Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα είδος λαδιού που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα φέρεται να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Ο λόγος για το σπορέλαιο, το οποίο περιέχει ένα λίπος, το οποίο προκαλεί τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.
Η Weill Cornell Medicine σε πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι το λινελαϊκό οξύ -ένα λίπος που βρίσκεται στα σπορέλαια, τα φυτικά έλαια και τα έλαια ξηρών καρπών- συνδέεται άμεσα με αυτού του είδους καρκίνου.
Πώς συνδέεται το λινολεϊκό οξύ με τον επιθετικό καρκίνο του μαστού
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η συνεχής χρήση λινολεϊκού οξέος στο μαγείρεμα, καθώς θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο να αναπτύξουν τον πιο επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού: τον τριπλά αρνητικό. Και, δυστυχώς, αυτή η μορφή εξαπλώνεται ταχύτερα και απαιτεί ένα πιο επιθετικό σχέδιο θεραπείας - το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας, χειρουργικής επέμβασης και μερικές φορές ακτινοθεραπείας.
Σε αυτό το είδος καρκίνου το ποσοστό επιβίωσης είναι επίσης χαμηλότερο - στο 77%, σε σύγκριση με τον «κανονικό» καρκίνο του μαστού, που κυμαίνεται περίπου στο 90%.
Όπως ανέφερε ο συγγραφέας και ερευνητής του καρκίνου στο Weill Cornell Medicine: «Γνωρίζουμε πλέον ότι λινολεϊκό οξύ τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο».
Οι ειδικοί συνιστούν: Μέτρο και επιλεκτικότητα στο λάδι μαγειρέματος
Οι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη έρευνα είναι αρκετά αισιόδοξοι, καθώς πιστέυουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα: «Ρίχνει φως στο πώς να καθορίσουμε ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις».
Ενώ οι ειδικοί δε συνιστούν την αποφυγή των σπορέλαιων, αλλά: «Προτείνουν μέτρο και επιλεκτικότητα, ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου».
Τέλος, ο κύριος ερευνητής του Weill Cornell Medicine, ανέφερε ότι το κλειδί για την υγεία μας είναι: «Μια ισορροπημένη, ολόπλευρη διατροφή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης του καρκίνου και μια στρατηγική που μπορεί ο καθένας να υιοθετήσει».
Ενώ τέλος, ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα σπορέλαια είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και χαμηλότερη σε ωμέγα-3: «Το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στις αναλογίες των δύο λιπαρών που προσλαμβάνουμε», δήλωσε στην εφημερίδα The Post η Στέφανι Σκιφ, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Νοσοκομείο Northwell Huntington. Ενώ η ίδια επεσήμανε ότι: «Τείνουμε να παίρνουμε μια αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 μεγαλύτερη από την υγιή, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με φλεγμονές στο σώμα».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.