Με γκρίνια από τον… ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

Καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε ότι επιφυλάσσεται

Με γκρίνια από ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ στη Βουλή

Κατά πλειοψηφία εγκρίνεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Υπέρ του σχεδίου νόμου ψηφίζουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Ποτάμι, που δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του στην Ολομέλεια. Σ

Κατά τη συνεδρίαση αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη να συμπεριλάβει σαφέστατες διατάξεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τη στήριξη των περιοχών ενεργειακού ενδιαφέροντος, με αύξηση του ανταποδοτικού πόρου ανάπτυξης σε συνδυασμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχασε χρόνο σε μια αδιέξοδη και αναποτελεσματική διαπραγμάτευση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακροάσεων φορέων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να λάβει υπόψη του τις προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες για το πώς αυτές θα ανταποκριθούν στη μετά λιγνίτη εποχή,

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης αν και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να διαχειριστεί προβλήματα που κληρονόμησε, κάλεσε τον υπουργό να συμπεριλάβει σαφέστατες διατυπώσεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Πρέπει να γίνει σαφής η πολιτική πρόθεση και να μην υπάρξει το παραμικρό παράθυρο» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας επισήμανε ότι το ζήτημα είναι εθνικό αλλά, όπως υπογράμμισε, σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον και αγωνιούν και οι τοπικές κοινωνίες και πρόσθεσε ότι καμία απόλυση δεν πρέπει να γίνει δεκτή.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, είπε πως η κυβέρνηση κράτησε τη ΔΕΗ όρθια και κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ ότι στο περιφερειακό συνέδριο είπαν ότι έχει παρέλθει το σενάριο της μικρής ΔΕΗ, αν και από όσα δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή εμμένει να θεωρεί σωστό το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε πάντως να υπογραμμίσει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και τα δικαιώματα στον πόρο για τον λιγνίτη στις περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος.

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Θεοφύλακτος ζήτησε αύξηση του υπάρχοντος τοπικού πόρου σε συνδυασμό με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των περιοχών στην μετά λιγνιτική περίοδο.

Η αντιπολίτευση

«Δε χρειάζεται άλλο η κυβερνητική πλειοψηφία να κλαίει. Να αφήσουν οι βουλευτές της τα κροκοδείλια δάκρυα. Είστε στο 100% οι ιδιοκτήτες της χειρότερης διαπραγμάτευσης που έφερε καταστροφή» σχολίασε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Σκρέκας .

«Όποια λύση εκβιάζεται χρονικά, είναι χειρότερη από την προηγούμενη» είπε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γώργος Αρβανιτίδης και κάλεσε τον υπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του για το Αμύνταιο. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί η Βουλή και ποιο είναι το σχέδιο για τις περιοχές που θα υποστούν τις συνέπειες για την μετά λιγνίτη εποχή.

«Η κυβέρνηση πήρε την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική της απελευθέρωσης της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος

«Η συζήτηση αυτή είναι μέρος των δεσμεύσεων που έχουμε ως χώρα έναντι των θεσμών» είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αποεπένδυσης υπαγορεύεται από διεθνείς κανόνες για τη μείωση των ρύπων.

Την απορία πώς μπορεί να είναι τόσο αισιόδοξος ο υπουργός για την επένδυση στο λιγνίτη με δεδομένες τις αποφάσεις για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, εξέφρασε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.  

«Είναι κακό το νομοσχέδιο, εισάγει πολλές παρεκκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία. Προβλέπει εκχώρηση περιουσίας της ΔΕΗ χωρίς οικονομικά στοιχεία» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.  

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top