Νόμπελ Ειρήνης 2017 στη Διεθνή Εκστρατεία (ICAN) για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων

«Ζούμε σε ένα κόσμο, όπου ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ότι ήταν στο παρελθόν» - NEA ENHMEΡΩΣΗ: 17:43

Στη Διεθνή Εκστρατεία (ICAN) για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, απένειμε η Νορβηγική Επιτροπή το Νόμπελ Ειρήνης για το 2017.

Η οργάνωση όπως αναφέρεται στη σχετικά ανακοίνωση, παρέλαβε το βραβείο για τη δράση που έχει κάνει ώστε να τραβήξει την προσοχή στις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τον άνθρωπο η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων,  αλλά και για τις καινοτόμες προσπάθειες της ώστε να επιτύχει μια συνθήκη που θα απαγορεύει τη χρήση τέτοιων όπλων.

Παράλληλα, η βράβευση της ICAN, στέλνει σαφές μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα και των ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα με τις πυρηνικές δοκιμές έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

«Ζούμε σε ένα κόσμο, όπου ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ότι ήταν στο παρελθόν. Κάποιες χώρες, εξυγχρονίζουν τα οπλοστάσια τους και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στο μέλλον, όλο και περισσότερες χώρες να παράγουν πυρηνικά όπλα, έχοντας ως πρότυπο τη Βόρειο Κορέα. Τα πυρηνικά, αποτελούν συνεχή απειλή για την ανθρωπότητα αλλά και για τη ζωή στον πλανήτη. Μέσω κανόνων, η διεθνής κοινότητα έχει προηγουμένως υιοθετήσει απαγορεύσεις εναντίον των ναρκών, των πυρομαχικών διασποράς, των βιολογικών αλλά και των χημικών όπλων. Ωστόσο τα πυρηνικά όπλα είναι ακόμα πιο καταστροφικά, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει αντικείμενο παρόμοιες διεθνούς απαγόρευσης», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής.

Εδώ έρχεται η ICAN, η οποία μέσω της δουλειάς της, προσπαθεί να «γεμίσει» αυτό το κενό.

Η ICAN, αποτελεί τη συνεργασία  μη κυβερνητικών οργανώσεων από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απόκτησης πυρηνικών όπλων από περισσότερες χώρες όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας» αναφέρουν τα μέλη της Νορβηγικής επιτροπής.

Τέλος, στην ανακοίνωση της η Νορβηγική Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως γνωρίζει πολύ καλά ότι μια διεθνής, νόμιμη απαγόρευση, δεν πρόκειται να περιορίσει από μόνη της τα πυρηνικά όπλα, καθώς και ότι μέχρι στιγμής, ούτε τα κράτη που έχουν ήδη πυρηνικά αλλά ούτε και οι κοντινότεροι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν την απαγόρευση των πυρηνικών βάσει Συνθήκης.

«Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, αποτελεί επίσης ένα κάλεσμα σε αυτά τα κράτη να λάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να εξαλειφθούν σταδιακά, ισορροπημένα και προσεκτικά, τα περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο», καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top