Το σχέδιο για προσφυγικό: Κλείνει η Μόρια – Πέντε κλειστά κέντρα σε νησιά

Παρατείνεται έως το τέλος του 2020 ο μειωμένος ΦΠΑ

Το εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό παρουσίασαν ο υπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο των ανοικτών δομών σε Μόρια και Βαθύ και τη δημιουργία πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τη μεταφορά 20.000 μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα.

Σχέδιο 91 ημερών για το προσφυγικό

«Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή», είπε ο υφυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Στεφανής, η κυβέρνηση θέλει να μεταφερθούν 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και άλλοι 15.000 σε νέες και υπάρχουσες δομές έως τις αρχές του 2020.

Οι πέντε δράσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

1. Ειδική δράση για τα ασυνόδευτα παιδιά καθώς καθορίζεται εθνικός συντονιστής σε συνεργασία με το υπ. εργασίας και το υπ. Προστασίας του Πολίτη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα από πρωθυπουργό

2. Καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για τις ΜΚΟ με πρόβλεψη παραμονής στη χώρα μόνο όσων πληρούν τις προυποθέσεις.

3. Όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου με την ψήφιση του νέου νόμου προβλέπεται επιτάχυνση των διαδικασιών και είτε θα χορηγείται άσυλο είτε θα επιστρέφονται οι αιτούντες στις χώρες προέλευσης

4. Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο.

Συγκεκριμένα, στη Λέσβο κλείνει σταδιακά η Μόρια και θα δημιουργηθει νέα δομή η οποία θα λειτουργήσει ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο ταυτοποίησης με χωρητικότητα 5.000+

- Στη Χίο κλείνει η υπαρχουσα δομή και δημιουργείται νέο κέντρο χωρητικότητας 5000+

- Στη Σάμο κλείνει η δομή και η υπό κατασκευή δομή θα έχει χωρητικότητα 5000+

- Στην Κω η υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή και θα χωράει 2000+

- Στη Λέρο υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή και θα έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων

5. Στεγανοποίηση διόδων με τη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, καθώς έχει προγραμματιστεί η ενίσχυση με συνοριοφυλάκες σε Έβρο και Νησιά.

Όπως είπε ο κ. Στεφανής, έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη 1.200 συνοριοφυλάκων.

Παράλληλα, ο κ. Στεφανής πρόσθεσε πως με προσωπική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λιμενικό Σώμα, τα οποία θα παραδοθούν στους επόμενους μήνες.

Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ανταποδοτικά μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως είπε, κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top