Απόφαση - βόμβα από το ΣτΕ αναμένεται να ξηλώσει τον ΕΦΚΑ!

Κρίνει αντισυνταγματική την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών

Σαν βόμβα έσκασε η δημοσιοποίηση της αναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματική την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ. Πρακτικά ξηλώνεται ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο πολέμησε το «κίνημα της γραβάτας», που όπως φαίνεται  τώρα δικαιώνεται.

«Αν η απόφαση είναι βάσιμη,  είναι μία ιστορική δικαίωση των μεγάλων κινητοποιήσεων του Ιανουαρίου του 2016» δηλώνει στο Star o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.  

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει παράνομη την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των  επιστημόνων και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, αλλά και τον υπολογισμό της εισφοράς με βάση το εισόδημα!

 «Οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα έχουν μειωθεί σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλαμε στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα η φορολογία και οι εισφορές ανέρχονται στο 75-80% των εισοδημάτων. Κάτι τέτοιο όχι απλά δυσχεραίνει την λειτουργία μίας επιχείρησης αλλά την οδηγεί στο κλείσιμο» επισημαίνει  ο μηχανικός Μιχάλης Δεμέστιχας.    

 «Αν υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, προφανώς θα αναπροσαρμοστεί ο νόμος διατηρώντας την ουσία του που είναι η ισονομία κανόνων» σχολίασε για το ζήτημα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

ΤΟ 75% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ

Όπως υπογραμμίζει η δικηγόρος  Αντριάννα Ζαχαρίου, «ένας ελεύθερος επαγγελματίας στις 12.000 των εσόδων του τα 7.700 πρέπει να τα δώσει στο κράτος και του μένουν 4.000 ευρώ για να ζήσει»!

ΕΠΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ!

Το απίστευτο είναι ότι αν συνεχίσει να ισχύει ο νόμος, εκτός από το 26,95% εισφορά για σύνταξη και υγεία, οι επιστήμονες από τον φετινό Ιούλιο θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά για όλο το 2017 και τους 6 μήνες του 2018 εισφορά 7% για επικουρική και 4% για εφάπαξ, αφού μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Εργασίας δεν στέλνει ειδοποιητήρια.

ΣΤΕ: ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΥΤΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ

Πηγές του Συμβουλίου της Επικρατείας πάντως αναφέρουν ότι η  κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη του δικαστηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα δημοσιευτεί η απόφαση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top