Προσωπικός γιατρός: Οι ποινές για όσους δεν εγγραφούν εντός διορίας

Θα πληρώνουν ακριβότερα κατά 10% τα φάρμακα και τις εξετάσεις

Διορία λίγων μηνών έχουν οι ασφαλισμένοι για να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό, διαφορετικά θα πληρώνουν ακριβότερα τις εξετάσεις και τα φάρμακα, που τους συνταγογραφούνται.

Όσοι πολίτες εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 01-01-2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Προσωπικός γιατρός: Ακριβότερα 10% τα φάρμακα για όσους δεν εγγραφούν

Αντίθετα, όσοι δεν ενταχθούν στο σύστημα, από την 1η Οκτωβρίου θα πληρώνουν έξτρα 10% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Το ποσοστό αυτό θα γίνει 20% από την 1η Ιανουαρίου 2023, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος για τους ασφαλισμένους.

Οι αποζημιώσεις για τους γιατρούς

Η νέα μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δίνει ελκυστικές αμοιβές στους γιατρούς, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού.

Προσωπικός γιατρός: Ποιον μπορείτε να διαλέξετε

Σύμφωνα με όσα ορίζει η υπουργική απόφαση, ιατροί κλάδου ΕΣΥ και ιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας):

Επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι 1.500 άτομα και για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα, αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως:

Από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ. Από 50-69 ετών, στα 23 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 25 ευρώ.

Η πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση για πληθυσμό εγγεγραμμένων από 1.501 έως 2.000 άτομα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα με το ετήσιο ποσό αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τα παραπάνω, αναγόμενο και καταβαλλόμενο σε μηνιαία βάση.

Προσωπικός Γιατρός: 11+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

Συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί

Για εγγεγραμμένους πολίτες έως 2.000 άτομα, αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως: Από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ. Από 50- 69 ετών, στα 30 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 45 ευρώ.

Η μηνιαία αποζημίωση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα με το ετήσιο ποσό αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με τα παραπάνω, αναγόμενο και καταβαλλόμενο σε μηνιαία βάση.

Ποινές για όσους πολίτες δεν επιλέξουν οικογενειακό γιατρό

Για τους ιατρούς κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, θα προσδιοριστεί το ύψος και ο τρόπος αποζημίωσής τους με νέα απόφαση.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ για τον προσωπικό γιατρό 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top