Λυμπεροπούλου: Όλα όσα δεν ξέρουμε για την ηθοποιό που πέθανε από ανακοπή

Η Μάγια Λυμπεροπούλου υπήρξε η «ψυχή» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την κηδεία της Μάγιας Λυμπεροπούλου

Η Μάγια Λυμπεροπούλου (1940- 22 Ιουλίου 2021) ήταν Ελληνίδα θεατρική ηθοποιός. Γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπως και κινηματογράφο στη Γαλλία. 

Βαρύ το κλίμα στην κηδεία της Μάγιας Λυμπεροπούλου

Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., ενώ διετέλεσε καλλιτεχνική διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Απεβίωσε ξαφνικά σε ηλικία 81 ετών, από καρδιακή ανακοπή.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου πέθανε από έμφραγμα και σκόρπισε τη θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.

Μάγια Λυμπεροπούλου

Η ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη με τη Μάγια Λυμπεροπούλου

Η ηθοποιός γεννήθηκε στα Πατήσια το 1940 όπου έμεινε για πάρα πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έμενε στα Εξάρχεια, όπου αγαπούσε πολύ.

Η οικογένειά της ήταν έμποροι σιτηρών που δραστηριοποιούνταν στην Βουλγαρία αλλά μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους γύρισαν στην Ελλάδα.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου πήγε σχολείο στο αμερικάνικο σχολείο Πιρς. Εκεί ήρθε και πρώτη φορά σε επαφή με τις τέχνες και ιδιαίτερα το θέατρο. Στα σχολικά της χρόνια παρακολούθησε πρώτη φορά τον Ερρίκο τον 5ο του Λόρενς Ολίβιε και μαγεύτηκε.

Σπούδασε στην Νομική, όπως όλοι οι καλοί μαθητές της εποχής. Παράλληλα ξεκινάει μαθήματα στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, κρυφά από τους γονείς της. Σε μια εποχή που ήταν τρομερό να δηλώσεις ότι θέλεις να γίνεις ηθοποιός η Μάγια Λυμπεροπούλου τολμάει να φοιτήσει κρυφά και όταν αργότερα έδιναν συγχαρητήρια στη μητέρα της εκείνη έλεγε: «Εμείς δεν το θέλαμε καθόλου. Ο κύριος Κουν επέμενε».

Η Μάγια Λυμπεροπούλου άρχισε να εμφανίζεται στη σκηνή κατά τη διάρκειά των σπουδών της με ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο.

Τη σεζόν ’58-’59, ο Φέρτης πρωταγωνιστούσε στην Ηλικία της νύχτας και η Λυμπεροπούλου στο Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι.

Ο Κουν πάντα έπαιρνε νέους ανθρώπους και τους έδινε πρώτους ρόλους κατευθείαν. Αυτό δεν σημαίνει πως νομιμοποιούνταν ως πρωταγωνιστές.

Στον πρώτο της ρόλο δεν είχε ιδέα. Η ίδια είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από πέντε χρόνια κατάλαβα γιατί ο Κουν στεκόταν στην κουίντα, είκοσι λεπτά μετά την έναρξη του έργου, και με κράταγε από τους ώμους».

Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς ρόλους.

Ενδεικτικές της συνεισφοράς της στο θέατρο θεωρούνται οι παραστάσεις «’Αγγελοι στην Αμερική» (2010), «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (2013), «Ο θείος Βάνιας» (2009), «Η τριλογία του παραθερισμού» (2011).

Η Μάγια Λυμπεροπούλου υπήρξε η «ψυχή» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η καλλιτέχνης που άφησε τη σφραγίδα της στο σημείο εκκίνησής του.

Το Θέατρο της Πάτρας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1988 ως Δημοτικό Θέατρο Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Μάγιας Λυμπεροπούλου και του Βίκτορα Αρδίττη και πρώτη παράσταση ήταν «Η Μαρκησία ντε Σαντ» του Μισίμα σε σκηνοθεσία της Λυμπεροπούλου. Στις 29 Ιουνίου του 1989 το θέατρο μετεξελίχθηκε σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διατηρώντας αρχικά και τους δύο καλλιτεχνικούς διευθυντές του ως την αποχώρησή του Αρδίττη ένα χρόνο μετά, που άφησε τη Λυμπεροπούλου μόνη της στο τιμόνι του θεάτρου μέχρι το 1993.

Η εναρκτήρια παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, από την Μάγια Λυμπεροπούλου ξεχώρισε για την ποιότητά της, όπως και οι «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόργκι και η «Τριλογία των παραθεριστών» του Κάρλο Γκολντόνι.
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top