Βίκυ Φλέσσα: 'Ενα τελευταίο ταξίδι αυτογνωσίας με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ

Η Γεωργία Χάρδα συνομιλεί με την Βίκυ Φλέσσα για τον άνθρωπο Γιωσαφάτ

Το βιβλίο «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» είναι το αποτέλεσμα μιας πολύωρης συνέντευξης που πήρε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Βίκυ Φλέσσα από τον Ματθαίο Γιωσαφάτ λίγο πριν το θάνατο του. Σκοπός του βιβλίου είναι  να φωτιστεί καλύτερα το θεραπευτικό και ανθρώπινο στοιχείο στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζονται απλά και κατανοητά όλα τα χρήσιμα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της ψυχανάλυσης από έναν δάσκαλο  αλλά και μέντορα πολλών μεγάλων ψυχιάτρων και ακόμα περισσότερων ασθενών.  

Άλλωστε η  ψυχοθεραπεία ήταν για εκείνον τέχνη. Πέρα από το ιατρικό κομμάτι και την αντιμετώπιση του ανθρώπου , ο Γιωσαφάτ αποκαλύπτει στη Βίκυ Φλέσσα, η οποία κατάφερε να βάλει στο ντιβάνι τον δάσκαλο της ψυχοθεραπείας, για πιο λόγο είναι χρήσιμη η ψυχανάλυση αλλά και τις μεθόδους και τεχνικές του. Στη συνέντευξη διαφαίνεται έντονα η αγάπη του για τον άνθρωπο αφού κατάφερε να απομακρύνει τα οδοφράγματα που εμποδίζουν τους ασθενείς του να ζουν μια ζωή με νόημα.

Η καταξιωμένη παρουσιάστρια και δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα μιλάει στο star.gr και τη Γεωργία Χάρδα για τον άνθρωπο Γιωσαφάτ, τη συνεργασία τους και όλα όσα θα θυμάται από εκείνον.

Η προγραμματισμένη συνέντευξή μας συνέπεσε με την θλιβερή είδηση του θανάτου του. Μιλήστε μας για τον άνθρωπο Ματθαίο Γιωσαφάτ. Τί ήταν αυτό που σάς συγκίνησε περισσότερο από τη γνωριμία σας; 

Με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ, κυρία Χάρδα, γνωριστήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2008 στην παρουσίαση του βιβλίου της αλληλογραφίας μεταξύ Φρόϋντ και Γιούνγκ, στο οποίο o ο κορυφαίος ΄Ελληνας ψυχίατρος είχε γράψει τον πρόλογο. Μέ εντυπωσίασε η απλότητα του λόγου του, η αμεσότητα με την οποία εξηγούσε τις διαφορές ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ογκόλιθους της Ψυχανάλυσης. Με το πέρας της παρουσιάσεως τού πρότεινα  να κάνουμε μία συνέντευξη ΣΤΑ ΑΚΡΑ. Δέχτηκε αμέσως και έτσι τον Οκτώβριο του 2008 βγήκε στον αέρα της ΕΡΤ μία δίωρη συνέντευξη ΣΤΑ ΑΚΡΑ. Ακολούθησαν άλλες δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις, τον Ιούνιο του 2009 και τον Μάρτιο του 2018. 

Αυτό που μέ συγκινούσε ανέκαθεν στον Ματθαίο Γιωσαφάτ ήταν η ανάγκη του να είναι χρήσιμος. Αισθανόταν πολύ ευτυχής να μπορεί να βοηθά τους ασθενείς του και μάλιστα μού έλεγε με χαρά ότι «χάρις στις συνεντεύξεις που κάναμε μαζί, Βίκυ μου, στην τηλεόραση με έμαθε όλη η Ελλάδα και μέ παίρνουν τηλέφωνο πλέον από όλα τα σημεία της χώρας και μπορώ τώρα και τούς βοηθάω και από το τηλέφωνο, αν δεν μπορούν να έλθουν στην Αθήνα!». 

