Σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη με τον νέο δικαστικό χάρτη

Κατάργηση των ειρηνοδικείων και συγχώνευση με τα πρωτοδικεία

Σαρωτικές αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας επιδιώκει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς θα συνενωθούν τα πρωτοδικεία με τα ειρηνοδικεία.

Στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, ο δικαστικός συντάκτης Κωνσταντίνος Γεώργιζας ανέλυσε τις αλλαγές.

Νέος Ποινικός Κώδικας: Στη φυλακή οι «μικρομεσαίοι» εγκληματίες

Νέος δικαστικός χάρτης: Αύξηση δικαστών και επιτάχυνση απονομής 

Ο νέος δικαστικός χάρτης, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των δικαστών. Περισσότεροι από 2.000 δικαστές θα αναλαμβάνουν τις υποθέσεις του πρώτου βαθμού με αποτέλεσμα να έχουμε πιο γρήγορη έκδοση πρωτόδικων αποφάσεων και ο χρόνος έκδοσης τελεσίδικης απόφασης να μειωθεί από τα 4 χρόνια που είναι σήμερα στα δυομιση χρόνια. Πάντως στην Ευρωπαϊκή Ένωση το διάστημα για να βγει μια δικαστική απόφαση είναι περίπου ενάμισης χρόνος.

Κατάργηση ειρηνοδικείων και συγχωνεύσεις πρωτοδικείων  

Με το νομοσχέδιο τα ειρηνοδικεία καταργούνται και συγχωνεύονται στα πρωτοδικεία. Θα έχουμε 56 κεντρικά πρωτοδικεία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, τα οποία θα έχουν 7 παράλληλες έδρες σε μεγάλες πόλεις όπως το Αίγιο, η Αμαλιάδα, η Θήβα, το Μεσολόγγι.

Ταυτόχρονα θα λειτουργούν 48 περιφερειακά πρωτοδικεία. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε νησιά και σύνορα για εθνικούς λόγους. Οι αλλαγές επιδιώκεται να ισχύσουν από το νέο δικαστικό έτος τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Οι αλλαγές συνοπτικά 

Ενοποίηση Ειρηνοδικείων - Πρωτοδικείων

Οι στόχοι:

Οι στόχοι των αλλαγών στον δικαστικό χάρτη της χώρας

Οι στόχοι των αλλαγών στον δικαστικό χάρτη της χώρας 

-Διπλασιάζονται οι δικαστές (πάνω από 2.000)
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top