Το λάδι που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και συνδέεται με επιθετικό καρκίνο

Μελέτη έδειξε ότι ένα λίπος σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού

Η αύξηση της παραγωγής λαδιού σε όλη τη Μεσόγειο οδηγεί σε αποκλιμάκωση τιμής / βίντεο ΕΡΤ

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα είδος λαδιού που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα φέρεται να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Ο λόγος για το σπορέλαιο, το οποίο περιέχει ένα λίπος, το οποίο προκαλεί τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Η ηθοποιός που νίκησε τον καρκίνο του μαστού δύο φορές

Η Weill Cornell Medicine σε πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι το λινελαϊκό οξύ -ένα λίπος που βρίσκεται στα σπορέλαια, τα φυτικά έλαια και τα έλαια ξηρών καρπών- συνδέεται άμεσα με αυτού του είδους καρκίνου.

Το λάδι που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και συνδέεται με επιθετικό καρκίνο

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα είδος λαδιού φέρεται να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Ο λόγος για το σπορέλαιο. Τι λένε οι ειδικοί / Φωτογραφία: Unsplash.com

Πώς συνδέεται το λινολεϊκό οξύ με τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η συνεχής χρήση λινολεϊκού οξέος στο μαγείρεμα, καθώς θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο να αναπτύξουν τον πιο επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού: τον τριπλά αρνητικό. Και, δυστυχώς, αυτή η μορφή εξαπλώνεται ταχύτερα και απαιτεί ένα πιο επιθετικό σχέδιο θεραπείας - το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας, χειρουργικής επέμβασης και μερικές φορές ακτινοθεραπείας.

Σε αυτό το είδος καρκίνου το ποσοστό επιβίωσης είναι επίσης χαμηλότερο - στο 77%, σε σύγκριση με τον «κανονικό» καρκίνο του μαστού, που κυμαίνεται περίπου στο 90%.

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας και ερευνητής του καρκίνου στο Weill Cornell Medicine: «Γνωρίζουμε πλέον ότι λινολεϊκό οξύ τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο».

Πώς συνδέεται ο καρκίνος του μαστού με τα αντισυλληπτικά

Το λάδι που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και συνδέεται με επιθετικό καρκίνο

Οι ειδικοί δε συνιστούν την αποφυγή των σπορέλαιων, αλλά: «Προτείνουν μέτρο και επιλεκτικότητα, ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου»  / Φωτογραφία: Unsplash.com

Οι ειδικοί συνιστούν: Μέτρο και επιλεκτικότητα στο λάδι μαγειρέματος

Οι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη έρευνα είναι αρκετά αισιόδοξοι, καθώς πιστέυουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα: «Ρίχνει φως στο πώς να καθορίσουμε ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις».

Ενώ οι ειδικοί δε συνιστούν την αποφυγή των σπορέλαιων, αλλά: «Προτείνουν μέτρο και επιλεκτικότητα, ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου».

Τέλος, ο κύριος ερευνητής του  Weill Cornell Medicine, ανέφερε ότι το κλειδί για την υγεία μας είναι: «Μια ισορροπημένη, ολόπλευρη διατροφή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης του καρκίνου και μια στρατηγική που μπορεί ο καθένας να υιοθετήσει».

Ενώ τέλος, ανέφερε ότι το πρόβλημα με τα σπορέλαια είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και χαμηλότερη σε ωμέγα-3: «Το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στις αναλογίες των δύο λιπαρών που προσλαμβάνουμε», δήλωσε στην εφημερίδα The Post η Στέφανι Σκιφ, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Νοσοκομείο Northwell Huntington. Ενώ η ίδια επεσήμανε ότι: «Τείνουμε να παίρνουμε μια αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 μεγαλύτερη από την υγιή, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με φλεγμονές στο σώμα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top