Ήταν ένας άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής. Η πείρα του ήταν τεράστια, οι σπουδές του αξιοζήλευτες, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της Ψυχιατρικής διεθνώς. Επί παραδείγματι,  συμμετείχε σε σεμινάρια στο Λονδίνο μαζί με την ψυχαναλύτρια κόρη του Φρόϋντ, την ΄Αννα, και ένας από τους σημαντικότερους παιδοψυχιάτρους, ο Ουίνικοτ, ήταν ο επόπτης του στην ομάδα, όπου έκαναν ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο. Είχε εργαστεί ως Διευθυντής σε Κλινικές και Κέντρα-σημεία αναφοράς για την Ψυχανάλυση, όπως η Finchley και το Τavistock στο Λονδίνο και εξελέγη Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής. 

Στην Ελλάδα, όταν επέστρεψε,  ίδρυσε με άλλους συναδέλφους του την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας , όπου εκπαιδεύτηκαν πάρα πολλούς ψυχαναλυτές, καθώς και την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας μέσω της οποίας ο Ματθαίος Γιωσαφάτ βοήθησε πολλά ζευγάρια και οικογένειες. Ήταν ο πρωτοπόρος, στην πραγματικότητα ένας από τους ελαχίστους επιστήμονες που έφεραν την Ψυχανἀλυση στην χώρα μας. Έδωσε μάχες μαζί με άλλους συναδέλφους του  συμμετέχοντας σε επιστημονικές Επιτροπές η  ελληνική Πολιτεία να νομοθετήσει άδειες μητρότητας, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενες γυναίκες να μένουν με τα παιδιά τους  όσο περισσότερο γίνεται, διότι ο Ματθαίος Γιωσαφάτ επέμενε ότι ο πρώτος χρόνος της ζωής του βρέφους είναι ο καθοριστικός παράγων για την μελλοντική ψυχική του ισορροπία. Κι ενώ παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη «μην τό παίρνεις συνέχεια το παιδί αγκαλιά, γιατί κακομαθαίνει», οι παιδοψυχίατροι τώρα επιμένουν ότι το βρέφος τον πρώτο χρόνο θέλει διαρκώς την αγκαλιά της μητέρας του και δεν πρέπει να στερούμε από το παιδί αυτό το αγκυροβόλιο, διότι μόνον μέσα από αυτήν την αγκαλιά αποκτά αίσθηση εαυτού και τα όρια του σώματός του. 

Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής που έβαλε την ψυχοθεραπεία στα ελληνικά σπίτι παρέμενε πάντα κι ένα μικρό παιδί; 

Στην τελευταία πολύωρη συνέντευξη, που κάναμε και εξεδόθη σε βιβλίο από τις εκδόσεις Αρμός, εξομολογείται πολλές φορές περιστατικά και σκηνές από την παιδική του ηλικία με πρώτη ανάμνηση την «τραυματική» έλευση του αδελφού του στον κόσμο και την «εκθρόνισή» του από την αγκαλιά της μητέρας του Ρέιτσελ , της Ραχήλ. 

Επίσης, ένα χαστούκι που είχε δώσει, όταν ήταν παιδί στον μικρότερο αδελφό του, ο οποίος λίγο αργότερα πέθανε από λευχαιμία τόν βασάνιζε-όπως διηγείται στο βιβλίο «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» για πολλά χρόνια, διότι πίστευε ότι αυτός τόν σκότωσε χαστουκίζοντάς τον και  κάθε βράδυ έβλεπε  εφιάλτες ότι τόν συνελάμβαναν για τον θάνατο του αδελφού του! 

Ο ίδιος χάρις στα χρόνια Ψυχανάλυσης που είχε κάνει είχε καταλήξει ότι είναι περισσότερο οιδιπόδειος και ρομαντικός. ΄Αλλωστε, και η εποχή στην οποία ανδρώθηκε ευνοούσε τον ρομαντισμό και την εξιδανίκευση του έρωτα. Στην πολύωρη συνέντευξη που κάναμε για το βιβλίο δεν κρύβει ότι σοκαριζόταν από την ελευθεριότητα στην έκφραση των νέων παιδιών  σήμερα περί έρωτος. Καθώς και για την απομυθοποίηση του αισθήματος στην εποχή μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στα δικά του χρόνια  ήταν αρκετός ένας γυμνός αστράγαλος για να δημιουργηθεί ερωτική έλξη και  πώς τα γόνατα των συμμαθητριών του που σήκωναν τις ποδιές τους μέσα στην σχολική τάξη αναστάτωναν όλα τα αγόρια. 

