Υπόγεια καλώδια: Μια συζήτηση επί όλων των κυβερνήσεων επί 42 χρόνια!

Το σχέδιο Μάνου το 1979 και το σημερινό τεράστιο κόστος

Όλοι συμφωνούν μετά τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσε  η κακοκαιρία «Μήδεια» ότι η μακροπρόθεσμη λύση για το πρόβλημα με τα καλώδια της ΔΕΗ είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων, η οποία θα αποτελέσει και μέσο πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές το καλοκαίρι, που σε σημαντικό βαθμό προκαλούνται από τους σπινθήρες σε κολώνες του δικτύου. 

Μπαλάκι ευθυνών για τις διακοπές ρεύματος - 7.000 σπιτία είναι στο σκοτάδι

Την υπογειοποίηση είχε προβλέψει ως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Στέφανος Μάνος,  με νόμο του 1979. 42 χρόνια μετά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. 

Η Κάτια Μακρή εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα το γιατί. Πρώτος αλλά και κύριος λόγος το μεγάλο οικονομικό ποσό που απαιτείται και  το οποίο καμία κυβέρνηση έκτοτε δε θέλησε να το καταβάλλει για να λυθεί το πρόβλημα. 

ΔΕΔΔΗΕ: Έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Φεβρουάριο  

Με σημερινά δεδομένα πάντως το κόστος είναι πολύ μεγάλο. 

240.000 χλμ υπόγειου δικτύου κοστίζουν  18 δις ευρώ.  Και σταδιακά,  σε 10 χρόνια να κατασκευαζόταν, πάλι το κόστος είναι  1, 8  δισ. ευρώ τον χρόνο. 

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά, το κόστος χαμηλής τάσης η κολώνα που έρχεται σπίτι μας δηλαδή) κοστίζει ανά χιλιόμετρο  
•    25.000 ευρώ τα εναέρια καλώδια 
•    70.000 ευρώ τα υπόγεια καλώδια. 

Ποιος θα πληρώσει το κόστος; Όπως επισήμανε η Κ. Μακρή, δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που να μπορεί  το χρηματοδοτήσει. Οπότε θα πρέπει να το επωμισθούν ή οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ή οι Δήμοι που είναι κι αυτοί απρόθυμοι.  

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η  Ελλάδα να έχει μόλις 10% υπόγεια καλώδια,  η Αυστρία 68% και η Γερμανία 71%. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top