Βαρβιτσιώτης στο Bloomberg: H Ελλάδα θα προστατεύσει την κυριαρχία της

Τι είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ για Τουρκία, Brexit και σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Κατερίνα Παναγοπούλου και το δελτίο ειδήσεων του Star, στις 7/3/2020

«Η Ελλάδα θα κάνει “ό,τι χρειάζεται” για την προστασία της κυριαρχίας της» επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg και τους δημοσιογράφους Σωτήρη Νίκα και Paul Tugwell.

«Η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις δυτικές αξίες αν κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και διμερή θέματα, όπως η οικονομία, ο τουρισμός και ο Covid-19.

Μ. Βαρβιτσιώτης στο Star: «Η Τουρκία εργαλειοποιεί αθώους ανθρώπους»

«Αν το ζήτημα είναι να αμφισβητηθεί η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, τότε η απάντηση είναι όχι. Δε συζητάμε για την κυριαρχία μας, δε χαρίζουμε ελληνικό έδαφος και θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να το υπερασπιστούμε» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: «Προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο σενάριο»

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και ειδικότερα για το Ηνωμένο Βασίλειο, που φαίνεται να θέλει να χρησιμοποιήσει τις τρέχουσες συνομιλίες για την ανατροπή παλαιότερων συμφωνιών, όπως η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης για προϊόντα, ο Αναπληρωτής Υπουργός, απαντά: «Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό». Όλες οι χώρες της ΕΕ «υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική ομάδα του Michel Barnier και θα παραμείνουν στο πλευρό της Ιρλανδίας - χωρίς εξαίρεση», προσθέτει.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι «το χάσμα του Ατλαντικού διευρύνεται» και ότι οι ΗΠΑ «ασχολούνται πολύ με τα δικά τους ζητήματα». 

Αναφορικά με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι στόχος είναι να υιοθετηθεί μία Διακήρυξη στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για μελλοντικές πανδημίες. «Θέλουμε να αφήσουμε για τις μελλοντικές γενιές ένα κείμενο που θα αποτελεί μέρος μιας κοινής νομικής κληρονομιάς που δείχνει πώς να αντιδράσουμε σε μια πανδημία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτους δικαίου», καταλήγει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top