Έφτασαν τα πρώτα φθινοπωρινά βιβλία

7 εκδοτικοί τίτλοι που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

7 βιβλία

Το φθινόπωρο οι υποχρεώσεις αυξάνονται και χρειαζόμαστε υπομονή αλλά και τρόπους για να ταξιδέψουμε, να αποδράσουμε από την καθημερινότητα συντροφιά με καλά βιβλία.

Ψυχές από Χρήμα- Όσα δεν είπα: Το μυθιστόρημα της Ζήνας Κουτσελίνη

Το star.gr  και η Γεωργία Χάρδα  παρουσιάζουν 7 νέους  τίτλους που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και θα σας κρατήσουν την καλύτερη παρέα.

Φιλοσοφία , Ιστορία , μελέτες, χρήσιμα εγχειρίδια  για νέους γονείς  με πρακτικές συμβουλές και φυσικά ένα μυστήριο.


 

«Η Αυλή του Χίτλερ»  της Heike B.Görtemaker

O στενός κύκλος του Φύρερ στο Τρίτο Ράιχ και μετέπειτα

Στη σειρά «Ιστορία» των εκδόσεων Gutenberg μετά τον συγκλονιστικό «Εθελοντή» του  Jack Fairweather που μας διηγείται την  αληθινή ιστορία του ήρωα της αντίστασης που διείσδυσε στο Άουσβιτς προστίθεται ένα ακόμη αξιόλογο ανάγνωσμα με τίτλο « Η Αυλή του Χίτλερ». Μια ιστορική έρευνα που καταρρίπτει τον μύθο του «μοναχικού» Χίτλερ και ρίχνει φως στους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας.
Ποιοι βοήθησαν τον Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία;

Ποιοι αποτελούσαν τον στενό κύκλο του; Ποιοι του ασκούσαν τη μεγαλύτερη επιρροή; Ποια προνόμια απολάμβαναν; Τι απέγιναν μετά το τέλος του πολέμου;

Η Ιστορικός  Heike B.Görtemaker μας μεταφέρει στο πολυτελές ορεινό καταφύγιό του και παρακολουθεί την καθημερινότητα της «Αυλής» του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο των γυναικών της «Αυλής», στην πανίσχυρη Μάγκντα Γκέμπελς, στην αδελφή του Νίτσε, στην κόρη του Βάγκνερ και στις πολύ νεαρές ερωμένες του «Φύρερ»: από την ανιψιά του μέχρι την Εύα Μπράουν.

«Χαλδαϊκοί Χρησμοί – Η Μυστική Διδασκαλία του Νεοπλατωνισμού» του George R. S. Mead

Οι λεγόμενοι Χαλδαϊκοί Χρησμοί είναι ένα βαθιά πνευματικό κείμενο που απασχόλησε σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοπλατωνισμού, όπως τον Πορφύριο και τον Ιάμβλιχο, αλλά και μετέπειτα φιλοσόφους όπως τον Μιχαήλ Ψελλό. Αν και από το αρχικό ποίημα δεν έχουν σωθεί παρά μονάχα ορισμένα αποσπάσματα, η γραφή του αποδίδεται στον Ιουλιανό τον Θεουργό, ο οποίος και το παρέλαβε κατά τη διάρκεια μιας μυστικιστικής εμπειρίας τον 2ο αιώνα μ.Χ. Κατά τον Πρόκλο, η σημασία αυτού του έργου είναι τόσο μεγάλη όσο και αυτή του Πλατωνικού Τίμαιου καθώς αποκαλύπτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφυσικής κοσμοθέασης για τη σχέση του Δημιουργού με τον κόσμο. Μαζί αποτελεί έναν οδηγό για τη σωτηρία της ψυχής, η οποία και καλείται να επιστρέψει στο Αιώνιο και το Αληθές, μέσω του συντονισμού που θα επιφέρει η φιλοσοφία και η τελεστική, με τα ίδια τα έργα των θεών.