Το βιβλίο «Γιατί Ψυχανάλυση , κύριε Γιωσαφατ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμος

Το βιβλίο «Γιατί Ψυχανάλυση , κύριε Γιωσαφατ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός
 

Πόσες φορές συναντηθήκατε και πόσες ώρες χρειάστηκαν  για την ολοκλήρωση του βιβλίου; 

Συναντηθήκαμε πέντε φορές διά ζώσης, κυρία Χάρδα, και μιλήσαμε αρκετές φορές στο τηλέφωνο, όταν χρειάζονταν κάποιες διευκρινίσεις. Στην τελευταία μας συνάντηση ο φωτογράφος μας κ. Δημήτρης Ιωαννίδης τράβηξε τις φωτογραφίες που πλαισιώνουν την συνέντευξη-βιβλίο. 

Συνολικά, υπάρχει ηχογραφημένο υλικό συνομιλίας μας περίπου 15 ωρών, το οποίο απομαγνητοφωνήθηκε και εν συνεχεία, διαμορφώθηκε σε αυτό το βιβλίο των 340 σελίδων. 

Από τη συζήτηση - συνέντευξη μαζί του θεωρείτε ότι ο Έλληνας έχει τη διάθεση να πάει σε ψυχοθεραπευτή για να συζητήσει και να βρει λύση στα προβλήματά του;

Ευτυχώς, έχουμε αρχίσει πλέον να μην θεωρούμε ότι οι ψυχίατροι, οι ψυχοθεραπευτές και οι ψυχολόγοι απευθύνονται σε ανθρώπους με βαριές ψυχικές ασθένειες.  

Μάλιστα, θα έλεγα ότι οι «Ψ», όπως αποκαλούνται συνθηματικά οι ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές είναι πλέον στο προσκήνιο. Η ζήτηση που υπάρχει αντικατοπτρίζεται και στο ενδιαφέρον της νέας γενιάς, γι ‘αυτό  και βλέπουμε τα τελευταία χρόνια οι Σχολές της Ψυχολογίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας να έχουν πάρει την ανιούσα με υψηλές βάσεις εισαγωγής. Επίσης, υπάρχουν  και διαφημίζονται πάμπολλα σεμινάρια αυτοβελτίωσης, αυτοβοήθειας, ψυχοθεραπείας,κλπ. 

Αφιερώσαμε αρκετό χρόνο κατά την συνομιλία μας με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ στο θέμα της επιλογής του ψυχοθεραπευτή. Μάλιστα, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο για αυτό το θέμα υπό τον τίτλο «Αναζητήστε τον Ψ», όπου ο κορυφαίος ΄Ελληνας ψυχίατρος εφιστά την προσοχή μας και συμβουλεύει να είμαστε ιδιαιτέρως ερευνητικοί, προκειμένου να καταλήξουμε στον καταλληλότερο, διότι δυστυχώς μπορεί να προκύψουν περισσότερα προβλήματα και σχέσεις εξαρτητικές από τις οποίες δύσκολα απεγκλωβίζεται ο θεραπευόμενος. 

