Απεβίωσε ο σπουδαίος άνθρωπος του θεάτρου Αλέξης Σολομός

Άφησε το στίγμα του ως σκηνοθέτης, μεταφραστής, θεωρητικός του θεάτρου και συγγραφέας

​Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξης Σολομός, ο σπουδαίος άνθρωπος του θεάτρου, σε ηλικία 94 ετών. Την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του στο Κολωνάκι, χθες Τρίτη 25 Σεπτεβρίου.

Υπήρξε σκηνοθέτης, μεταφραστής, θεωρητικός του θεάτρου και συγγραφέας και αποτέλεσε μία από τις πιο μεγάλες μορφές του θεάτρου του 20ου αιώνα, αφήνοντας το στίγμα του τόσο σκηνοθετικά, όσο και συγγραφικά.

Η τελευταία του σκηνοθεσία ήταν το 1992, έχοντας επιλέξει να αποσυρθεί στο διαμέρισμα της οδού Φωκυλίδου, έχοντας κοντά του τις δύο κόρες και τα τρία του εγγόνια.

Ήταν γεννημένος στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου του 1918, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν στο Κολέγιο Αθηνών κασι είχε παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1939-1942), στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου (1945-46), στο Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ και στο Δραματικό Εργαστήρι του Πισκάτορ (1946-48).

Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ήταν με το σχεδιασμό κοστουμιών για τον Μάκβεθ που ανέβασε η Μαρίκα Κοτοπούλη το 1937. Εκείνη την εποχή άρχισε και η συνεργασία του (με διη��ήματα, μεταφράσεις, καλλιτεχνικές ειδήσεις, συνεντεύξεις κ.α) με το περιοδικό "Νεοελληνικά Γράμματα" του Δημήτρη Φωτιάδη. Το 1939 παρουσίασε την πρώτη σκηνοθετική του δουλειά στην Αρκούδα του Τσέχωφ, που ανεβάστηκε από το θίασο του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου.

Η σκηνοθετική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 1947 στο Cherry Lane Theatre και στο Province Town Playhouse. Το 1949 ανέβασε τον Καλιγούλα του Καμύ στο Embassy Theatre του Λονδίνου. Το 1949 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου η πρώτη παράσταση που σκηνοθέτησε ήταν η "Κληρονόμος" στο Θέατρο Μουσούρη.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο τις περιόδους 1950-1964, 1968-1985 και το 1992, όπου σκηνοθέτησε περίπου 102 θεατρικές παραστάσεις. Εξήντα πέντε (65) περίπου παραστάσεις σκηνοθέτησε σε διάφορους ��θηναϊκούς θιάσους, στο Κ.Θ.Β.Ε., στην Ε.Λ.Σ. Το 1964 ίδρυσε το δικό του θίασο, με την επωνυμία "Προσκήνιο" (1967-1978). Επίσης εργάστηκε στο Μίσιγκαν των Η.Π.Α. ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Θεωρείται από τους σκηνοθέτες που συνέβαλλαν στην αναβίωση των έργων του Αριστοφάνη, ανεβάζοντας στην Επίδαυρο δέκα από τις ένδεκα κωμωδίες του, με τη χρήση στοιχείων από την ελληνική λαογραφική παράδοση. Επιπλέον μελέτησε και με τις αρχαίες τραγωδίες και σκηνοθέτησε έργα και των τριών μεγάλων Ελλήνων Τραγικών. Πλούσιο υπήρξε και το μεταφραστικό έργο του. Για κάποιες από τις μεταφράσεις του χρησιμοποίησε το όνομα Α. Ροσόλυμος. Συχνά μετέφραζε ο ίδιος τα έργα που σκηνοθετούσε ή/και σχεδίαζε και τα κοστούμια.

Επιπλέον χρημάτισε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ε.Ι.Ρ.Τ. (1974-1975) και δυο φορές διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1980-1983). Για την προσφορά και το έργου του έχει απονεμηθεί ο Ταξιάρχης του Φοίνικα, έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στις 11.30 από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην Άνοιξη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top