Στο βιβλίο αυτό, ο γνωστός μελετητής των εσωτερικών παραδόσεων George Mead πραγματοποιεί μια διεξοδική ανάλυση των Χρησμών μέσα από την κλασική γραμματεία, όπως επίσης παρατίθεται το σύνολο των αρχαίων αποσπασμάτων. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος.

Η Sigrid Nunez γράφει για τις απροσδόκητες αποχρώσεις μιας φιλίας

«Το Αρχέτυπο του Θεού» από τον Πέτρο Παπαποστόλου

 

Το Αρχέτυπο του Θεού, δηλαδή το αρχετυπικό Σύμβολο της Ολότητας (του Εαυτού, του Θεού ή της Εξατομίκευσης) αναδύεται διαχρονικά από τα ψυχικά βάθη του Ασυνείδητου και προσπαθεί να οδηγήσει την ανθρώπινη ύπαρξη στην ολοκλήρωση. Αυτό το ασυνείδητο Σύμβολο φτάνει ως τις παρυφές του Συνειδητού με «όχημα» τη Γλώσσα. Αποκαλύπτεται στην ανθρώπινη Ιστορία ως Λόγος και περιγράφεται κατά καιρούς μέσα από όρους αλχημικούς, ψυχολογικούς, θρησκειολογικούς και φιλοσοφικούς.

Κάποιες φορές η ενεργοποίησή του προκαλείται από ένα ιστορικό πρόσωπο, το οποίο, με το έργο και τη στάση του, καταφέρνει να λειτουργήσει ως πρότυπο και να αποτελέσει την ορατή μορφή (εν σάρκωση) του θεϊκού Αρχέτυπου. Αποκορύφωμα μίας τέτοιας περίπτωσης στο Δυτικό κόσμο είναι ο Χριστός, που δύναται να νοηθεί ως Σύμβολο ολοκλήρωσης, καταφέρνοντας να προσωποποιήσει την εσωτερική διάθεση για Σωτηρία (θρησκειολογικά), Έκσταση (φιλοσοφικά), Μεταστοιχείωση (αλχημικά) και Εξατομίκευση (ψυχολογικά).

Στο βιβλίο αναζητείται μέσα από πολλές προσεγγίσεις αυτό ακριβώς το Αρχέτυπο του Θεού, υπογραμμίζεται η γλωσσική δομή του Ασυνείδητου και αναγνωρίζεται η οντολογική ποιότητα της Κενότητας και της Σιωπής στη φιλοσοφική σκέψη τόσο της Δύσης αλλά και της Ανατολής. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δαιδάλεος.

«Μέλισσα – Η φωνή των Ελλήνων Διαφωτιστών από το 1821»
 

Διακόσια χρόνια μετά, η σειρά Lux Orbis των εκδόσεων  iWrite, σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, φέρνει στο φως έναν πραγματικό πνευματικό θησαυρό. Η επανακυκλοφορία του τρίτου τεύχους του περιοδικού «Μέλισσα» (εκδοθέν το 1821 στο Παρίσι), λειτουργεί σαν μία εκδοτική χρονοκάψουλα, μεταφέροντας στον αναγνώστη τις σκέψεις και τις επιδιώξεις των Ελλήνων Διαφωτιστών της εποχής, με προεξέχουσα μορφή τον Κωνσταντίνο Αγαθόφρωνα Νικολόπουλο.

Οι αυθεντικές αυτές καταγραφές των ριζοσπαστών Ελλήνων στοχαστών του ’21, που εμπνέονταν από τις ιδέες του Αδαμάντιου Κοραή, έρχονται σήμερα να μεταβάλουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουν πολλοί σύγχρονοι Νεοέλληνες για μια σειρά από ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και η στάση της ανώτατης ιεραρχίας της Εκκλησίας απέναντι στον φωτισμό και την απελευθέρωση του υποδουλωμένου Έθνους.