Βίκυ Φλέσσα «Βεβαίως και είμεθα όλοι τραυματισμένοι και ,δυστυχώς, τα τραύματα από τον πρώτο χρόνο της ζωής μας  είναι εκείνα, τα οποία πολύ δύσκολα επουλώνονται ακόμη και με συστηματική Ψυχανάλυση»​
 

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αποκαλύπτει στο βιβλίο «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» ότι είμαστε όλοι τραυματισμένοι από τα 5 μας χρόνια. Δεν διστάζει να σάς εκμυστηρευτεί ότι και εκείνος βίωσε το ίδιο συναίσθημα. Από τις συζητήσεις μαζί του πόσο πιστεύετε ότι τον επηρέασαν τα βιώματα του για να καταφύγει στο πεδίο της ψυχοθεραπείας και της ανάλυσης; 

Βεβαίως και είμεθα όλοι τραυματισμένοι και ,δυστυχώς, τα τραύματα από τον πρώτο χρόνο της ζωής μας  είναι εκείνα, τα οποία πολύ δύσκολα επουλώνονται ακόμη και με συστηματική Ψυχανάλυση. 

Ὀπως μού είπε στην συνομιλία μας από παιδί ήθελε να ερευνά και τού άρεσε πολύ η Λογοτεχνία, έγραφε μάλιστα, και ποίηση. Προόριζε τον εαυτό του να σπουδάσει Φιλολογία, διότι τόν είχε επηρεάσει και η φιλόλογος καθηγήτρια του, η κυρία Αλεξάνδρα. 

Ὀμως, είδε ένα όνειρο στην εφηβεία του ότι φορούσε λευκή μπλούζα και έσωζε ανθρώπους κι έτσι εκμυστηρεύτηκε σε έναν φίλο του με τον οποίον είχαν πάει στον Επιτάφιο την Μεγάλη Παρασκευή ότι θα σπουδάσει Ιατρική. Ταλαντεύθηκε ανάμεσα στην Παθολογία και την Νευρολογία και τελικά κατέληξε σε σπουδές Νευρολογίας και Ψυχιατρικής. Η επαφή του  Ματθαίου Γιωσαφάτ με τον Φρόϋντ ήταν ένας ανδριάντας  στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου είχε φύγει από την Ελλάδα για σπουδές, κι ένα βιβλίο, που αγόρασε, καθώς περπατούσε στην Αθήνα,  από ένα καροτσάκι στην οδό Σίνα, την Ερμηνευτική των Ονείρων. 

Στο  βιβλίο «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσάφάτ» και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Ποιος Φρόυντ, αυτός ο σεξουάλας;» μάς περιγράφει πολύ γλαφυρά την επαφή του με τον θεμελιωτή της Ψυχανάλυσης και την πίστη του στην φροϋδική θεωρία. 

 

Μέσα από την πολυετή εμπειρία του, θεωρούσε ότι μόνο το 5% των γάμων είναι ευτυχισμένοι. Ποιο πίστευε ότι  είναι το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο; 

Έλεγε χαρακτηριστικά ότι ο γάμος είναι ο καλύτερος…συνεταιρισμός μεταξύ δύο ανθρώπων,  αλλά δυστυχώς, τα ζευγάρια δεν τά καταφέρνουν  στον έναν από τους δύο σημαντικότερους πυλώνες της ατομικής ευτυχίας, στην συντροφικότητα. Ο άλλος πυλώνας για τον Ματθαίο Γιωσαφάτ ήταν το επάγγελμα. 

Ως ψυχαναλυτής μάς εξηγεί στο βιβλίο ότι ήταν πολύ συναινετικός, ουδέποτε έσπρωχνε τα ζευγάρια με ευκολία να χωρίσουν. Αντιθέτως, συνεβούλευε να βρουν τρόπους αμοιβαίας προσέγγισης. 

Ο σεβασμός της ελευθερίας του συντρόφου, η συγχωρητικότητα, καθώς και η ωριμότητα που προκύπτει από τις προσπάθειες μας για αυτογνωσία ήταν για τον Ματθαίο Γιωσαφάτ τα μυστικά μίας ευτυχούς σχέσεως. 

