Eνεργειακό deal Ελλάδας - Αιγύπτου: Η μεγάλη στρατηγική σημασία του

Διαβεβαιώσεις για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

 
Διαβεβαιώσεις για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων περιλαμβάνει  η συμφωνία που υπέγραψε σήμερα η Ελλάδα με έναν σημαντικό στρατηγικό  εταίρο: Την Αίγυπτο. 

Μητσοτάκης: Τι έγραψε σε ανάρτηση για τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου 

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η Κατερίνα Τσαμούρη, η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, έχει μεγάλη ενεργειακή αλλά και γεωπολιτική σημασία. 

Κι αυτό γιατί στη συμφωνία υπάρχουν σαφείς αναφορές στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, στις ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες τους, πως έχουν οριστεί με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.  

Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Φυσικά, το deal βαδίζει στα "χνάρια" της συμφωνίας που υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2020 οι Υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Σούκρι. 

Tώρα, τα σενάρια είναι δύο: Το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ξεκινά από την Αίγυπτο θα καταλήγει είτε στην Κρήτη είτε στην Αττική.  

Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι η συμφωνία ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ότι πρόκειται για μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία. Όλα αυτά, λίγα 24ωρα πριν την 3μερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, που θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top