«Δέκα και Δέκα» του Σπύρου Κακατσάκη

 

To βιβλίο μυστηρίου του Σπύρου Κακατσάκη με τίτλο  «Δέκα και δέκα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Πρόκειται για ένα απρόβλεπτο ,τολμηρό  και ενδιαφέρον ανάγνωσμα που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Πρωταγωνιστής  είναι ο  μαθηματικός Μάριος Μαθιόπουλος που καθημερινά, κάθε νύχτα, την ίδια ώρα, δέχεται ένα τηλεφώνημα από άγνωστη γυναικεία φωνή, που του λέει απλώς «δέκα και δέκα» και το κλείνει… Κάθε νύχτα. Φαινομενικά ακίνδυνο, αλλά παράλληλα διεστραμμένο.

Στην αρχή αντιμετωπίζει την ιστορία επιπόλαια, σαν μια κακόγουστη φάρσα. Τα γεγονότα όμως θα τον διαψεύσουν. Στα τριάντα του χρόνια θα αναγκαστεί να ανατρέξει στο πρώτο κεφάλαιο της ενήλικης ζωής του, για να αντιμετωπίσει τα λάθη και τις επιλογές του, προσπαθώντας έτσι να λύσει την εξίσωση που οδηγεί στην άγνωστη. Μέσα από αυτή την αναδρομή όμως, θα ανακαλύψει ότι η πιο σκληρή τιμωρία δεν είναι αυτή της ανθρώπινης δικαιοσύνης. Η τιμωρία κρύβεται μέσα μας, ικανή να λυτρώσει ή να οδηγήσει στην τρέλα.

«Το DNA στο Πιάτο σου» της Βαλεντίνης Κωνσταντινίδου

 

Η Βαλεντίνη  Κωνσταντινίδου μας εξηγεί μέσα από μία ενδιαφέρουσα μελέτη γιατί πρέπει να τρεφόμαστε με βάση τον γενετικό μας κώδικα.  Η γνώση του DNA μας θωρακίζει και μας προστατεύει όσο και όπου χρειάζεται.
Όσο πιο νωρίς ξέρεις, τόσο πιο νωρίς μπορείς να δράσεις και να επιδράσεις μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής σε θετικές ή αρνητικές γενετικές «ευαισθησίες». Μέσω ενός μικρού δείγματος DNA που απομονώνεται από σάλιο, πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή την εξατομικευμένη, μοναδική πληροφορία η οποία όταν ερμηνευτεί και συναξιολογηθεί από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ενισχύει και εξατομικεύει ακόμα περισσότερο τις όποιες προσπάθειες ευεξίας, μακροβιότητας και θωράκισης της υγείας μας.

Όταν η άσκηση και η διατροφή ξεκινήσει να εξατομικεύεται σε μοριακό επίπεδο, αποσαφηνίζοντας αυτές τις γενετικές ευαισθησίες, τότε το άτομο δύναται να «χρησιμοποιήσει» τα θετικά χαρακτηριστικά του, «αποσιωπώντας» ταυτόχρονα τα αρνητικά.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.

«Το βιβλίο του Νέου Γονέα» της Μαρίας Μακρή
 

Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για νέους γονείς  με πρακτικές συμβουλές και χρήσιμες προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσετε συνηθισμένα προβλήματα. Η συγγραφέας εστιάζει στα εφόδια που χρειάζονται οι γονείς  για  να μεγαλώσουν υγιή παιδιά και υγιείς προσωπικότητες  μακρυά από αντιλήψεις και συμπεριφορές που έχουν παγιωθεί στο μυαλό και την ψυχή μας. Κι εδώ βρίσκεται το πιο απαιτητικό έργο του γονέα, το πιο ζόρικο μονοπάτι.

 Στόχος της μελέτης  είναι να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να βρουν τα παιδιά μας τον δρόμο τους και να χαράξουν τη δική τους διαδρομή στο ταξίδι της ζωής. Εμείς οι παρατηρητές, οι σύμβουλοι, οι καθοδηγητές, οι συνοδοιπόροι πρέπει να στεκόμαστε δίπλα τους διακριτικά και να παρεμβαίνουμε απαλά και αθόρυβα μόνο όταν χρειάζεται. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.
 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top