Κάννες: Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους στον Βασίλη Κεκάτο

Ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που αποκτά αυτό το βραβείο

Τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους απέσπασε ο Βασίλης Κεκάτος για την ταινία του «Η Απόσταση Αναμεσα στον Ουρανό κι Εμάς».

Ο Έλληνας που διεκδικεί Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών!

«Είναι μια μικρή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο άντρες, η οποία μιλάει για την τρυφερότητα και την ανάγκη για επικοινωνία που έχουν οι ομοφυλόφιλοι», είχε δηλώσει στο Star.gr ο ταλαντούχος Βασίλης Κεκάτος.

Ο Κεφαλονίτης σκηνοθέτης έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας που αποκτά το βραβείο. Φανερά συγκινημένος, δήλωσε πως «η καρδιά του θα σταματήσει» ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της ταινίας, αφιερώνοντας τον «Χρυσό Φοίνικα» στην οικογένεια και τους φίλους του.

 

Η ταινία με τίτλο «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς» αφορά δύο άγνωστους νεαρούς άντρες οι οποίοι συναντιούνται αργά τη νύχτα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

Η ταινία του Κεκάτου έφτασε στην Κρουαζέτ αφού επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.240 ταινίες από όλο των κόσμο.

Ο Βασίλης Κεκάτος. AP Photo/Petros Giannakouris

Λίγο νωρίτερα, ο Βασίλης Κεκάτος είχε κερδίσει και το Queer Palm καλύτερης ταινίας μικρού μήκους ταινίας για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς». Όπως εξήγησε η επιτροπή, το βραβείο δόθηκε στο φιλμ «για την ευαίσθητή του προσέγγιση στην επιθυμία, τις συναρπαστικές ερμηνείες και την ικανότητα στη σκηνοθεσία».  

Το οικογενειακό δράμα «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, που παρουσιάζει τη βία των κοινωνικών ανισοτήτων, ήταν αυτό που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του 72ου Φεστιβάλ των Καννών.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, ανέκαθεν με ενέπνεε το γαλλικό σινεμά. Ευχαριστώ τους Ανρί-Ζορζ Κλουζό και Κλοντ Σαμπρόλ», είπε ο Μπονγκ παραλαμβάνοντας το βραβείο του. Είναι ο πρώτος σκηνοθέτης από τη Νότια Κορέα που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα.

Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP

Πρόκειται για μια ταινία μυστηρίου, που έχει ως θέμα έναν άνδρα και την οικογένειά του, στην οποία όλοι είναι άνεργοι και αρχίζουν να έχουν εμμονή με μια άλλη οικογένεια. Μετά από μια σειρά βίαιων συμβάντων, ο ήρωας προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία «Atlantique» της Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιόπ, που αφηγείται μια ιστορία για τους μετανάστες και τη νεολαία στο Ντακάρ. «Είναι κάπως τρελό αυτό που κάνατε», ήταν η πρώτη αντίδραση της σκηνοθέτιδας, η ταινία της οποίας βασίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 2009. Το «Atlantique» είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους.

Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP

Οι αδελφοί Νταρντέν, μέλη ενός πολύ στενού «club» σκηνοθετών που έχουν τιμηθεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών κέρδισαν το βραβείο σκηνοθεσίας για τον «Νεαρό Αχμέντ», τη νέα τους ταινία για έναν έφηβο που ριζοσπαστικοποιείται.

«Ευχαριστούμε την επιτροπή για τη βράβευση αυτής της ταινίας, την οποία θέλαμε να παρουσιάσουμε ως ωδή στη ζωή», είπε ο Λικ Νταρντέν παραλαμβάνοντας το βραβείο μαζί με τον αδελφό του, Ζαν-Πιέρ, κάνοντας λόγο για «δύσκολές σκοτεινές εποχές, όπου οι λαϊκισμοί εντείνονται». «Θέλαμε να σκηνοθετήσουμε μια έκκληση για τη ζωή, για τη διαφορετικότητα, κάτι που εξάλλου είναι η αποστολή, η κλήση του κινηματογράφου», υπογράμμισε.

 Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP

Στην ταινία τους, οι δύο σκηνοθέτες παρακολουθούν την πορεία ενός 13χρονου αγοριού στο Βέλγιο, του μουσουλμάνου Αχμέντ που, γοητευμένος από το παράδειγμα ενός εξάδελφού του που σκοτώθηκε στον τζιχάντ, και υπό την επιρροή ενός ιμάμη, οδηγείται στη ριζοσπαστικοποίηση.

Η Γαλλίδα δημιουργός Σελίν Σιαμά, κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Portrait de la jeune fille en feu», μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νεαρών γυναικών τον 18ο αιώνα. 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η Σιαμά έπλεξε το εγκώμιο των δύο πρωταγωνιστριών της, Αντέλ Ενέλ και Νοεμί Μερλάν, οι οποίες ήταν παρούσες στην αίθουσα και δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους.

Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP

Το «Portrait de la jeune fille en feu» είναι η τέταρτη ταινία της Σιαμά, αλλά η πρώτη που διαγωνίστηκε στις Κάννες.

Με τα βραβεία ερμηνείας τιμήθηκαν ο Αντόνιο Μπαντέρας, για την ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και η ανερχόμενη Έμιλι Μπίτσαμ για την ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ.

Φωτογραφία: Vianney Le Caer/Invision/AP

H Έμιλι Μπίτσαμ. Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris

Αναλυτικά τα βραβεία έχουν ως εξής:

Χρυσος Φοίνικας: Μπονγκ Τζουν-Χο για την ταινία «Parasite»

Μεγάλο Βραβείο: Ματί Ντιόπ για το «Atlantique»

Βραβείο της Επιτροπής: «Les Miserables»  του Λατζ Λι και «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες (εξ ημισείας)

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν για την ταινία «Ο νεαρός Αχμέντ»

Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για τον ρόλο του στην ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Καλύτερη Ηθοποιός: Έμιλι Μπίτσαμ για τον ρόλο της στην ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ

Βραβείο Σεναρίου: Σελίν Σιαμά για την ταινία «Portrait de la jeune fille en feu»

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση αναμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

Ειδική Μνεια: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν

Χρυσή Κάμερα: Σεζάρ Ντίας για το «Nuestras Madres»

Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top