Δένδιας: Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες

«Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά της»

Δένδιας - Κασουλίδης

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει καθαρά στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και σε διεθνή φόρα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, στην πρώτη του Ιωάννη Κασουλίδη διμερή επίσκεψη στο εξωτερικό, ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς τις προκλητικές ενέργειές της παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε πως ένα από τα πιο πρόσφατα δείγματα γραφής ήταν η εκ νέου παρενόχληση ερευνητικού σκάφους που εκτελούσε νόμιμες έρευνες.

«Οι ενέργειες αυτές δυστυχώς συνδυάζονται με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, η οποία στρέφεται και κατά συγκεκριμένων προσώπων, ρητορική, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών» σημείωσε.

Παναγιώτοπουλος για Rafale: Πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ μας

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας «για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια με την Τουρκία, με βασική προϋπόθεση πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Αναφερόμενος στην άφιξη των πρώτων γαλλικών αεροσκαφών Rafale στη χώρα μας, την οποία παρακολούθησε από το μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη σημερινή «ημέρα ιδιαίτερης σημασίας» για την Ελλάδα και επισήμανε:

«Αυτά τα εξαιρετικά σύγχρονα αεροσκάφη θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία και άμυνα του ελληνισμού. Παράλληλα, σηματοδοτούν τους ισχυρούς δεσμούς, αλλά και την στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Γαλλία».

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εγώ προσωπικά, συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξη μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι απολύτως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Ανακοίνωσε αφορολόγητο στα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα ο Μητσοτάκης

Σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στη μεγάλη γκάμα θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο της Ένωσης και στις κοινές προκλήσεις, όπως τη Διάσκεψη για μέλλον της Ευρώπης και το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

«Κοινός μας στόχος μας είναι επίσης να εμπεδώσουμε και ει δυνατόν να ενισχύσουμε τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Η συνεργασία μας με άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχει επεκταθεί και καλύπτει πλέον ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην συνεργασία 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, τη χαρακτήρισε «ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή, δεδομένου ότι συμμετέχει ο στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ».

Όπως επισήμανε άλλωστε, τα πολυμερή σχήματα ξεκίνησαν με την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όμως έχουν εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο λειτουργίας στρατηγικών σχέσεων, καλύπτοντας την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και βεβαίως τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών έγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων για την ευρύτερη περιοχή, για τη Μέση Ανατολή, αλλά και τα Βαλκάνια. Άλλωστε ο κ. Δένδιας θα μεταβεί την Παρασκευή στην Κροατία ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στο Βελιγράδι στις 28 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τον Κόλπο, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στο στρατηγικό της σύμμαχο στην περιοχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο την επίθεση εναντίον τους.

Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών εντός του ΟΗΕ, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει υποβάλει την υποψηφιότητά της για μια θέση στο Συμβούλιο για την περίοδο 2025-26 και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση.

Σκοπός της Ελλάδας, όπως ανέφερε είναι η προώθηση μιας θετικής ατζέντας για τις κοινές προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

«Γνώμονας στην προσπάθεια αυτή είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο πλήρης σεβασμός στις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε.

Κασουλίδης: Η Ελλάδα σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου

Μεστή και παραγωγική από πλευράς ουσίας, περιεχομένου και αποτελεσμάτων χαρακτήρισε τη σημερινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, ο νέος Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το Κυπριακό, τις τριμερείς συνεργασίες, και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα αλλά και για περιφερειακά, ευρωπαϊκά, διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης και προσέθεσε:

«Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν έναν αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για τα θέματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή και περιφερειακή μας ατζέντα».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε Αθήνα και Λευκωσία σταθερούς πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Επισήμανε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και τρόπους ενίσχυσης των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, «δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στο σχηματισμό 3+1 που θέλουμε να προχωρήσει και να ευοδωθούν όλες οι προσπάθειες».

«Οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου διαμορφώνουν δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Κασουλίδης τονίζοντας ότι οι δύο χώρες παραμένουν σταθερές σε έναν δρόμο ορθολογισμού, ο οποίος -είπε- «είναι ο δρόμος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών, περιλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

«Ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top