Με ενστάσεις και εκλογή προεδρείου ξεκίνησε η Προανακριτική για τη Novartis

Βενιζέλος: Άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπής – Βορίδης: Να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Με ενστάσεις ξεκίνησε η Προανακριτική για Novartis

Με εκλογή Προεδρείου αλλά και με ενστάσεις ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis.      

Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπρόεδρος ο Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Yπενθυμίζεται ότι στην Προανακριτική μετέχουν συνολικά 21 βουλευτές: 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  5 της ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα υπόλοιπα έξι κόμματα της Βουλής.

Eνστάσεις  κατέθεσε με επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνονται ότι είναι άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπής.

Ο κ. Βενιζέλος καταγγέλλει παραβίαση των προϋποθέσεων του άρθρου 154 παρ. 3 εδ. α΄ Κανονισμού της Βουλής,  σύμφωνα με τα οποία «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν».

«Η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη», υποστηρίζει  ο κ. Βενιζέλος.

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής  Μάκης Βορίδης, δήλωσε επίσης :

 «Προσερχόμαστε σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα εξετάσει το σκάνδαλο Novartis, με ένα καθαρό σκοπό: Όλα στο φως.

 Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως. Προκειμένου αφ’ενός να αποκαλυφθεί η έκταση και το μέγεθος του ζητήματος εκεί που πραγματικά υπάρχει, αλλά και ταυτόχρονα να αποκαλυφθεί η σκευωρία από κυβερνητικής πλευράς με την κατασκευή δήθεν υπόπτων.

 Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τις αρμοδιότητές της. Θα εξετάσει μάρτυρες ανάμεσα στους οποίους και τους λεγόμενους “προστατευόμενους”. Και θα κάνει όλες τις ενέργειες που της αναθέτει ο νόμος προκειμένου να φανεί η αλήθεια.   

 Είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθούν να σπιλώνονται, με κατασκευασμένες μαρτυρίες αγνώστων μαρτύρων, πολιτικοί οι οποίοι είναι γνωστό ότι ενόχλησαν την Κυβέρνηση.

 Εκείνο το οποίο λέμε στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι να μην κρυφτούν πίσω από νομικούς τακτικισμούς, αλλά να αφήσουν να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να ασκήσει πλήρως η Βουλή τα καθήκοντά της».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top