Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις», στη Θεσσαλονίκη, σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου με non paper.  

«Ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί ότι «πρέπει να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Με ποιον άλλον τρόπο, πέραν της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προτείνει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης; Τι εννοεί; Μείωση του αφορολογήτου; Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι ζητάει το ΔΝΤ!» υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:  

«Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως «πρέπει να υπάρξει εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων», διαφορετικά «η ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη». Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης ζητά να βγουν στο σφυρί όλα τα σπίτια χωρίς καμία προστασία, ακόμα και της πρώτης κατοικίας»

Όσον αφορά την υπόσχεση για «μείωση φόρων στα μερίσματα, στο 5% από το 15%», σχολιάζει ότι «υπόσχεται δηλαδή μειώσεις φόρων μόνο στα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». 

Το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα και όταν ερωτάται, αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας για το αν καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις για νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ. Συμφωνεί, όπως πάντα, με τις απαιτήσεις των δανειστών. Έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι «θα δεσμευθούμε στην εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ενώ δεν κρύβει ότι στόχος του είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». 

Το non paper ερωτά επίσης αν ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί τη δήλωση του τομεάρχη του κ. Βρούτση για το «απαράδεκτο βέτο του υπουργού στις ομαδικές απολύσεις». «Για μία ακόμη φορά συντάσσεται με το ΔΝΤ και την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ που ζητά διαρκώς εμβάθυνση του εργασιακού μεσαίωνα με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία» υποστηρίζει.   

Τέλος,  για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι  «πρέπει οι Έλληνες αγρότες να γίνουν περισσότερο επιχειρηματίες», υποστηρίζει ότι σημαίνει πως και στον αγροτικό τομέα θα υπάρξουν μέτρα σε βάρος του μικρού αγρότη. «Μοναδικοί ωφελημένοι κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του αγροτικού κόσμου» σημειώνει. 

Tags: