Πάσχεις από διαβήτη τύπου 2; Πώς να το αντιμετωπίσεις

Fitness tips για να βοηθήσεις σώμα και πνεύμα

Αν η άσκηση συστήνεται για υγιές σώμα και πνεύμα σε όλο τον πληθυσμού, τότε για όσες και όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 κρίνεται πραγματικά απαραίτητη. Αρκεί φυσικά αυτή να γίνεται με τους σωστούς όρους και με πλήρη σεβασμό στο σώμα που ταλαιπωρείται από την ύπουλη αυτή πάθηση. Διαβάστε εδώ τα απαραίτητα fitness tips από την ομάδα του AllYou, ώστε να βοηθήσετε σώμα και πνεύμα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Επτά τροφές για αισθητή μείωση της αρτηριακής πίεσης

Κάντε μια λίστα με fun δραστηριότητες

Κάντε μια λίστα με fun δραστηριότητες που μπορείς να ξεκινήσεις, όπως ο χορός, η yoga, το περπάτημα ή η κολύμβηση, οτιδήποτε ανεβάζει τους παλμούς σου. Η ορειβασία ή και το scuba-diving είναι επίσης φοβερές ιδέες αν πέρα από το διαβήτη είσαι σε γενικές γραμμές υγιής. Προσοχή: μην κάνεις γυμναστική δίχως παρέα, καθώς πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχεις κάποιον δίπλα σου σε περίπτωση που πέσει πολύ το σάκχαρό σου. Θυμήσου να έχεις ένα sports gel, ταμπλέτες γλυκόζης ή οτιδήποτε άλλο σου συστήσει ο διαβητολόγος σου.

Συζήτα πρώτα με τον γιατρό σου

Το ΟΚ του διαβητολόγου σου πρέπει να είναι το πρώτο που θα εξασφαλίσεις προτού ξεκινήσεις οποιοδήποτε είδος γυμναστικής. Κι αυτό καθώς μπορεί να σου προτείνει κάποια αλλαγή ως προς τα γεύματά σου, την ινσουλίνη ή οποιαδήποτε άλλη αγωγή λαμβάνεις.  

Τσέκαρε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα

Αν σκοπεύεις να κάνεις γυμναστική για περισσότερη από μια ώρα, τσέκαρε συστηματικά το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σου, ώστε να ξέρεις ανά πάσα στιγμή αν θα χρειαστείς κάποιο σνακ. Το ίδιο και μετά το τέλος της γυμναστικής σου.

Έχε μαζί σου σνακ

Όταν βγαίνεις έξω για γυμναστική, φρόντισε να έχεις μαζί σου κάποιο σνακ με υδατάνθρακες, καθώς αυτή μπορεί να μειώσει επικίνδυνα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου. Μπορείς επίσης να έχεις ένα φρούτο ή έναν χυμό.

Ξεκίνα σιγά σιγά

Αν δεν είσαι ιδιαίτερα ενεργός άνθρωπος και μόλις τώρα πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, ξεκίνα σιγά σιγά με 10 λεπτά γυμναστικής στην αρχή και με αντίστοιχη αύξηση για κάθε επόμενη φορά. Αν νιώσεις τρέμουλο, άγχος, αδυναμία, έντονη εφίδρωση, πονοκέφαλο ή υπερβολικούς σφυγμούς, σταμάτα αμέσως τη γυμναστική και ξεκουράσου.

Κάνε ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Κι αυτό καθώς μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα σου. Δοκίμασε την άρση βαρών ή τα λάστιχα αντίστασης. Επίσης κάνε κινήσεις όπως τα pushups και τα squats, οι οποίες χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός σου για αντίσταση. Μην ξεχνάς οι ασκήσεις αντίστασης να αφορούν πάντα όλο το σώμα σου και όχι μεμονωμένα σημεία του. Καλό θα είναι να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία instructor ή trainer.

Κάνε τη γυμναστική συνήθειά σου

Όπως μετράς το σάκχαρό σου και λαμβάνεις την φαρμακευτική σου αγωγή, έτσι και η γυμναστική πρέπει να γίνει μια αναπόσπαστη συνήθειά σου.

Κάνε γυμναστική σε ανοιχτό χώρο

Και έχε στο πλάι σου έναν άνθρωπο που γνωρίζει πως πάσχεις από διαβήτη, αλλά και τι πρέπει να κάνει στην περίπτωση που το σάκχαρό σου πέσει απότομα. Καλό θα είναι επίσης να έχεις πάνω σου μια ιατρική κάρτα όπου να αναγράφεται ότι πάσχεις από διαβήτη.

Φρόντισε τα πόδια σου

Φρόντισε πολύ καλά τα πόδια σου, φορώντας τα κατάλληλα παπούτσια, ανάλογα με το είδος της άσκησης, ενώ κάνε συνεχώς έλεγχο για εξανθήματα, σημάδια, κάλους και άλλα θέματα που μπορεί να συνδέονται με το λεγόμενο «πόδι του διαβητικού». Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάτι ασυνήθιστο, ενημέρωσε τον γιατρό σου.

Ενυδατώσου

Μην ξεχνάς τη συχνή ενυδάτωση του οργανισμού σου, ακόμη κι όταν δεν νιώθεις ότι διψάς.

Σταμάτα όταν νιώσεις κόπωση ή πόνο

Ένας ξαφνικός και έντονος πόνος, αλλά και η αδικαιολόγητη κόπωση στα λίγα μόλις λεπτά άσκησης δεν είναι φυσιολογικά. Αν νιώσεις έτσι, σταμάτα αμέσως και μίλα με έναν γιατρό σε περίπτωση που επιμείνουν.

Συντάκτης: Ναταλία Πετρίτη

Πηγή: www.allyou.gr

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top