Πώς να κάνεις το παιδί σου να εξελιχθεί

Έτσι θα «ανθίσει» μέσα στην καθημερινότητα

παιδί

Τα παιδιά αναπτύσσονται μέσα στην οικογένεια του, δίπλα από τους γονείς του. Γι΄ αυτό αν εσύ σαν μαμά είσαι οργανωμένη, ενημερωμένη, έτοιμη να στηρίξεις το παιδί σου σε κάθε βήμα, τότε σίγουρα θα είναι εξελιχθεί και αυτό σαν προσωπικότητα.

Παιδί: Οι τέσσερις πιο συχνές λάθος φράσεις που όλοι οι γονείς λένε

1. Να μαθαίνεις νέα πράγματα

Να διαβάζεις άρθρα και βιβλία. Να αναζητάς πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού, για την εκπαίδευση, για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Να ξέρεις τι γίνεται στην καθημερινότητα του παιδιού σου. Να είσαι ανοιχτή σε νέες ιδέες. Να ακούς: το παιδί σου, τους δασκάλους του, άλλους γονείς. Να πηγαίνεις σε σεμινάρια, σε ομιλίες, σε ομάδες γονέων. Να συζητάς, να ανταλλάσσεις απόψεις, να ψάχνεις το καινούργιο και όχι απλώς να κουτσομπολεύεις.

 

2. Να παρατηρείς

Μάθε να παρατηρείς το παιδί σου, χωρίς όμως να το κρίνεις. Τι προτιμάει να κάνει; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά του; Είναι ανοιχτό ή κλειστό άτομο; Πώς προσεγγίζει τα καινούργια πράγματα; Αργά και διστακτικά ή πέφτει με τα μούτρα; «Βλέπεις» τον εαυτό σου στο παιδί σου; Αν κάτι δε σου αρέσει διόρθωσε το πρώτα στον εαυτό σου.

3. Βοήθησε το παιδί να «βλέπει» λύσεις και όχι μόνο προβλήματα

Όταν το παιδί έρθει να σου πει το πρόβλημά του, να αντισταθείς στην παρόρμηση να του το λύσεις ώστε να αποκαταστήσεις την ηρεμία και τη χαρά του παιδιού σου. κάνε ερωτήσεις και πάρε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα: τι ακριβώς έγινε, κάτω από ποιες συνθήκες, ποιος ήταν ο ρόλος του παιδιού, ποιοι άλλοι εμπλέκονται, κλπ. Βοήθησε το παιδί σου να δει τη συμβολή του στη δημιουργία του προβλήματος και να σκεφτεί τρόπους να διαχειριστεί την κατάσταση. Έτσι αντί «τι; Δε βρίσκεις το κόκκινο τετράδιο; Πάω να το βρω» πες «που μπορεί να είναι; Σκέψου σε ποιο μέρος ήσουν όταν το χρησιμοποίησες τελευταία φορά. Πήγαινε να δεις και μη ξεχάσει να κοιτάξεις καλά και κάτω από άλλα αντικείμενα, όχι μόνο πάνω-πάνω». «Αντί να γκρινιάζεις, πες μου με λόγια τι ακριβώς θέλεις».

4. Κάνε αυτό που κάνω, όχι αυτό που λέω

Οι περισσότεροι γονείς είναι καλοί στη θεωρία αλλά τα χαλάνε στην πράξη. Έτσι, συχνά βλέπουμε τον γονιό που κρατάει το τσιγάρο στο χέρι και απειλεί το παιδί το «θα σε σκοτώσω αν σε τσακώσω να καπνίζεις» και άλλα ανάλογα παραδείγματα. Γίνε με τη συμπεριφορά σου παράδειγμα προς μίμηση. Αν εσύ θυμώνεις και ξεσπάς όλη την ώρα, δε μπορείς να απαιτείς από το παιδί σου να είναι ήρεμο και να συγκρατεί τα νεύρα του. Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη, δες τι κάνεις καλά και κάνε περισσότερο από αυτό. Δες τι κάνεις άσχημα και διόρθωσέ το.

5. Να έχεις ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

Είναι σημαντικό για εσένα να έχεις ένα υποστηρικτικό περιβάλλον: καλούς φίλους με τους οποίους μπορείς να συζητάς, να γελάς, να περνάς όμορφα, να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον. Να έχεις ξεκάθαρη επικοινωνία με τον/τη σύζυγο για το ποια είναι τα καθήκοντα του καθενός. Όταν χρειάζεσαι βοήθεια να τη ζητάς. Επίσης, δημιουργείς υποστηρικτικό περιβάλλον όταν κάνεις πράγματα για εσένα, πράγματα που χρειάζεσαι για τη σωματική και ψυχική σου υγεία, όπως να πας γυμναστήριο ή για καφέ με φίλες -χωρίς να έχεις τύψεις που άφησες τα παιδιά στον σύζυγο ή την πεθερά.

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top