Γονική άδεια στο Δημόσιο: Πόση είναι και πώς πληρώνεται

Χορηγείται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα 8 έτη

Παιδί γονιός

Μέχρι να συμπληρώσει το παιδί την ηλικία των 8 ετών χορηγείται η γονική άδεια στο Δημόσιο, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο.

Η γονική άδεια είναι τεσσάρων μηνών και δίνεται για κάθε παιδί ξεχωριστά ενώ μπορεί να ληφθεί είτε τμηματικά είτε συνεχόμενα.

Το ύψος των επιδομάτων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο στα 780 ευρώ το μήνα, που θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ για τους δύο πρωτους μήνες. Για τους άλλους δύο μήνες δεν χορηγεται αποζημίωση και η άδεια είναι ανευ αποδοχών.

Νέο επίδομα γονικής αδείας: Ποιοι το δικαιούνται, πώς κάνετε αίτηση

Η γονική άδεια ανατροφής αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης, είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη και χορηγείται εγγράφως για περίοδο τεσσάρων (4) μηνών.

Οι γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων τέκνων δικαιούνται να λάβουν την άδεια για κάθε παιδί ξεχωριστά, τμηματικά ή και συνεχόμενα, και δικαιούνται να λάβουν το επίδομα των 780 ευρώ του ΟΑΕΔ για δύο μήνες επιπλέον, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί.

Οι μονογονείς, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου από τον άλλο γονέα, δικαιούνται όλες τις προαναφερόμενες διευκολύνσεις . Ενω αν ε΄χουν έως δύο παιδιά μπορούν να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας έως πέντε έτη.

Επίσης, οι υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα, δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top