Μέσω ΚΕΠ η αίτηση για επίδομα μητρότητας και λοχείας

Ηλεκτρονικά η διαδικασία ακόμη και με τηλεδιάσκεψη

Μητέρα παιδί

Να υποβάλλουν την αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας ή λοχίας και μέσω των ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) με ηλεκτρονική αίτηση θα έχουν οι δικαιούχες γυναίκες.

Οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία είτε διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.

«Με ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης χορήγησης επιδόματος μητρότητας & λοχείας μέσω ΚΕΠ. Στο εξής οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη. Με σχέδιο διευκολύνουμε την καθημερινότητα όλων», έγραψε στο twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή χορήγησης επιδόματος μητρότητας υπήρχε μόνο μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα μητρότητας και ποιες γυναίκες το δικαιούνται

Για την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας στην ασφαλισμένη μισθωτή του e-ΕΦΚΑ, είναι η ασφαλισμένη να έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας κατά τα δύο τελευταία έτη τα προηγούμενα της πιθανής ή της πραγματικής ημέρας τοκετού και να μην εργάζονται κατά το χρόνο της επιδότησης.

Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται για 119 ημέρες (περιλαμβάνονται και οι αργίες), από τις οποίες, 56 ημέρες αντιστοιχούν στο διάστημα κυοφορίας και 63 στο διάστημα της λοχείας. Το ποσό υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των τριάντα (30) τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου.

Στο τέλος της λοχείας, καταβάλλεται και από τον ΟΑΕΔ ένα συμπληρωματικό ποσό, ούτως ώστε, για το διάστημα των 119 ημερών η εργαζόμενη μητέρα να συμπληρώσει το σύνολο των αποδοχών της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top