Μητσοτάκης για φωτιές: «Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή»

Η στήριξη σε Χρυσοχοΐδη και η απάντησή του στα σενάρια πρόωρων εκλογών

H εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές

Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε ο Πρωθυπουργός, το μεσημέρι της Πέμπτης, σχετικά με τις φωτιές που ξέσπασαν σε αρκετές περιοχές της χώρας τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. 

Μητσοτάκης: «Ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν»

«Βρισκόμαστε στη δέκατη μέρα μίας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης, με πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα, τη δύναμη των οποίων τροφοδότησε δυστυχώς ένας πρωτοφανής καύσωνας αλλά και μία πολύμηνη ξηρασία. Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών της πρώτης γραμμής, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Θέλω και πάλι να τους ευχαριστήσω μαζί με τους εθελοντές μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. Σημείωσε ωστόσο, ότι είμαστε στα μέσα Αυγούστου και έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας, μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές- φωτογραφία Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές- φωτογραφία Eurokinissi

«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους αλλά χάσαμε δάση και περιουσίες και είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα για το πώς αμυνθήκαμε στη πιο μεγάλη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών και πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι» είπε ο Πρωθυπουργός.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την εθνική ενεργειακή πολιτική, από τη λειτουργία του κράτους μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά του πολίτη ως προς το περιβάλλον

«Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος και όχι η φύση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές- φωτογραφία Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές- φωτογραφία Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «κυρίαρχος στόχος μας στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής, ανθρώπων και ζώων. Ακολουθεί η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή την ιεράρχηση ακολουθήσαμε». Επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δε θρηνήσαμε θύματα με εξαίρεση τον εθελοντή δασοπυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε μέρα και πως το 112 και «η επανίδρυση της Πολιτικής Προστασίας από το μηδέν μαζί με τη διεθνή πρακτική των εκκενώσεων απέδωσε. Όπως απέδωσε και η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς, οι οποίοι άδειασαν αλλά σώθηκαν». 

«Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν τη δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία και με τον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές- φωτογραφία Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές- φωτογραφία Eurokinissi

Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευσή του «να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε. Τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες θα αποκατασταθούν. Η καλύτερη εγγύηση και η καλύτερη απάντηση στον δικαιολογημένο πόνο και την οργή των πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται είναι το γεγονός ότι και σε άλλες φυσικές καταστροφές, αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Ειδικά η βόρεια Εύβοια θα κάνει μια νέα αρχή».

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή πρέπει να μετατραπεί σε θετική δύναμη αλλαγής. Αλλαγής πολιτικής θεώρησης ώστε ο άνθρωπος με τα όρια του να γίνει μέτρο και επίκεντρο των αποφάσεων. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά, ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την προσπάθεια. Εναπόκειται σε εκείνη τι θέλει να κάνει, καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτηση της διαδέχεται μία διχαστική θέση στελέχους της».

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Μητσοτάκης: «Αυθόρμητη η συγγνώμη μου- Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή»

Σε ερώτηση σχετικά με τις τυχόν αστοχίες που θα εντοπιστούν και τις ευθύνες που θα αποδοθούν και το κατά πόσο αυτή η απόδοση θα γίνει σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν, αντιδράς».

Χαρακτήρισε τη συγγνώμη του προς τον ελληνικό λαό κατά το διάγγελμα «αυθόρμητη συμπεριφορά» αλλά και «πολιτική πράξη που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία».

Η απάντηση Μητσοτάκη για τη συγγνώμη του και το αν θα αποδοθούν ευθύνες

Η απάντηση Μητσοτάκη για τη συγγνώμη του και το αν θα αποδοθούν ευθύνες για τη διαχείριση των πυρκαγιών

«Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής, αλλά μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δε διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της, είπε. Σημείωσε δε, ότι «λάθη δεν κάνει, όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα».