Βίκυ Φλέσσα: «Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ περίμενε το βιβλίο  με πολύ ενθουσιασμό και  πάντα μέ ρωτούσε στις τηλεφωνικές συνομιλίες μας πώς πάει κι αν προχωράει. Είχε την πεποίθηση ότι για μία ακόμη φορά θα βοηθήσει τους ανθρώπους, που ζητούσαν την βοήθειά του ακόμη και από το τηλέφωνο»

Βίκυ Φλέσσα: «Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ περίμενε το βιβλίο  με πολύ ενθουσιασμό και  πάντα μέ ρωτούσε στις τηλεφωνικές συνομιλίες μας πώς πάει κι αν προχωράει. Είχε την πεποίθηση ότι για μία ακόμη φορά θα βοηθήσει τους ανθρώπους, που ζητούσαν την βοήθειά του ακόμη και από το τηλέφωνο»
 

Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου μπορείς να συνειδητοποιήσεις πολλά πράγματα για τον εαυτό σου. Ποια ήταν τα πρώτα του λόγια, όταν τό πήρε στα χέρια του;  

Χαίρομαι και συγκινούμαι ειλικρινώς, που τό λέτε, κυρία Χάρδα, πράγματι, αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε το βιβλίο, το ταξίδι της αυτογνωσίας.  

Η ιδέα ήταν αποκλειστικά του εκδότη του Αρμού κ. Γιώργου Χατζηιακώβου, ο οποίος μού ζήτησε -δεδομένης και της φιλίας και της σχέσης εμπιστοσύνης που υπήρχε μεταξύ μας από τις  τρεις τηλεοπτικές μας συνεντεύξεις στην εκπομπή μου ΣΤΑ ΑΚΡΑ στην ΕΡΤ-να πάρω μία μεγάλη, πολύωρη, ad hoc συνέντευξη από τον Ματθαίο Γιωσαφάτ, η οποία να γίνει βιβλίο από τις εκδόσεις «Αρμός», όπου να δίνονται απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην σχέση μας με τον εαυτό μας και τους οικείους μας. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για απομαγνητοφωνημένες τις τρεις τηλεοπτικές μας συνεντεύξεις ΣΤΑ ΑΚΡΑ, με τον Ματθαίο Γιωσαφάτ, αλλά για μία εξ υπαρχής συνομιλία, η οποία θα γινόταν βιβλίο, ένα εγχειρίδιο αυτογνωσίας, σχέσεων και συμπεριφοράς μαζί με βιώματα του ίδιου του κορυφαίου ‘Ελληνα ψυχιάτρου, καθοριστικά για την ζωή του και την επιστημονική σταδιοδρομία του. 

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ περίμενε το βιβλίο  με πολύ ενθουσιασμό και πάντα μέ ρωτούσε στις τηλεφωνικές συνομιλίες μας πώς πάει κι αν προχωράει. Είχε την πεποίθηση ότι για μία ακόμη φορά θα βοηθήσει τους ανθρώπους, που ζητούσαν την βοήθειά του ακόμη και από το τηλέφωνο. 

 Στα γενέθλιά του  φέτος στις 10 Μαρτίου τού τηλεφώνησα για να τού ευχηθώ, είχε δυστυχώς αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, κι όταν τού  είπα ότι το βιβλίο παίρνει τον δρόμο του τυπογραφείου χάρηκε σαν μικρό παιδί και μού είπε: «Αλήθεια, Βίκυ μου, να ήξερες πόσο χαίρομαι τώρα που δεν μπορώ μάλιστα να μιλάω με τους αρρώστους μου, θα έχουν τουλάχιστον  το βιβλίο!» 

Κλείνοντας, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ προτείνει να ιδρυθεί μια Σχολή Γονέων αλλά και δομές που θα βοηθήσουν, δωρεάν, ανθρώπους με προβληματική συμπεριφορά. Θεωρείτε ότι επιβάλλεται να υλοποιηθεί η πρόταση του ειδικά σήμερα που η επικαιρότητα δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της εγκληματικότητας; 

Περισσότερο από ποτέ, κυρία Χάρδα, είναι επιβεβλημένη η πρόταση του Ματθαίου Γιωσαφάτ να ιδρυθούν  σε όλη την χώρα και άλλες δημόσιες δομές ψυχικής υποστηρίξεως και να ενισχυθούν ουσιαστικά οι υπάρχουσες, να γίνουν Σχολές Γονέων, να συνεργαστούν η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία έτσι ώστε οι έχοντες ανάγκη, -δηλαδή όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωή μας!- να  μπορούμε να προσφεύγουμε σε αυτές τις δημόσιες δομές κοινωνικής προνοίας με ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχαναλυτές, λογοθεραπευτές, ειδικούς για μαθησιακές δυσκολίες, ιερωμένους-ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς. 

