Issey Miyake: Πέθανε στα 84 του ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας

Έδινε μάχη με τον καρκίνο ο Ασιάτης πρωτοπόρος του fashion design

Δείτε βίντεο από την τεράστια καριέρα του Issey Miyake /Βίντεο Associated Press

Πέθανε από καρκίνο του ήπατος σε ηλικία 84 ετών ο διάσημος Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake (Ισέι Μιγιάκι), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Διακρίθηκε για πάνω από πέντε δεκαετίες για τα ρούχα του με πιέτες και πτυχές που δεν τσαλακώνονται και τα αρώματά του,  ενώ ήταν ο δημιουργός του εμβληματικού μαύρου ζιβάγκο του φίλου του και ιδρυτή της Apple, Steve Jobs.

Έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου, ωστόσο ο θάνατός του έγινε γνωστός σήμερα.

Τον Μάρτιο του 1993 στην παρουσίαση της συλλογής του στο Παρίσι

Τον Μάρτιο του 1993 στην παρουσίαση της συλλογής του στο Παρίσι /Φωτογραφία AP Images

Άνηκε στους Ασιάτες σχεδιαστές που άφησαν το στίγμα τους στο Παρίσι από τα μέσα της δεκαετίας του'70. Πειραματίστηκε με νέες μεθόδους και υλικά κι άνοιξε δρόμους στον τομέα του fashion design. Γνωστός για την πρακτικότητα των δημιουργιών του, που μάλιστα τον αποκαλούσαν και «πρίγκιπα» των ρούχων με πιέτες, ο Miyake ήθελε όταν ήταν νέος να γίνει είτε χορευτής, είτε αθλητής. Ωστόσο, τα περιοδικά μόδας που είχε η αδερφή του τον ενέπνευσαν να αλλάξει πορεία.

Έγινε ακόμη πιο γνωστός για το άρωμα που κυκλοφόρησε με το όνομά του, το L’eau d’Issey.

Ένα από τα πρώτα σχέδια του  Issey Miyake /Φωτογραφία AP Images

Ποιος ήταν ο Issey Miyake

Γεννημένος στη Χιροσίμα, ήταν επτά ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στην πόλη και μάλιστα την ώρα εκείνη βρισκόταν στην τάξη του σχολείου. Στη μετέπειτα ζωή του δυσκολευόταν να μιλήσει για αυτή την εμπειρία του.

Σπούδασε γραφιστική στην σχολή καλών τεχνών Tama στο Τόκιο, διδάχτηκε σχέδιο μόδας στην διάσημη σχολή Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, της γαλλικής πρωτεύουσας όπου εγκαταστάθηκε το 1965 κι εργάστηκε πλάι στους διάσημους σχεδιαστές Guy Laroche και Givenchy προτού καταλήξει στη Νέα Υόρκη.

Ως μαθητευόμενος των μεγάλων αυτών μόδιστρων το ύφος του επηρεάστηκε αναπόφευκτα από αυτούς, αλλά κι από τη φοιτητική εξέγερση τον Μάιο του 1968. Βλέποντας τις διαδηλώσεις να κατακλύζουν την γαλλική πρωτεύουσα ο Miyake αντιλήφθηκε ότι: «Ο κόσμος κινούνταν πέρα από τις ανάγκες της υψηλής ραπτικής για τους λίγους και προς απλά και πιο παγκόσμια στοιχεία όπως τα τζιν και τα T-shirts», όπως εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNN το 2016.

Το 1970 επέστρεψε στο Τόκιο και ίδρυσε το Στούντιο Σχεδίου Μιγιάκι και λίγο μετά άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Παρίσι.

Τη δεκαετία του '80 η καριέρα του είχε ήδη απογειωθεί καθώς πειραματιζόταν με διάφορα υλικά, από πλαστικό μέχρι μεταλλικό σύρμα, ακόμη και ιαπωνικό χαρτί.

Η ομαδική δουλειά ήταν σημαντική για εκείνον, ο οποίος προτιμούσε την ανωνυμία του εργαστηρίου του γεμάτου από τεχνίτες της κλωστοϋφαντουργίας και μηχανικούς από τα λαμπερά φώτα της πασαρέλας.

«Πάντα βλέπεις με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα όταν επιτρέπεις στους άλλους να γίνουν τμήμα μιας δημιουργικής διαδικασίας», είχε δηλώσει στους New York Times.

Σχεδίασε πάνω από 12 σειρές ρούχων, από τη βασική σειρά Issey Miyake για άντρες και γυναίκες έως τσάντες, ρολόγια κι αρώματα μέχρι το 1997, όταν ουσιαστικά αποσύρθηκε για να αφιερωθεί στην έρευνα παραδίδοντας τη σκυτάλη σε μια σειρά από ταλαντούχους νεαρούς σχεδιαστές.

Η φουτουριστική τσάντα Bao Bao που σχεδίασε με τα τρίγωνα, αντιγράφτηκε από πολλούς και συνόδευσε αναρίθμητες κλασικές εμφανίσεις.

Ο Issey Miyake ήταν ο αγαπημένος σχεδιαστής μόδας του αείμνηστου ιδρυτή της Apple

Ο Issey Miyake ήταν ο αγαπημένος σχεδιαστής μόδας του αείμνηστου ιδρυτή της Apple /Φωτογραφία AP Images

Για τον Steve Jobs ο Miyake σχεδίασε πάνω από 100 μαύρα ζιβάγκο.

Εντυπωσίασε το κοινό στα ντεφιλέ με την συλλογή του με τίτλο A-POC (A Piece Of Cloth), δηλαδή Ένα Κομμάτι Ύφασμα), για την οποία χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένουν να δημιουργήσει ρούχα χωρίς ραφές.

«Όταν θα ανησυχώ για το που οδεύω ή όταν θα σκοντάφτω κάπου, θα επιστρέφω στο 'Ένα Κομμάτι Ύφασμα' ", είχε πει το 2006 όταν τιμήθηκε με το διάσημο βραβείο Kyoto. «Από τα αρχαία χρόνια, στην Ελλάδα ή στην Αφρική, κάθε πολιτισμός ξεκίναγε να κατασκευάζει ρούχα από ένα μοναδικό κομμάτι ύφασμα ή από δέρμα», εξηγούσε.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top