Μήνυση σε αστροναύτη του «Απόλλων 14» από τη ΝΑΣΑ

Αιτία μία κάμερα της αποστολής του 1971

Μήνυση κατέθεσε η Αμερικανική Κυβέρνηση εναντίον ενός πρώην αστροναύτη της ΝΑΣΑ, διεκδικώντας την επιστροφή μίας κάμερας που χρησιμοποιήθηκε στην εξερεύνηση της επιφάνειας της σελήνης το 1971, στην διάρκεια της αποστολής του «Απόλλων 14». Η διαδικασία κινήθηκε, όταν έγινε γνωστό ότι η κάμερα της ιστορικής αποστολής θα έβγαινε στο σφυρί, σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκη.

Η μήνυση κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι και κατηγορεί το Εντγκαρ Μίτσελ, για παράνομη κατοχή της κάμερας. Η ΝΑΣΑ πληροφορήθηκε τον περασμένο Μάρτιο ότι ο οίκος δημοπρασιών Bonhams είχε προγραμματίσει να πουλήσει την κάμερα σε μία δημοπρασία με τον τίτλο «Η ιστορία του διαστήματος». Η τιμή εκκίνησης για την πώληση κυμαινόταν ανάμεσα στις 60.000 με 80.000 δολάρια.

Ο Μίτσελ ήταν πιλότος στη σελινάκατο Antares στην αποστολή του «Απόλλων 14», που διήρκεσε εννέα ημέρες, με επικεφαλής τον Αλαν Σέπαρντ. Είναι ο έκτος άνθρωπος που πάτησε στη σελήνη και βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τις δηλώσεις του για ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Όπως αναφέρει η ΝΑΣΑ, όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε στις διαστημικές επιχειρήσεις της ανήκει, εκτός αν μεταβιβαστεί σε τρίτο πρόσωπο, προσθέτοντας ότι δεν έχει αρχείο που να καταγράφει πως η κάμερα δόθηκε στον Μίτσελ. Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος του πρώην αστροναύτη, υποστήριξε ότι η διοίκηση της ΝΑΣΑ ήταν ενήμερη ότι ο Εντγκαρ Μίτσελ έχει στην κατοχή του -με την έγκρισή της- την κάμερα εδώ και 40 χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top