Ουδείς μας δίδαξε πώς να είμεθα καλοί γονείς και καλοί σύντροφοι. 

Απαιτείται εκπαίδευση και όπως πηγαίνουμε στο σχολείο, για να μάθουμε γράμματα, έτσι θα ήταν πολύ επωφελές να εκπαιδευόμεθα ψυχικά και κοινωνικά, ζητώντας βοήθεια από ειδικούς και αναζητώντας απαντήσεις σε σχετικά βιβλία, τα οποία να μάς διαφωτίζουν. Σχεδόν καθημερινά ένα μυριόστομο «πω, πω!» ακούγεται από την κοινή γνώμη, κάθε φορά που γίνεται ένας φόνος με κίνητρο ψυχικό, την ζήλεια και την οργή, ανάμεσα σε ζευγάρια, ανάμεσα σε γονείς με παιδιά, μαθαίνουμε  καθημερινά για κακοποιήσεις,  για βιασμούς, αυτοκτονίες, βλέπουμε σοκαρισμένοι την  νεανική παραβατικότητα, κα. 

Τα περιστατικά αυτά έχουν πολλαπλασιασθεί μετά την πανδημία  και  εξαιτίας των άγνωστων, εν τέλει,  και σκοτεινών συνεπειών της όχι μόνον στην βιολογική μας υγεία αλλά και στην ψυχική μας ισορροπία. 

Για αυτό και απαιτείται συντονισμένη δράση, δωρεάν παροχή ψυχικής φροντίδας, καθότι το κόστος είναι πολύ υψηλό και δεν έχουν πολλοί συνάνθρωποί μας την δυνατότητα να ανταποκριθούν οικονομικά. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, διότι ήδη είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ειδήσεις πλέον ξεκινούν «άλλη μία γυναικοκτονία συγκλονίζει…», «άλλος ένας βιασμός…», « άλλη μία μητροκτονία, πατροκτονία», «άλλη μία αυτοκτονία έρχεται να προστεθεί…» 

Αν δεν αφυπνισθούμε, κυρία Χάρδα, η εξοικείωσή μας καθημερινά  με την βία γίνεται ένα αργό δηλητήριο στις φλέβες της ελληνικής κοινωνίας κι αυτός ο μιθριδατισμός μάς αφορά όλους, όχι μόνον εκείνους, τους δράστες, τους οποίους  θεωρούμε ψυχικά νοσούντες. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι δίχως ψυχική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αβεβαιότητες του μέλλοντος. Για την  ελληνική οικογένεια,  για τα νεαρά ζευγάρια, για τα παιδιά που είναι εθισμένα στο Διαδίκτυο, για τους μοναχικούς ανθρώπους, τους ηλικιωμένους, τους εγκαταλελειμμένους, χρειάζεται οπωσδήποτε  ένα «ψυχικό απάγκειο», να έχουν μία σιγουριά ότι δεν είναι μόνοι τους παρατημένοι και αβοήθητοι. 

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, ζωντανή την μνήμη του Ματθαίου Γιωσαφάτ, υιοθετώντας την άποψή του και ιδρύοντας τέτοια ψυχικά καταφύγια, όπου όλες και όλοι μπορεί σε κάποια δύσκολη  στιγμή της ζωής μας να αναζητήσουμε  βοήθεια και ψυχική ανάπαυση. 

Λίγα λόγια για τον Ματθαίο Γιωσαφάτ:
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στον Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική ( Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λ.π.). Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου). Δίδαξε στο Κέντρο Towistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ( Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο ) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer). Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας είναι και πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου. Ήταν τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιριών και είχε μετάσχει στην συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων. Είχε  κληθεί να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λ.π.Είναι και ο ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος Πρόεδρος.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top