Τα ταχύτερα σαγόνια του φυτικού βασιλείου

Τρώνε το θήραμα μέσα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου!

Τα ταχύτερα σαγόνια του φυτικού βασιλείου
Την ταχύτερη παγίδα του κόσμου στήνει το σαρκοβόρο φυτό Urticularia. Καραδοκώντας σε λιμνάζοντα νερά όπου τα θρεπτικά στοιχεία δεν είναι αρκετά για την ανάπτυξη της βλάστησης, τα φυτά του γένους αυτού έχουν βρει τον τρόπο να συμπληρώνουν τη δίαιτα τους σε άζωτο και άλλα στοιχεία.

Τι κάνουν; Καταπίνουν κω��ήποδα και άλλα ασπόνδυλα, ανοίγοντας απότομα μια παγίδα που έχει τη μορφή φούσκας. Πως το κάνουν; σφίγγουν και παραμορφώνουν τη φούσκα προς τα μέσα, αποθηκεύοντας με αυτόν τον τρόπο, ελαστική ενέργεια στα τοιχώματα της.

Το ζωύφιο που θα κάνει το λάθος να ακουμπήσει τα τριχίδια στο στόμιο της παγίδας, έχει απλά γίνει παρελθόν: η φούσκα ανοίγει απότομα, και το θύμα ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αργότερα, έχει παγιδευτεί πριν καν το καταλάβει. Ο θάνατος έρχεται τη στιγμή που αρχίζουν να διοχετεύονται τα πεπτικά ένζυμα στην παγίδα, και η χώνεψη… αρχίζει!

Το πιο εντυπωσιακό, είναι πως ακόμα κι αν η ταχύτητα του βίντεο μειωθεί κατά δέκα φορές, το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ταχύτατη κίνηση. Η επιτάχυνση της παγίδας καθώς κλείνει, φτάνει 600 φορές την επιτάχυνση της γήινης βαρύτητας!

Η τακτική είναι τόσο πετυχημένη που το γένος Urticularia έχουν επεκταθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Λόγω της ιδιαίτερης διατροφής τους έχουν ασυνήθιστη δομή, χωρίς διαφοροποιημένους βλαστούς, ρίζες και φύλλα.

Δείτε το απίστευτο βίντεο…
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top