί δια της απόφασης διακοπής της διοργάνωσης του κυπέλλου, αφού το ενδιαφέρον της εξαντλείται στην προστασία θεμελιωδών κοινωνικών αγαθών όπως η δημόσια τάξη και η κοινωνική ειρήνη.

5. Με ιδιαίτερη χαρά, τέλος, θα δεχθούμε την κοινή αντιπροσωπία της FIFA και της UEFA στην Αθήνα, ώστε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και πάλι για όλα τα ανοιχτά θέματα και προβλήματα, που και οι δύο πλευρές διαπιστώνουμε.»

Διαβάστε επίσης:


Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top