«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πώς κερδίζουν πολίτες και επιχειρήσεις

Επιδοτήσεις 900 εκατομμυρίων ευρώ για 60.000 κατοικίες

Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Τα οφέλη του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για πολίτες και επιχειρήσεις αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο το πρόγραμμα που ξεκινά την Παρασκευή και από από το οποίο βγαίνουν κερδισμένοι όλοι.

Οι πρώτοι που θα ωφεληθούν, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι οι πολίτες που θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους και θα έχουν στη συνέχεια λιγότερα έξοδα για θέρμανση και ψύξη. 

Κερδισμένες όμως είναι και οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες του κλάδου των κατασκευών, καθώς στη βιομηχανία των δομικών υλικών προστίθεται ένα σημαντικό πεδίο δραστηριότητας το οποίο αυξάνει και την απασχόληση. 

«Όλες αυτές είναι εργασίες εντάσεως εργασίας. Η χώρα εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες ρυπογόνας ενέργειας, καθώς οι κατοικίες απορροφούν, σχεδόν, το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Στην τελική ευθεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Επιδοτήσεις 900 εκατ. ευρώ για 60.000 κατοικίες

Στο νέο πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,  Αλεξάνδρα Σδούκου, αναμένεται να ενταχθούν 60.000 κατοικίες. 

Το ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί, δεδομένου ότι το πρόγραμμα στηρίζει το περιβάλλον και την οικονομία, υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων εκτιμάται ότι θα μειώσει την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερους από 200.000 τόνους,ενώ θα εξοικονομηθούν περισσότερες από 900.000 Mwh ενέργειας.

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Στόχος η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας

Πέραν του προγράμματος, που αρχίζει την Παρασκευή από την Ήπειρο, ο στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Απώτερος σκοπός, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% για Δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» καλύπτει κάθε κατηγορία κατοικίας και στη συνέχεια θα μπορεί να επεκταθεί και σε χιλιάδες κτίρια του δημοσίου, ενώ στάθηκε στο μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα που θα έχει, αφού όπως τόνισε, αναμένεται να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

«Θα προωθήσει την ελληνική καινοτομία, την ελληνική εξωστρέφεια. Και πιστεύω ότι οι λύσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα -σε όλο το φάσμα της εξοικονόμησης ενέργειας- θα είναι και εξαγώγιμες -όπως μας είπατε- θα μπορέσουμε δηλαδή να αποκτήσουμε μια εμπειρία και μια τεχνογνωσία ως χώρα στα ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας».

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Πώς απαντά σε ανάγκες την μετά κορωνοϊού εποχή

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το "Εξοικονομώ-Αυτονομώ" θα είναι και ένα από τα πρώτα σχέδια που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Το πρόγραμμα αυτό, ανταποκρίνεται κατ΄ εξοχήν σε ανάγκες που θα διαμορφωθούν στη μετά Covid εποχή, όπως:

  • Ελάφρυνση των νοικοκυριών από ένα πολύ σοβαρό μέρος των δαπανών τους
  •  Tόνωση της αγοράς, 
  • Tόνωση της οικονομίας
  • Στροφή προς ένα καθαρότερο περιβάλλον με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

«Το κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης δεν είναι μόνο εξοικονόμηση χρήματος, είναι κατακόρυφη αύξηση της ποιότητας της ζωής του πολίτη. Σε πολλές περιπτώσεις -πάρα πολύ απλά- αυτό που κάνουν οι πολίτες είναι να μην ανάβουν τη θέρμανση γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος», δήλωσε ο Κώστας Λάσκος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

«Άρα, όλο το κομμάτι της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται μέσω της αναβάθμισης -ειδικά μέσω του “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” που είναι καθαρά ένα πρόγραμμα win-win και για το κράτος και τους πολίτες που εμπλέκονται- είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε», κατέληξε.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top