Ανδρόνικος: «Το lockdown ήταν δύσκολο. Φοβόμουν μη βλάψω τους δικούς μου»

Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης μίλησε για όλα στο star.gr

Είναι ένας από τους ταλαντούχους και πολυπράγμονες νέους καλλιτέχνες, μετρώντας προσωπική δισκογραφία, συνεργασίες με τους Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Κώστα Χατζή και Λάκη Παπαδόπουλο, καθώς και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε θεατρικές παραστάσεις…

Ο Ανδρόνικος, που μέσα στην καραντίνα κυκλοφόρησε, από την Panik Oxygen, το νέο του τραγούδι «Θα ‘Θελα Πολύ», σε σύνθεση του Στέφανου Κορκολή, μιλά στα star.gr για το πώς βίωσε ο ίδιος το lockdown, τη δύσκολη κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιτέχνες και όλοι όσοι ασχολούνται στον ευρύτερο χώρο της τέχνης, καθώς και τα σχέδιά του για το μέλλον, ενώ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της καθημερινότητάς του.

- Ανδρόνικε, πού σε πετυχαίνουμε μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο για όλο τον κόσμο διάστημα;

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο στούντιο για την ηχογράφηση του νέου μου τραγουδιού σε μουσική/στίχους της Πέννυς Μπαλτατζή και παραγωγή/ενορχήστρωση του Δημήτρη Σιάμπου.

- Πώς βίωσες το lockdown και ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες μόλις άρχισαν να χαλαρώνουν κάποια από τα μέτρα;

Ομολογουμένως ήταν μια δύσκολη εμπειρία για όλο τον κόσμο σε πολλά επίπεδα. Με βρήκε στο διαμέρισμά μου απροετοίμαστο όπως όλους, κλεισμένο, τηρώντας τα μέτρα αυστηρά από φόβο μη βλάψω τους δικούς μου. Προσπάθησα βέβαια να το βιώσω όσο πιο δημιουργικά γίνεται παρόλο που δεν ήταν εύκολο. Ασχολήθηκα με τη μουσική, πειραματίστηκα με νέα τραγούδια σε νέο ήχο, είδα ταινίες και σειρές που μου άρεσαν και μαγείρεψα πολύ. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν χαλάρωσαν τα μέτρα ήταν να βρεθώ με τους φίλους μου που μου είχαν λείψει και γενικά αναζήτησα την ανθρώπινη επικοινωνία.

- Οι συνθήκες που βιώνουμε και ο εγκλεισμός πως επηρεάζουν έναν καλλιτέχνη; Μπορούν να γίνουν κινητήριος δύναμη ή αναστέλλουν τη δημιουργία;

Ο καθένας από εμάς σίγουρα αντιδρά διαφορετικά όταν βρίσκεται υπό πίεση. Αυτή η ιδιαίτερη περίοδος ιδανικά θα μπορούσε να αποτελέσει μια περίοδο καλλιτεχνικής αναζήτησης και δημιουργίας. Κάποιες μέρες υπήρξα πιο δημιουργικός και ασχολήθηκα με τη μουσική κάποιες λιγότερο, ανάλογα με την διάθεσή μου. Δεν μπορεί κανείς να μείνει ανεπηρέαστος με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ειδικά όσον αφορά σε θέματα υγείας.

- Με τα live να βρίσκονται στον «αέρα», πως εκτιμάς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Και πώς θεωρείς ότι θα μπορούσαν να στηριχτούν, τόσο οι καλλιτέχνες, όσο και όλοι όσοι εργάζονται στον ευρύτερο χώρο της τέχνης;

Καταρχάς θέλω να πιστεύω ότι η κατάσταση θα αλλάξει σύντομα, προς το καλύτερο κι ότι θα επιστρέψουμε σταδιακά στους παλιούς μας ρυθμούς. Σίγουρα χρειάζεται υπομονή και επιμονή καθώς δεν είναι εύκολο. Η τέχνη σε όλες τις μορφές της πρέπει να επιβιώσει και μαζί με αυτήν όλοι όσοι την υπηρετούν. Πρέπει σίγουρα να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι δημιουργίας, να πραγματοποιούνται περισσότερες εκδηλώσεις/φεστιβάλ σε εξωτερικούς χώρους. Να υπάρχει στήριξη σε αυτή την αλυσίδα επαγγελμάτων των καλλιτεχνών και των οικογενειών τους.

- Εκτός από τη μουσική, ασχολείσαι και με το θέατρο. Πώς είναι η κατάσταση εκεί;

Η κατάσταση στο θέατρο ανέκαθεν υπήρξε δύσκολη λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Ειδικά τώρα, αυτή την περίοδο, τα πράγματα είναι χειρότερα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στήριξη του Θέατρου και γενικά του πολιτισμού στις μέρες μας. Παρόλα αυτά το επίπεδο των θεατρικών παραγωγών παραμένει υψηλό.

- Εν μέσω της πανδημίας κυκλοφόρησες, από την Panik Oxygen, το νέο σου single «Θα ‘Θελα Πολύ», σε σύνθεση Στέφανου Κορκολή και στίχους Ρεβάκκας Ρούση. Μίλησέ μου γι’ αυτό.

Το «Θα ‘Θελα Πολύ» είναι ένα φρέσκο τραγούδι που κινείται σε ρυθμούς swing και σε ατμόσφαιρα late 50’s με μία υπέροχη μελωδία του μοναδικού Στέφανου Κορκολή και με τον σύγχρονο λόγο της γνωστής στιχουργού Ρεβέκκας Ρούσση. Νιώθω πολύ τυχερός που συνεργάζομαι για τρίτη φορά με το δίδυμο Κορκολή - Ρούσση και εύχομαι να αγαπήσει ο κόσμος το τραγούδι μας, όσο κι εμείς.
- Αν και σπούδασες Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο, ασχολήθηκες τελικά με το θέατρο και τη μουσική. Πως προέκυψε αυτή η αλλαγή προσανατολισμού;

Όντως, έχω σπουδάσει, εκτός από μουσική και θέατρο, και κάτι διαφορετικό, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing. Άλλωστε η ζωή δεν είναι μονοσήμαντη. Οι σπουδές κάθε είδους διευρύνουν τους ορίζοντες μας και αντιμετωπίζουμε τη ζωή διαφορετικά. Έκανα δυο πράγματα που επιθυμούσα και μετά επέλεξα συνειδητά τη μουσική για επάγγελμα.

- Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να επικοινωνήσει και να μοιραστεί τη δουλειά του με τον κόσμο; Ή μήπως πλέον όλα είναι πιο εύκολα χάρη στο Ίντερνετ και τα social media;

Τα πράγματα για τους νέους καλλιτέχνες δεν φαίνονται και πολύ θετικά μιας και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Πόσο μάλλον σε αυτό τον χώρο ο οποίος ανέκαθεν μαγνήτιζε πολλούς αλλά χώραγε λίγους, λόγω της λαμπερής του φύσης. Σαφώς και η τεχνολογία βοηθάει στο να φτάσει η δουλειά μας στο κοινό, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά την ζωντανή επαφή. Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι το άλφα και το ωμέγα σε αυτή τη δουλειά όπου συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας του πολιτισμού.

- Πώς επιλέγεις το ρεπερτόριό σου; Θεωρείς ότι κάνεις ένα πιο «δύσκολο» και λιγότερο εμπορικό είδος, τη στιγμή, μάλιστα, που φαίνεται η rap/trap ως κυρίαρχη μουσική τάση παγκοσμίως;

Γενικά μου αρέσει να δοκιμάζω και να δοκιμάζομαι σε διαφορετικά είδη τραγουδιού αν πιστεύω τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου ότι είναι μέσα στις δυνατότητες και τα ακούσματα μου. Εύχομαι να φτιάξω με την πάροδο του χρόνου ένα αξιόλογο ρεπερτόριο με τραγούδια που μου ταιριάζουν, που θα αγαπηθούν από τον κόσμο.

- Κάνοντας μία αποτίμηση της πορείας σου, θα προτιμούσες να είχες ασχοληθεί τελικά με τις επιχειρήσεις;

Κάνοντας μια γενική ανασκόπηση σίγουρα θα άλλαζα κάποιες από τις επιλογές μου. Θα ήθελα καταρχάς να ήμουν πιο ενεργός και δραστήριος καλλιτεχνικά στο ξεκίνημα μου κάνοντας περισσότερες εμφανίσεις. Η μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου μιας και πάντα έβρισκα καταφύγιο σε αυτήν. Το τραγούδι μπήκε στη ζωή μου πολύ νωρίς αν και μεγάλωσα σε μια εποχή χωρίς μουσικά realities.

- Υπήρξαν φορές που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Για να είμαι ειλικρινής το έχω σκεφτεί πολλές φορές, ειδικά μετά από μεγάλες περιόδους αδράνειας. Όμως επειδή η ενασχόληση με τις τέχνες πηγάζει από εσωτερική ανάγκη δεν μπορείς έτσι απλά να τα παρατήσεις. Ξυπνάς την επόμενη μέρα και συνεχίζεις από εκεί που έμεινες ελπίζοντας για το καλύτερο!

- Έχεις συνεργαστεί επί σκηνής και δισκογραφικά με τους Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Κώστα Χατζή και Αντώνη Μιτζέλο… Πως είναι να ενώνεις τις δυνάμεις σου με κάποιους τόσο καταξιωμένους καλλιτέχνες;

Το γεγονός ότι συνεργάστηκα κι εύχομαι να συνεχίσω να συνεργάζομαι με αξιόλογους συνθέτες, εκτός από ευγνωμοσύνη, μου δημιουργεί και την υποχρέωση να δικαιώσω τα κομμάτια τους. Το ξεκίνημα στα «βαθιά νερά» ήταν και είναι για μένα μεγάλο σχολείο μιας και ο χώρος της μουσικής, αν και λαμπερός, χρειάζεται πολλή πειθαρχία, γνώσεις και συνεχή εξέλιξη.

- Συνεργάστηκες και με τον Λάκη Παπαδόπουλο στο ντουέτο «Η Ζωή Είναι Τραμπάλα». Μίλησέ μας γι’ αυτή τη συνεργασία.

Με τον Λάκη Παπαδόπουλο έχουμε γνωριστεί σε μια συναυλία στην πατρίδα μου, συγκεκριμένα στη Λάρνακα, μέσω μιας κοινής φίλης, της Γεωργίας Γεωργίου, την οποία κι ευχαριστώ. Ήταν μια πολύ όμορφη μουσική συνάντηση και μια γλυκιά βραδιά. Ακολούθως, βρεθήκαμε στην Αθήνα, ακούσαμε παρέα αρκετά τραγούδια, δοκιμάσαμε και πειραματιστήκαμε μέχρι και την ηχογράφηση του ντουέτου μας, σε στίχους του Παντελή Αμπαζή. Περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές στο στούντιο, μιας και ο Λάκης πέραν από δάσκαλος είναι ένας πολύ θετικός άνθρωπος που πειραματίζεται διαρκώς στη μουσική του, ψάχνοντας το τέλειο, αλλά παράλληλα λειτουργεί αυθόρμητα και με καλή διάθεση, κάνοντας τη συνεργασία φιλική και ανθρώπινη. Η προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη, για μένα παίζει πρωταρχικό ρόλο, οι επιλογές τους, ο τρόπος που συμπεριφέρονται στους συναδέλφους/συνεργάτες τους και γενικά η στάση ζωής τους.

- Πώς επηρεάζει έναν καλλιτέχνη και, δη, ανερχόμενο όπως εσύ, η κρίση που περνούν οι πωλήσεις φυσικού προϊόντος και την κυριαρχία της ψηφιακής μουσικής;

Η τεχνολογία σίγουρα βοηθάει στο να φτάνει η δουλειά μας στο κοινό, αν και αγαπώ το φυσικό προϊόν, είτε είναι cd, είτε βινύλιο. Αλλιώς αντιλαμβάνεται κανείς έναν δίσκο χειροπιαστό με το βιβλιαράκι του κι αλλιώς είναι να το απολαμβάνεις ψηφιακά. Προσωπικά έκανα ήδη δύο albumsγια να υπάρχει κάπου συγκεντρωμένη αυτή η δουλειά και σίγουρα όχι για τις πωλήσεις που δεν σημειώνονται πια. Ήταν και είναι αν θες ένα portfolio, ένα CV που περιλαμβάνει την δουλειά μου ολοκληρωμένη.

- Ποια είναι η γνώμη σου για τα μουσικά talent shows; Θα έπαιρνες μέρος σε κάποιο;

Τα τηλεοπτικά talent shows πιστεύω ότι είναι σαφώς μια πολύ καλή λύση στις μέρες μας, αλλιώς δεν θα υπήρχε τόση ζήτηση στην ελληνική και διεθνή τηλεόραση. Είναι ένας πιο προσιτός και άμεσος τρόπος να παρουσιάσει κάποιος την δουλεία του, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι θα του εξασφαλίσει μια θέση στον χώρο. Αποτελεί όμως μια σημαντική βοήθεια. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ιδίαν γνώμη μιας και δεν έχω λάβει μέρος σε κάποιο talent show, χωρίς όμως να κατακρίνω κάποιο από αυτά. Δείχνω όμως προτίμηση στο μουσικό πάντα κομμάτι έναντι του lifestyle που συνοδεύει αναπόφευκτα τα παιχνίδια αυτά, η τουλάχιστον κάποια από αυτά.

- Πώς είναι η μέρα σου όταν δεν υπάρχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις;

Κατά την διάρκεια της μέρας θα πάω σε κάποια πρόβα με τους μουσικούς και μέχρι το βράδυ, αφού ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο, θα κάνουμε και πρόβα τις βραδινές ώρες πάντα. Γενικά ως σινεφιλ βλέπω πολλές ταινίες, διαφόρων ειδών και γενικά μου αρέσει να περνάω τον χρόνο μου με καλούς φίλους. Αγαπώ τα ταξίδια, κυρίως σε ευρωπαϊκές πόλεις, να γνωρίζω κόσμο, να μαθαίνω την γλώσσα τους μιας και έχω έφεση στις γλώσσες, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους.

- Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από σήμερα, σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο;

Πρωτίστως εύχομαι να είμαι υγιής και να συνεχίσω να υπάρχω στον χώρο κάνοντας αυτό που αγαπώ. Εύχομαι επίσης σε βάθος χρόνου να καταφέρω να χτίσω ένα σοβαρό και αξιόλογο ρεπερτόριο μιας και αυτό είναι, θεωρώ, το πιο σημαντικό κομμάτι στη δουλειά μας. Εύχομαι σύντομα να αλλάξει αυτή η κατάσταση στον τόπο μας και να έρθουν καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο, καθώς και να έχουν όλοι επιμονή και υπομονή στους στόχους τους! Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Καλό καλοκαίρι να έχουμε...

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top