Μητσοτάκης για Επιτροπή Μπένου: «Οι πολίτες δε θα είναι αβοήθητοι, το κράτος θα είναι δίπλα τους»

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι οι πολίτες δε θα είναι αβοήθητοι και ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους. Είπε ότι η καταστροφή ξεπερνά την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας».

Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δύο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

«Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής» ανέφερε, τονίζοντας ότι «θα έχουμε αντικειμενική εκτίμηση ζημιάς στον αγροτικό τομέα και θα στηρίξουμε τον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας».

Μητσοτάκης: «Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε για την επιλογή των εκκενώσεων»

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκενώσεις μέσω των οποίων «προφανώς και σώθηκαν ζωές» και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ότι έτσι χάθηκαν περιουσίες και φυσικός πλούτος, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική, η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Στις προτεραιότητές μας όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές» είπε.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές- φωτογραφία Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές- φωτογραφία Eurokinissi

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εξήρε τη λειτουργία του 112 επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα δε διαθέτουν άλλες πολύ πιο οργανωμένες χώρες, όπως ίσως ούτε η Γερμανία.

«Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή; Θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες συνιστά κατάκτηση η λειτουργία του 112. Βέβαια δεν περιοριστήκαμε μόνο στις προληπτικές εκκενώσεις. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αυτά τα οποία κάηκαν αλλά δεν βλέπουμε αυτά τα οποία σώθηκαν. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και των πυροσβεστών και των εθελοντών και των ίδιων των πολιτών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια».  

Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού- φωτογραφία Eurokinissi

Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού- φωτογραφία Eurokinissi

Μητσοτάκης για εναέρια μέσα: «Ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά»

«Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι υπήρχαν επιπλέον 20 εναέρια μέσα, από τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν, έως τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα δεν πετάνε ταυτόχρονα, τα μισά πετάνε και τα άλλα εφοδιάζονται και πρόσθεσε ότι τα εναέρια μέσα ήταν αποτελεσματικά. 

Μητσοτάκης: Ευχαριστίες σε ξένους ηγέτες για τη βοήθεια στις φωτιές

Πρόσθεσε επίσης ότι στο σχέδιο της Πολιτικής προστασίας που εκπονήθηκε πριν από τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων Καναντέρ και μικρών ελικοφόρων, καθώς και ιδιωτικών ελικοπτέρων.

«Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα, αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στο ερώτημα που ήταν τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» συμπλήρωσε. 

Μητσοτάκης: «Το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας»

Σε ερώτηση εάν υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση του αιτήματος συνεισφοράς από τα ξένα κράτη, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών από τη στιγμή που η πραγματικότητα ξεπερνούσε τις δυνάμεις μας. Ήταν συγκινητικό που 24 χώρες συνέδραμαν με όλα εναέρια μέσα με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια που εστάλη.

«Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή τη βοήθεια. Δεν ήρθε μόνη της. Η διπλωματία αλληλεγγύης μπορεί να ασκηθεί από τη χώρα μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών που ανακοινώθηκε πριν από τις πυρκαγιές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε. Πέρσι είχαμε ελάχιστε πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν - όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες - κάποιες δεν ξέφυγαν αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας». 

Μητσοτάκης: «Δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές τυχαίες αλλά δεν έχω τα στοιχεία για να πω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο»

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρξε σχέδιο εμπρησμών ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Διέταξε έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού

«Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα καταλήξει σε ένα πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές τυχαίες. Δεν έχω όμως τα στοιχεία για να πω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πολύ πιο εύκολο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για ανεμογεννήτριες: «Δε χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν»

Σε ερώτηση σχετικά με την έντονη συζήτηση για το κατά πόσο δεν προστατεύθηκε το Τατόι, γιατί μια καμένη έκταση εκεί θα ευνοήσει περιπτώσεις αλλαγής χρήσης γης και επενδύσεις σε real estate, αλλά και το ότι η καμένη έκταση στην Εύβοια συνδέεται με ανεμογεννήτριες, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση και είναι παντελώς ανυπόστατη γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες. Το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι δημόσιου συμφέροντος να γίνουν αλλαγές. Δε χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση, όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».

