Η Μαρία Κάλλας και το μυστήριο του θανάτου της

Τελικά αυτοκτόνησε επειδή χώρισε με τον Αριστοτέλη Ωνάση;

Ήταν σαν σήμερα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, όταν η μεγάλη Ελληνίδα ντίβα Mαρία Κάλλας, άφησε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι.

Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε, όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ωνάσης-Κάλλας: Η εγκυμοσύνη της ντίβας της όπερας και το ερωτικό τρίγωνο

H Mαρία Κάλλας /AP

H Mαρία Κάλλας /AP

Καρδιακή ανακοπή η επίσημη αιτία θανάτου

Σύμφωνα με την επίσημη ιατρική έκθεση, ο θάνατος της Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 οφειλόταν σε καρδιακή ανακοπή. Βέβαια, έντονες ήταν οι φήμες της εποχής που έκαναν λόγο για αυτοκτονία...

Μυστήριο με τον θάνατο της Κάλλας

Τo 2010, νέο φως στο μυστήριο που περιβάλλει τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας έρχεται να ρίξει ιταλική έρευνα, η οποία ανατρέπει τις φήμες της εποχής ότι η δημοφιλής σοπράνο πέθανε από υψηλή δόση βαρβιτουρικών, επειδή της στοίχισε o επώδυνος χωρισμός από τον Αριστοτέλη Ωνάση.

«Ο Ωνάσης είχε ναρκώσει τη Μαρία Κάλλας για σεξουαλικούς λόγους»

H Mαρία Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση/AP

H Mαρία Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση / Φωτογραφία AP

Έπασχε από εκφυλιστική νόσο;

Σύμφωνα με τους Ιταλούς φωνίατρους Φράνκο Φούσι και Νίκο Παολίλο, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, η τραγουδίστρια υπέφερε από δερματομυοσίτιδα, μία εκφυλιστική νόσο που φθείρει τους μυς και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του λάρυγγα. Έτσι, μοιάζει να εξηγείται και η συνεχής παρακμή του μεγαλείου της φωνής της, που είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Πέντε διάσημοι Έλληνες που επέλεξαν να αποτεφρωθούν, αντί να ταφούν

Αφετηρία για τις ιταλικές έρευνες αποτέλεσαν οι ηχογραφήσεις της διάσημης σοπράνο, τόσο από το στούντιο όσο και από ζωντανές εμφανίσεις της. Με τη μέθοδο της φασματογραφικής ανάλυσης, οι επιστήμονες εξέτασαν τις ηχογραφήσεις ίδιων κομματιών από διαφορετικές χρονικές περιόδους και διαπίστωσαν τις αλλοιώσεις στη φωνή της καλλιτέχνιδας, η οποία έφτασε τα τέλη της δεκαετίας του ’70 να γίνει μέτζο σοπράνο.

Η Μαρία Κάλλας/AP

Η Μαρία Κάλλας / Φωτογραφία AP

Οι δύο φωνίατροι ανέλυσαν, επίσης, και τα τελευταία βίντεο της Κάλλας, στα οποία ήταν εμφανής και η μυϊκή χαλάρωση που είχε υποστεί, αφού ο θώρακάς της δεν διατεινόταν κατά τη διάρκεια των αναπνοών. Η μελέτη αυτή έρχεται να ρίξει νέο και πιθανότατα καθοριστικό φως στη διάγνωση της δερματομυοσίτιδας, που είχε σχηματίσει ο ιατρός Μάριο Τζακοβάτσο, ο οποίος είχε επισκεφτεί την τραγουδίστρια το 1975, αλλά είχε κρατήσει κρυφή τη διάγνωσή του μέχρι το 2002.

Όπως εξηγούν οι δύο Ιταλοί επιστήμονες, η θεραπεία για τη δερματομυοσίτιδα βασίζεται σε κορτιζονούχα και ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα, τα οποία είναι πιθανό να επιφέρουν σταδιακά καρδιακή ανεπάρκεια. Επομένως, ο Φούσι και ο Παολίλο συμφωνούν με την επίσημη ιατρική έκθεση, μόνο που διευκρινίζουν ότι η ανακοπή δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα της εκφυλιστικής μυασθένειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top