Στη συνάντηση του Βερολίνου ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα στείλει το ταχύτερο στις γερμανικές αρχές δεδομένα πρώην κρατουμένων που ενδεχομένως ήρθαν μέσω της βαλκανικής οδού στη Γερμανία. Αυτό γράφουν οι κυριακάτικες Frankfurter Allgemeine Zeitung και Bild, επικαλούμενες γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους.

Αφορμή στάθηκε η υπόθεση του νεαρού Αφγανού, ο οποίος αν και καταδικασμένος στην Ελλάδα για απόπειρα δολοφονίας μιας κοπέλας, αποφυλακίστηκε, έφθασε στη Γερμανία και τώρα κατηγορείται για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας Γερμανίδας φοιτήτριας.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, στο Βερολίνο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι και άλλοι δράστες από τρίτες χώρες αποφυλακίστηκαν και εγκατέλειψαν την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία, γράφει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε στην Bild am Sonntag ότι «η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποστείλει σημαντικό αριθμό δεδομένων έτσι ώστε οι γερμανικές αρχές να λάβουν απαραίτητα μέτρα».

Δύσκολη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων

Τον Ιανουάριο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών για να διαπιστωθεί αν τα δεδομένα που θα αποστείλουν οι ελληνικές αρχές αρκούν, αναφέρει η Deutsche Welle .Το ζήτημα ενδέχεται να συζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Γερμανίας και Ελλάδας στο περιθώριο του επόμενου συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ τον επόμενο μήνα, σημειώνει η FΑS.

Με αφορμή την υπόθεση του Αφγανού, ο επικεφαλής του συνδικάτου της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας (GdP) Γεργκ Ράντεκ εξέφρασε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) τη δυσαρέσκειά του για την ανεπαρκή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων που αφορούν τους πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε, η αστυνομία του Φράιμπουργκ, όπου διέμενε ο νεαρός Αφγανός, δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για αιτούντες άσυλο, μιας και ο κανονισμός της ΕΕ για την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιτρέπει την πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων μόνο σε περίπτωση υποψίας σε σχέση με την τρομοκρατία ή πολύ σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης, η δολοφονία στο Φράιμπουργκ δείχνει ότι ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων και αρχές ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις του αστυνομικού έργου, ενώ την ίδια στιγμή η υπόσχεση για βελτίωση του ευρωπαϊκού ποινικού μητρώου, που δόθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δεν έχει γίνει ακόμα πράξη.

 

Tags: