Μικρούτσικος: Η συγκλονιστική ιστορία της «Ρόζας» που κανείς δε γνώριζε

Ήταν 20 χρόνια ξεχασμένη σε ένα συρτάρι!

Δείτε στο βίντεο ποιους άλλους διάσημους Έλληνες αποχαιρετίσαμε το 2019

Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες των ημερών μας, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Το έργο του και η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι και την ελληνική μουσική σκηνή με μουσικές και κομμάτια -αριστουργήματα, θα ακούγονται για πολλές γενιές και χρόνια αργότερα.

Θάνος Μικρούτσικος: «Καρκίνε, τα έβαλες με τον λάθος άνθρωπο»

Αυτούς τους διάσημους Έλληνες αποχαιρετήσαμε τη χρονιά που φεύγει

Η «Ρόζα», μία από τις πιο γνωστές επιτυχίες του, την οποία ερμήνευσε καταπληκτικά ο Δημήτρης Μητροπάνος και όλοι μας την έχουμε τραγουδήσει, χορέψει και αγαπήσει, έχει μία μεγάλη ιστορία που λίγοι γνωρίζουν.

Το αγαπημένο αυτό τραγούδι, ήταν κρυμμένο και ξεχασμένο για χρόνια μέσα σε ένα συρτάρι. Η «Ρόζα» συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα», που κυκλοφόρησε το 1996.

Είκοσι χρόνια πριν από την κυκλοφορία του γνωστού -πλέον- τραγουδιού, το 1976, ο ποιητής Άλκης Αλκαίος είχε στείλει το ποίημά του «Η Ρόζα», στον Θάνο Μικρούτσικο για να το μελοποιήσει, όπως αναφέρεται στη «Μηχανή του Χρόνου».

Ο γνωστός συνθέτης έμενε τότε σε πολυκατοικία στην Αθήνα. Η έμπνευση δεν άργησε να του έρθει, αλλά λόγω της περασμένης ώρας, και για να μην ενοχλήσει τους γείτονες, πάτησε τη σουρντίνα του πιάνου (εξάρτημα που προσαρμόζεται στα έγχορδα όργανα για να «πνίγει» τον ήχο) και ξεκίνησε να ηχογραφεί το τραγούδι. 

Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης δεν ήταν όπως το περίμενε. Έτσι η Ρόζα, κατά το «δειγματισμό» τραγουδιών από τον Μικρούτσικο σε διάφορους καλλιτέχνες, περνούσε μονίμως στα… αζήτητα!

Μεταξύ άλλων, ο Θάνος Μικρούτσικος είχε παίξει τη «Ρόζα» και στη Χαρούλα Αλεξίου, αλλά εξαιτίας της κακής ποιότητας του ήχου, η ερμηνεύτρια το προσπέρασε. Έτσι, τα χρόνια περνούσαν και η «Ρόζα» έμενε ξεχασμένη σε ένα συρτάρι.

 

Η «Ρόζα» και ο Δημήτρης Μητροπάνος

Μόλις είχε λήξει η υπουργική θητεία του Θάνου Μικρούτσικου στο υπουργείο Πολιτισμού με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και ο γνωστός συνθέτης αναζητούσε ερμηνευτή για τον νέο του δίσκο. Η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια μιας τιμητικής γιορτής, που είχε οργανώσει η εταιρία για την επιστροφή του συνθέτη. Την εποχή εκείνη, στην εταιρία εργαζόταν ο μουσικός παραγωγός Ηλίας Μπενέτος, ο οποίος ήταν και το πρόσωπο – κλειδί για την ξεχασμένη «Ρόζα». Ο έμπειρος παραγωγός άκουσε το τραγούδι και αμέσως του κέντρισε το ενδιαφέρον.

Ο Μικρούτσικος είχε πειστεί πια ότι η «Ρόζα» δεν άρεσε σε κανέναν, όταν ο Μπενέτος του άρπαξε με δύναμη το χέρι και του είπε: «Αυτό είναι!» Ο Μητροπάνος συμφώνησε! Και κάπως έτσι, έφτασε στα αυτιά μας η μεγάλη επιτυχία!


Μητροπάνος και Μικρούτσικος τραγουδούν αγκαλιασμένοι/ NDP Photo Agency
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top