Χτύπησε και πάλι ο Έντι Ράμα με το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα άνευ προηγουμένου, ο Αλβανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο «Politico» του Βελγίου, απείλησε την Ευρώπη πως αν συνεχίσει να κρατά την Αλβανία εκτός της Ένωσης, τότε «μια μορφή ολοκλήρωσης ενδεχομένως θα είναι η ένωση (σ.σ. της Αλβανίας) με το Κόσοβο». 

Τι είπε δηλαδή στους Ευρωπαίους; Ή μας βάζετε στην Ευρώπη ή προχωράμε στη συγκρότηση της Μεγάλης Αλβανίας.

Να σημειώσουμε, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ράμα «εκβιάζει» τις Βρυξέλλες με τον εφιάλτη της Μεγάλης Αλβανίας, για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες.

Πριν από 2 χρόνια είχε δηλώσει στον λβανικό τηλεοπτικό σταθμό (KLAN), πως «οι Αλβανοί θέλουν να ζήσουν σ’ ένα κράτος με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα επέλθει η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία».

ΗΧΗΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: «ΞΕΧΝΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ»

Μετά τα παραπάνω, οι Αμερικανοί πρεσβευτές σε Τίρανα και Πρίστινα, έβαλαν στην θέση του τον Έντι Ράμα, στέλνοντας του ξεκάθαρο μήνυμα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λου και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα Γκρεγκ Ντέλαβι, επέκριναν τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι για ενδεχόμενη ένωση Αλβανίας-Κοσόβου σε περίπτωση που κλείσουν οι πόρτες της Ε.Ε:

«Η Αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει την ακεραιότητα του Κοσόβου και της Αλβανίας. Τασσόμαστε ενάντια σε κάθε συζήτηση για ένωση. Αυτό ζημιώνει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών», τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λου σε δηλώσεις του στο BIRN.

Από την πλευρά του ο Γρεγκ Ντέλαβι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσοβο, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Free Europe χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απρόσεκτες».

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι «ανησυχίες» ότι ο Έντι Ράμα «εξυπηρετεί» σχεδιασμούς της Άγκυρας στα Βαλκάνια, μέσα από την επιχειρούμενη αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «κλίμα» εθνικής πόλωσης για να διασωθεί από την πολιτική του συντριβή, την οποία βλέπει με τρόμο να έρχεται.

Tags: