«Φως στο βάθος του τούνελ» της φοβερής δοκιμασίας της ανθρωπότητας από τον κορωνοϊό, αρχίζει να διαφαίνεται από τα στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.
Καμπανάκι από Αρκουμανέα: Πιθανόν τετραψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων σήμερα
Πρόκειται για δύο χώρες στις οποίες ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου ήδη και παρότι το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι ακόμη σχετικά μικρό στο σύνολο του πληθυσμού (7,61 % στις ΗΠΑ και 13,69% στο Ηνωμένο Βασίλειο), τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει θετική επίπτωση στην εξέλιξη της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει σαφή πτωτική τάση.
Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ τα ημερήσια κρούσματα έφθασαν στον τρομακτικό αριθμό των 845.533 στις 8/1/2021 γα να πέσουν στα 528.761 στις 30/1/ 2021.
«Ανάσα» στην Ελλάδα με 90.000 εμβόλια επιπλέον από την Pfizer
Ακόμη πιο εντυπωσιακή η πτώση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα κρούσματα έφτασαν στο peak των 68.053 κρουσμάτων ημερησίως την ίδια ημέρα, στις 8/1/2021 (όταν ακόμη ήταν μικρό το ποσοστό των εμβολιασμών και δεν είχε επέλθει το διάστημα των τριών εβδομάδων για τη συντριπτική πλειοψηφία), για να πέσουν στα 18.607 στις 1/1/2021. Πρόκειται δηλαδή μία εντυπωσιακή μείωση στο ένα τέταρτο των κρουσμάτων, σε διάστημα 24 ημερών.
Βέβαια, ουδείς γνωρίζει σε ποιο βαθμό η μείωση, στη βρετανική περίπτωση τουλάχιστον, οφείλεται στα πιο σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν και σε ποιο στον εμβολιασμό. Όμως και στο παρελθόν είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να είναι τόσο ραγδαία η πτώση.
Δεν προκαλούν όμως όλα τα στοιχεία αισιοδοξία. Όσον αφορά τη στατιστική, αυτή δείχνει ότι τα ποσοστό εμβολιασμού παραμένει απελπιστικά μικρό στην ΕΕ , της οποίας τα γραφειοκρατικά προβλήματα και η έλλειψη ευελιξίας της είχαν ήδη μεγάλες συνέπειες στον δυσανάλογα μικρό αριθμό εμβολίων για τα κράτη μέλη της.
Τουλάχιστον στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία στις 31/1/2021 το ποσοστό εμβολιασθέντων βρίσκεται στο 2,21 % όσο σχεδόν και ο μέσος όρος στην ΕΕ μία ημέρα μετά (2,27%) , ενώ παγκοσμίως το ποσοστό βρίσκεται στο ισχνό 0,71%.
Με τον ρυθμό αυτό προμήθειας εμβολίων, η ανοσία της τάξης του 65 - 70% που απαιτείται για να πούμε ότι «ξεμπερδέψαμε» με την πανδημία, θα καθυστερήσει κατά αρκετούς μήνες, παρατείνοντας ταυτόχρονα την έκθεση στον κίνδυνο αλλά και τα τρομακτικά οικονομικά προβλήματα για ολόκληρους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως και στη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών.
Τα προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων δεν είναι όμως τα μοναδικά. Οι μεταλλάξεις του Covid-19 έχουν προκαλέσει σύγχυση ακόμη και στο εσωτερικό της επιστημονικής κοινότητας, σχετικά με το ποιες από αυτές καλύπτει τα εμβόλιο και ποιες όχι. Ο πολίτης απηυδισμένος, αλλά και φοβισμένος, ακούει καθημερινά και νέες εκτιμήσεις, χωρίς να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα. Ακόμη χειρότερα, φοβάται ότι κανείς τελικά, ούτε καν οι ειδικοί επιστήμονες, γνωρίζει πώς ακριβώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η πανδημία, που έχει εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως και έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας. Αισιοδοξία συνεπώς, αλλά συγκρατημένη, με το μεγάλο «φάρμακο» να είναι ίσως σε αυτή τη συγκυρία η ψυχραιμία, την οποία καλούμαστε να επιδείξουμε.