Πέθανε ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών

κερί

Θλίψη στον κόσμο της τέχνης, καθώς έφυγε από τη ο ζωγράφος και συντηρητής έργων τέχνης Μάρκος Βενιός σε ηλικία 76 ετών.

μαρκος βενιος πεθανε

Πέθανε ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός

Τα θερμά της συλλυπητήρια για τον γνωστό καλλιτέχνη εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δηλώνοντας:

«Για αρκετές δεκαετίες, ο Μάρκος Βενιός απέδωσε στον καμβά, με την προσωπική του σφραγίδα, τα τοπία του Αιγαίου, την ελληνική αρχιτεκτονική, την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Αν και αυτοδίδακτος, καθίστανται εμφανή στο έργο του η παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής, το κάλλος της Αρχαίας Ελλάδας, η λαϊκή τέχνη, φωτισμένα από τη λάμψη του Αιγαίου. Παράλληλα με την πορεία του στη ζωγραφική, ο Μάρκος Βενιός υπήρξε στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, ως Συντηρητής Έργων Τέχνης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από τις σημαντικές στιγμές του έργου του στο Υπουργείο, ήταν η συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου, την περίοδο 1972-76, εργασία για την οποία του απενεμήθη ασημένια κύλικα. Αιτία της θερμής και πολύχρονης φιλίας του Μάρκου με τον Γιώργο Αμυρά, ως το τέλος της ζωή του, ήταν η βιωματική σχέση του με τη φύση. Μια αγάπη που τον οδήγησε στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος», αλλά και στη συνεχή προσπάθειά του για τη δημιουργία του πρώτου Οικομουσείου της Ελλάδας, στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου. Κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την πολύχρονη φιλία μας με τον Μάρκο και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του».

Ποιος ήταν ο Μάρκος Βενιός

Ο Μάρκος Βενιός γεννήθηκε στη Φολέγανδρο και έζησε στην Αθήνα. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής. Από το 1962 ως το 1990 εργάστηκε ως Συντηρητής Έργων Τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. 
Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε συστηματικά από το 1969. Έχει λάβει μέρος με έργα του σε περισσότερες από τετρακόσιες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει έργα του σε 26 ατομικές εκθέσεις. Συμμετείχε στις Πανελλήνιες Εκθέσεις 1975-1987. 
Την περίοδο 1972-76 ανέλαβε τη συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου και συμμετείχε στην τοποθέτηση τους. Για την εργασία του αυτή του απενεμήθη ασημένια κύλικα. Επίσης έχει συντηρήσει τα περισσότερα κεραμικά εκθέματα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έργα του βρίσκονται στα Υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας, Πρόνοιας, στην Εθνική Πινακοθήκη, στις Πινακοθήκες ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Αντωνίου, Θήρας, Κουβουτσάκη, Μοσχανδρέου, Σύρου. Επίσης, στα Μουσεία της πόλεως των Αθηνών (Βούρου-Ευταξία), Βορρέ, Εφταλιώτη, Καλαμάτα, Κοτοπούλη, σε συλλογές στο εξωτερικό, όπως συλλογές Τζωρτζ Μπους, Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, εθνάρχη Μακαρίου, σε συλλογές στην Ελλάδα, όπως Σπύρου Λάτση, Δημήτρη Τσίτουρα και Βαγγέλη Χρόνη, καθώς και σε πολλές άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top