«Ζωγράφισε Ένα Πουλί»: Μια ημέρα αφιερωμένη στην ψυχή ενός μικρού κοριτσιού

Η Ντόρι Κούπερ μπόρεσε να “διδάξει” αυτό που σήμερα ορίζει το art therapy

Ντόρι Κούπερ Ζωγράφισε Ένα Πουλί

Η 8η Απριλίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός μικρού κοριτσιού, της Ντόρι Κούπερ (1936-1946).… Πρόκειται για μικρή Αγγλίδα η οποία με τον θάνατό της, κατάφερε να δώσει παγκόσμιο χαρακτήρα σε μια ιδέα που εμπνεύστηκε η ίδια. Η μικρή Κούπερ εν αγνοία της, το 1943 μπόρεσε να “διδάξει” αυτό που σήμερα ορίζει το art therapy: τη δύναμη που έχει μια ζωγραφιά στην ψυχή ενός ασθενή.

Ας διαβάσουμε όμως την ενδιαφέρουσα ιστορία της 7χρονης

Το 1943 η Ντόρι επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον θείο της, που ήταν τραυματίας πολέμου. Σε μια προσπάθεια να του ανεβάσει το ηθικό, του ζήτησε να της σχεδιάσει ένα πουλί. Αν και αρχικά ο θείος της ήταν απρόθυμος, αποφάσισε τελικά να κάνει το χατίρι της ανιψιάς του και σχεδίασε έναν κοκκινολαίμη, που τριγύριζε στο πρεβάζι του παραθύρου του.

Μόλις είδε το σχέδιο, η Ντόρι ξέσπασε σε γέλια από την εικαστική αδεξιότητα του θείου της, αλλά αποφάσισε να το κρεμάσει στον τοίχο του δωματίου της. 

Το ηθικό του τραυματισμένου άνδρα ανέβηκε κατακόρυφα. Η ιδέα άρεσε και σε άλλους νοσηλευόμενους και σύντομα οι τοίχοι του νοσοκομείου γέμισαν με σκίτσα πουλιών.

Τρία χρόνια αργότερα, η νεαρή κοπέλα έχασε τη ζωή της, όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Οι παλιοί της φίλοι στο νοσοκομείο (γιατροί, νοσοκόμες και νοσηλευόμενοι) δεν την ξέχασαν και κατά τη διάρκεια της κηδείας της το φέρετρό της ήταν γεμάτο από ζωγραφιές πουλιών.

Έτσι αποφάσισαν κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων της, να σκιτσάρουν ένα πουλί και να το αφιερώνουν στη μνήμη της . 
Με τη διάδοση του Ίντερνετ, η εκδήλωση αυτή απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέτουν το σχέδιό τους στον ιστότοπο www.dabday.com.

Η ιδέα που είχε η Ντόρι Κούπερ στην ηλικία των επτά ετών, είναι γνωστή σήμερα ως “θεραπεία τέχνης” και λειτουργεί ευεργετικά στην ανθρώπινη ψυχολογία κυρίως όταν κάποιος είναι ψυχικά ή σωματικά ασθενής. Το γνωστό “art therapy” σκοπό έχει να θεραπεύσει μέσω της τέχνης. Είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί τη δημιουργική διαδικασία μέσω της τέχνης για να βελτιώσει την φυσική κατάσταση ενός ατόμου καθώς και την ψυχική και συναισθηματική του ευεξία.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top