Η απάντηση Μητσοτάκη για τις συζητήσεις που συνδέουν τις καμένες εκτάσεις με την κατασκευή ανεμογεννητριών

Η απάντηση Μητσοτάκη για τις συζητήσεις που συνδέουν τις καμένες εκτάσεις με την κατασκευή ανεμογεννητριών

«Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα», είπε κλείνοντας.

Μητσοτάκης: «Αν απαιτηθούν, δε θα διστάσουμε να δώσουμε κι άλλα μέτρα στήριξης»

O Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε ερώτηση του Star για το αν θα πρέπει να δοθούν κι άλλες ενισχύσεις στους πληγέντες αλλά και το αν υπάρχουν εναλλακτικά κανάλια για όσους δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.

«Νομίζω ότι η πανδημία απέδειξε ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την τεχνολογία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία της κρατικής αρωγής καθώς και ότι είναι πεπερασμένος ο αριθμός εκείνων που δικαιούνται άμεση αποζημίωση για ολική καταστροφή.

H απάντηση Μητσοτάκη για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης

H απάντηση Μητσοτάκη για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης

«Αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα θα ήθελα να τα συζητήσω με τον κ. Μπένο», πρόσθεσε, διαχωρίζοντας βέβαια την ανάγκη για άμεση βοήθεια σε συγκεκριμένες περιοχές.

Υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη σημασία πέραν των επιδομάτων, του να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να μην καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός και να κατευθυνθούν πόροι δημόσιοι και ιδιωτικοί, εκεί. «Αν όμως διαπιστωθεί πως θα απαιτηθούν κι άλλα μέτρα στήριξης, δε θα διστάσουμε», τόνισε.

Mητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές

Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Η απάντηση Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Η απάντηση Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την Οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τον κορωνοϊό στο μέλλον, ενώ προέτρεψε τον κόσμο, για άλλη μια φορά, να εμβολιαστεί.

«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις, πιστεύω, με αποτελεσματικότητα. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στήριξη Μητσοτάκη για Χρυσοχοΐδη: «Προτιμώ έναν υπουργό παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος»

Ο Πρωθυπουργός επίσης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αν «ήταν λάθος ότι το 2008, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχε εισηγηθεί ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και αν ήταν λάθος που είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι είναι και πυροσβέστης και επιτελικός».

«Είναι ανακριβές ότι η έκθεση εισηγείται την επιστροφή της δασοπυρόσβεσης στις δασικές υπηρεσίες. Έλεγε ότι αυτό είναι ανέφικτο να γίνει. Επειδή την έγραψα εγώ ο ίδιος, έλεγε ότι απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής. Η έκθεση αυτή πιστοποιεί το γεγονός ότι την κλιματική αλλαγή δεν την ανακαλύψαμε το 2018, μετά το Μάτι. Θεωρώ ότι η έκθεση αυτή σε πολλά της σημεία εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και τώρα έχω τη δυνατότητα να υλοποιήσω πολλά από τα συμπεράσματα στα οποία τότε είχαμε καταλήξει. Εγώ μπορώ να είμαι υπόλογος βέβαια για ό,τι έχει γίνει στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια κι όχι από το 2008 που γράφτηκε η έκθεση» είπε.

Η απάντηση Μητσοτάκη για τη δήλωση Χρυσοχοΐδη 

Η απάντηση Μητσοτάκη για τη δήλωση Χρυσοχοΐδη 

Στη συνέχεια εξέφρασε τη στήριξη του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας: «Για τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη θα έλεγα ότι ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει, αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ' ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας. Άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απάντησε σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ρωτούσε «αν συνεχίζει ο υπουργός να επιτελεί τα καθήκοντα του» σημειώνοντας ότι «είναι εξαφανισμένος». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Προς ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top