Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος!

Από ESM και EFSF - Tι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου - Πρώτη ανάρτηση 17:51

Εγκρίθηκαν  τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος!

Εγκρίθηκαν σήμερα από τον  Ευρωπαϊκό  Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τον   Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF),  τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.    

ESM και EFSF ενέκριναν συγκεκριμένα τους κανόνες εφαρμογής μιας σειράς μέτρων βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με γραπτή διαδικασία.

"Τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από τα διοικητικά όργανα του ΕSM και του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι, όταν εφαρμοστούν πλήρως, θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Αναμένουμε, επίσης, πως οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο ίδιο χρονικό ορίζοντα ", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και CEO του EFSF, Κλάους Ρέγκλιγκ.

"Αυτή η σημαντική ελάφρυνση του χρέους δεν επιφέρει καμία δημοσιονομική επίπτωση για τα κράτη μέλη του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνoυν το βάρος του χρέους στην Ελλάδα, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. “

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε τρεις κινήσεις που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων για την Ελλάδα: ανταλλαγή επιτοκίων ομολόγων που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ανταλλαγή επιτοκίων στα χρεόγραφα των ελληνικών δανείων, συγχρονισμό των ωριμάνσεων των μελλοντικών εκταμιεύσεων, αλλά ενέκρινε και την κατάργηση της αύξησης των επιτοκίων για το 2017.

Ένα επιπλέον μέτρο - η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής προς τον EFSF - θα διεξαχθεί σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2017.

Την απόφασή του ο ESM την ανάρτησε και στο twitter, παραπέμποντας στο Δελτίο Τύπου και στη Συνέντευξη Τύπου για περισσότερες λεπτομέρειες.       

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top